3 Jenis Ubat untuk Merawat Penyakit Arteri Periferal

, Jakarta - Arteri periferi adalah penyakit yang berkaitan dengan masalah peredaran umum. Keadaan ini berlaku apabila arteri menjadi sempit, sehingga mengurangkan aliran darah ke anggota badan. Apabila seseorang mempunyai penyakit arteri periferal yang teruk, biasanya kaki tidak mendapat aliran darah yang mencukupi untuk memenuhi permintaan darah. Ini menyebabkan beberapa gejala, terutamanya sakit kaki ketika berjalan atau klaudik.

Penyakit ini juga merupakan tanda pengumpulan simpanan lemak yang lebih luas di arteri di dalam badan. Keadaan ini juga dapat mengurangkan aliran darah ke jantung dan otak. Seseorang sering berjaya merawat arteri periferal dengan berhenti merokok, bersenam, dan makan makanan yang sihat.

Baca juga: 7 Faktor Risiko bagi Orang Yang Terpengaruh oleh Arteri Periferal

Arteri Periferal Semula jadi, Inilah Sebabnya

Penyakit arteri perifer sering disebabkan oleh aterosklerosis. Pada aterosklerosis, deposit lemak menumpuk di dinding arteri dan mengurangkan aliran darah. Penyakit ini boleh menyerang arteri ke seluruh tubuh seseorang. Apabila berlaku di arteri yang membekalkan darah ke anggota badan, penyakit arteri periferal berlaku.

Walaupun kurang biasa, arteri perifer mungkin disebabkan oleh keradangan saluran darah, kecederaan pada anggota badan, anatomi luar biasa pada ligamen atau otot, atau pendedahan radiasi.

Ubat untuk Orang dengan Penyakit Arteri Periferal

Ubat yang berbeza boleh digunakan untuk merawat penyebab PAD yang mendasari. Rawatan juga dapat mengurangkan risiko terkena penyakit kardiovaskular yang lain. Sebilangan orang mungkin hanya perlu mengambil satu atau dua ubat yang dibincangkan, sementara yang lain mungkin memerlukan semuanya. Ubat berikut boleh merawat PAD:

 1. statin

Sekiranya ujian darah menunjukkan bahawa kolesterol LDL atau kolesterol jahat anda tinggi, anda akan diberi sejenis ubat yang dipanggil statin. Ubat ini berfungsi dengan membantu mengurangkan pengeluaran kolesterol LDL oleh hati di dalam badan.

Ramai orang yang mengambil statin mengalami sedikit atau sedikit kesan sampingan. Walau bagaimanapun, penghidap lain mungkin mengalami beberapa kesan sampingan yang menyusahkan, tetapi biasanya kecil, seperti:

 • Senak.
 • Sakit kepala.
 • Rasa mual.
 • Sakit otot.

Baca juga: Bolehkah Penyakit Arteri Periferal Didiagnosis dengan Ultrasound Doppler?

 1. Antihipertensi

Antihipertensi adalah sekumpulan ubat yang digunakan untuk merawat tekanan darah tinggi. Anda mungkin akan diberi ubat antihipertensi jika:

 • Jangan menghidap diabetes dan tekanan darah anda lebih tinggi daripada 140/90 mmHg.
 • Anda menghidap diabetes dan tekanan darah anda lebih tinggi daripada 130/80 mmHg.

Jenis antihipertensi yang banyak digunakan adalah: perencat enzim penukaran angiotensin (ACE), yang menyekat tindakan beberapa hormon yang membantu mengatur tekanan darah. Ini membantu mengurangkan jumlah air dalam darah dan meluaskan arteri, yang keduanya dapat menurunkan tekanan darah.

Kesan sampingan perencat ACE termasuk:

 • Pening.
 • Keletihan atau kelemahan.
 • Sakit kepala.
 • Batuk kering yang berterusan.

Sebilangan besar kesan sampingan ini hilang dalam beberapa hari, walaupun sebilangan orang mendapati batuk kering sedikit lebih lama. Sekiranya kesan sampingan ini menjadi sangat mengganggu, ubat-ubatan yang berfungsi dengan cara yang serupa dengan perencat ACE, yang dikenali sebagai antagonis reseptor angiotensin-2, mungkin disyorkan.

 1. Antiplatelet

Sekiranya anda mempunyai penyakit arteri periferal, anda mungkin diberi ubat antiplatelet untuk mengurangkan risiko pembekuan darah. Ubat ini mengurangkan keupayaan platelet untuk melekat bersama. Oleh itu, jika plak pecah, anda mempunyai peluang yang lebih rendah untuk mengembangkan pembekuan darah.

Aspirin dan clopidogrel dosis rendah adalah dua ubat antiplatelet yang sering diresepkan untuk orang dengan PAD. Kesan sampingan biasa aspirin dosis rendah termasuk gangguan pencernaan dan peningkatan risiko pendarahan.

Baca juga: Inilah Cara Mencegah Penyakit Arteri Periferal

Itulah beberapa ubat yang boleh diambil oleh penghidap penyakit arteri periferal. Sekiranya anda mempunyai pertanyaan mengenai gangguan ini, doktor dari sedia menolong. Caranya adalah dengan muat turun permohonan dalam telefon pintar awak!