Ini bukan kerana Syaitan, ini adalah sebab orang mendapat masalah

Jakarta - Bilakah anda merasa gementar atau merinding? Semasa menonton filem seram? Bila anda merasa takut? Atau ketika sejuk? Sensasi gemetar adalah tindak balas yang diberikan oleh tubuh anda ketika anda berhadapan dengan situasi yang membuat anda takut atau bimbang.

Dalam menangani situasi tertentu, setiap orang akan memberikan tindak balas yang berbeza. Dan gegaran atau goosebumps boleh dikatakan sebagai reaksi yang diberikan oleh badan secara automatik atau refleks. Ini bermaksud, anda tidak dapat mengawal bila anda mengalami masalah. Sudah tentu, faktor pencetus boleh menjadi banyak perkara. Secara amnya, orang mendapat mereda dari merasa sejuk, takut, merasa terancam atau bahkan mengalami peristiwa emosi seperti mendengar muzik atau menyentuh orang lain.

Fakta Goosebumps

Apabila merinding, anda dapat mengetahui dari gejala yang muncul pada kulit. Goosebumps kadang-kadang dikaitkan dengan perkara mistik. Anda sebenarnya tahu ada fakta perubatan mengenai perkara ini.

Goosebumps juga dikenali sebagai pilomotor reflex yang muncul sebagai reaksi badan ketika mengalami beberapa kejadian. Otak segera mengaktifkan mod "standby" sehingga tubuh juga menghasilkan hormon yang menyebabkan otot-otot kecil yang merupakan folikel rambut pada kulit berkontraksi. Inilah yang menyebabkan anda akhirnya gemetar atau merinding. Kulit hujungnya juga kelihatan seperti bintik-bintik yang menonjol seperti kulit unggas ketika kulitnya telah dikeluarkan.

Mitos Goosebumps

Salah satu mitos yang berkaitan dengan goosebumps adalah berkaitan dengan perkara mistik. Contohnya, jika anda tiba-tiba merasa merinding, itu bermakna ada makhluk lain yang tidak dapat dilihat dengan mata kasar. Sebenarnya, terdapat banyak sebab mengapa seseorang boleh meresap.

Perubahan suhu yang ketara boleh menjadi penyebab umum mengapa seseorang boleh merinding. Cuba perhatikan jika udara di sekitar anda menjadi lebih sejuk, atau diserang angin besar secara tiba-tiba maka suhu badan anda mungkin turun. Pada masa ini refleks pilomotor berlaku sebagai bentuk tindak balas badan.

Gejala Sakit

Refleks pilomotor yang muncul secara tiba-tiba juga boleh menjadi penanda gangguan penyakit tertentu. Secara amnya, gangguan ini disebut sebagai hiperrefleksia autonomi atau disreflexia autonomi. Beberapa penyakit yang dicirikan oleh merinding tiba-tiba adalah influenza, gastroenteritis, dan radang paru-paru. Oleh itu, anda perlu memberi perhatian sekiranya reaksi merinding yang anda rasakan juga disertai dengan berpeluh berlebihan, degupan jantung yang cepat atau lambat, penurunan mendadak atau kenaikan tekanan darah, dan munculnya rasa sakit pada bahagian tubuh tertentu.

Baiklah, walaupun merinding yang anda alami adalah benar sebagai salah satu reaksi badan apabila anda merasa takut. Jangan sesekali menganggapnya disebabkan oleh perkara mistik, okey! Anda juga perlu memperhatikan keadaan kesihatan anda kerana mungkin anda mengalami gejala penyakit. Mungkin bulu merinding yang anda alami disebabkan oleh suhu udara di sekitar anda. Terutama pada musim peralihan ini, tidak ada salahnya untuk selalu memakai jaket jika anda merasa sejuk.

Agar tidak meneka keadaan kesihatan anda, selalu siapkan aplikasi supaya anda dapat menghubungi doktor dengan segera sekiranya diperlukan. Melalui , anda boleh berbincang dengan doktor pada bila-bila masa di mana sahaja. Doktor boleh dihubungi melalui Panggilan Video / Suara dan berbual. Di samping itu, anda juga boleh membeli produk kesihatan yang anda perlukan , kamu tahu. Pesanan anda akan dihantar ke rumah anda dalam masa satu jam. Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play.