Kenali Manfaat Benih Nangka untuk Kesihatan Tubuh

Jakarta - Nangka adalah buah yang mempunyai aroma khas dan rasa manis. Buah ini tumbuh subur di Asia mengandung berbagai kandungan baik di dalamnya, seperti vitamin A, C, thiamin, kalium, kalsium, riboflavin, zat besi, niasin, dan zink. Namun, tahukah anda bahawa kebaikan biji nangka tidak hanya terdapat pada nangka? Sebenarnya, biji nangka sendiri mempunyai sejumlah manfaat kesihatan yang baik. Berikut adalah kelebihan biji nangka untuk kesihatan tubuh:

Baca juga: 7 Khasiat Biji Pepaya Yang Tidak Diketahui

  • Menjaga Kesihatan Organ Pencernaan

Biji nangka mengandungi serat larut dan tidak larut yang dapat membantu melancarkan peristalsis usus, dan melembutkan najis, menjadikannya lebih mudah dilewatkan. Serat juga dianggap sebagai probiotik yang membantu memberi makan bakteria baik dalam usus yang berperanan menjaga kesihatan dan meningkatkan sistem kekebalan tubuh.

  • Mencegah Jangkitan Bakteria

Biji nangka mempunyai kesan antibakteria. Ini terbukti apabila biji nangka yang telah diproses menjadi makanan tercemar oleh bakteria E.coli. Akibatnya, biji nangka memiliki sistem kekebalan tubuh sebagai ubat semula jadi untuk penyakit yang menular melalui makanan yang tercemar.

  • Mengatasi Anemia

Manfaat seterusnya dari biji nangka adalah mengatasi anemia. Ini dibuktikan dengan adanya zat besi dalam biji nangka yang mampu mengatasi anemia dan mencegah gangguan darah. Dengan peningkatan pengeluaran sel darah merah di dalam badan, sistem imun juga meningkat.

Baca juga: 5 Khasiat Nangka untuk Kesihatan

  • Meningkatkan Kerangsangan Seksual

Tidak hanya berguna untuk mengatasi anemia, zat besi dalam biji nangka juga dipercayai dapat merangsang keinginan seksual seseorang. Untuk kebaikan biji nangka ini, anda boleh membincangkannya secara langsung dengan doktor pakar dalam aplikasi tersebut , ya! Sebabnya, sehingga kini belum ada penyelidikan saintifik yang mengembangkan manfaat yang satu ini.

  • Menjaga Kesihatan Rambut

Terdapat begitu banyak manfaat biji nangka untuk kesihatan, salah satunya adalah meningkatkan kesihatan rambut. Ini berlaku kerana kandungan protein dalam biji nangka dan zat besi dapat meningkatkan peredaran darah ke kulit kepala untuk mendorong pertumbuhan rambut dan mengurangkan keguguran rambut.

  • Menurunkan kolesterol

Kandungan serat dan antioksidan yang tinggi dalam biji nangka dapat meningkatkan kadar kolesterol dalam badan. Sekiranya biji nangka dikonsumsi secara teratur, ia akan mengurangkan kadar kolesterol jahat dan meningkatkan kadar kolesterol baik dalam tubuh. Untuk kepentingan ini, penyelidik masih memerlukan kajian lebih lanjut.

  • Antikanker

Sebatian tumbuhan dan antioksidan yang tinggi di dalamnya menjadikan biji nangka menjadi antikanker. Serangkaian antioksidan yang terkandung dalam biji nangka, termasuk flavonoid, saponin, dan fenolik. Sebatian tumbuhan dipercayai dapat membantu melawan keradangan, meningkatkan sistem imun, dan memperbaiki kerosakan DNA.

Baca juga: Semakin Popular, Inilah Kelebihan Memakan Buah Naga

Walaupun nampaknya memiliki banyak manfaat untuk tubuh, hingga kini penelitian lebih lanjut masih diperlukan mengenai berbagai manfaat biji nangka. Berhati-hati bagi orang yang mempunyai penyakit tertentu, disarankan untuk terlebih dahulu berbincang dengan doktor sebelum memakan biji nangka. Sebabnya, biji nangka dapat meningkatkan pendarahan jika diambil bersama ubat-ubatan tertentu.

Manfaat biji nangka juga tidak dapat diperoleh, jika dimakan mentah. Cara yang baik untuk memakan biji nangka adalah dengan merebus atau memanggangnya. Selain itu, biji nangka juga sering diproses menjadi sayuran biji nangka, kerepek biji nangka, kue biji nangka, atau direbus bersama dengan sayur asam jawa.

Rujukan:

Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Biji Nangka: Pemakanan, Faedah, Keprihatinan, dan Kegunaan.

Makanan Ndtv. Diakses pada tahun 2020. 6 Manfaat Biji Nangka yang Luar Biasa.

Gila Gaya. Diakses pada tahun 2020. 9 Manfaat Biji Nangka yang Hebat yang Mungkin Anda Tidak Tahu + Resipi Pembunuh.