Ketahui Lebih Lanjut mengenai Polio pada Kanak-kanak

, Jakarta - Sudah menjadi pengetahuan umum bahawa anak-anak masih belum memiliki sistem kekebalan tubuh yang sempurna, sehingga mereka terdedah kepada penyakit. Bukan hanya penyakit kecil seperti selesema atau demam, penyakit kronik juga dapat menyerang mereka.

Nah, salah satu penyakit yang mengancam nyawa mereka adalah polio. Bahkan dua puluh tahun yang lalu, UNICEF mencatatkan bahawa 1,000 kanak-kanak setiap hari menjadi mangsa keganasan penyakit ini.

Punca Polio

Virus polio bukan sahaja dapat melumpuhkan kanak-kanak, tetapi juga menyukarkan mereka untuk bernafas dan boleh menyebabkan kematian. Virus ini dapat disebarkan melalui air dan najis manusia. Sifatnya juga dikelaskan sebagai sangat berjangkit dan selalu menyerang kanak-kanak di bawah umur lima tahun.

Di daerah dengan sanitasi yang buruk, virus ini sangat mudah disebarkan melalui jalan najis-najis, melalui air atau makanan yang tercemar. Hubungan langsung dengan orang yang dijangkiti virus juga boleh menyebabkan polio. Sekiranya dijangkiti, virus ini akan menyerang otak dan saraf tunjang penghidapnya.

Baca juga: Berkenalan dengan Progeria, Masalah Kesihatan pada Kanak-kanak

Jenis-jenis Polio

Penyakit ini telah menjadi sangat endemik dalam dua puluh tahun terakhir di banyak negara membangun. Kejadian ini berlaku kerana kurangnya maklumat mengenai penyakit ini. Maklumat ini merangkumi beberapa jenis penyakit, seperti ulasan berikut:

  1. Polio Lumpuh

Terdapat sekitar 1 peratus jangkitan poliovirus yang akan berlanjutan ke polio lumpuh. Polio jenis ini boleh menyebabkan kelumpuhan saraf tunjang atau kelumpuhan saraf tunjang pada batang otak. Gejala termasuk kehilangan refleks, kekejangan teruk, sakit otot, lumpuh secara tiba-tiba seperti di pinggul atau pergelangan kaki.

Lebih buruk lagi, 5 hingga 10 peratus kes virus ini menyerang otot yang menyokong sistem pernafasan, jadi otot ini tidak berfungsi sebagaimana mestinya. Keadaan ini malah boleh menyebabkan kematian.

  1. Polio Bukan Lumpuh

Juga dikenali sebagai polio abortif atau polio yang tidak menyebabkan lumpuh. Polio jenis ini menyebabkan penyakit seperti selesema ringan yang meniru penyakit virus lain. Gejala yang mungkin timbul termasuk demam, sakit tekak, keletihan, sakit kepala, atau sakit belakang.

  1. Sindrom Pasca Polio

Perkara yang mengerikan mengenai jenis polio ini berbanding yang lain adalah gejala kelumpuhan yang berlaku setelah beberapa tahun mengalami serangan polio. Tempoh penampilan kelumpuhan adalah 15 hingga 35 tahun selepas jangkitan virus.

Rawatan dan Pencegahan Polio

Malangnya, apabila anak dijangkiti polio, tidak ada penawarnya. Rawatan juga difokuskan pada pengurangan gejala yang timbul, seperti pemberian antibiotik untuk jangkitan tambahan, penghilang rasa sakit, ventilator untuk membantu pernafasan, fisioterapi, senaman sederhana, dan diet yang tepat.

Walau bagaimanapun, imunisasi dapat diberikan untuk memberikan kekebalan seumur hidup terhadap polio. Vaksin polio boleh diberikan ketika anak berusia 2 bulan, 4 bulan, antara 6-18 bulan, dan kali terakhir antara 4-6 tahun. Terdapat dua jenis imunisasi yang diberikan, iaitu:

  • Vaksin Polio Tidak Diaktifkan (IPV)

Vaksin ini terdiri daripada satu siri suntikan, iaitu ketika anak berusia 2 bulan dan berterusan sehingga anak berusia 4-6 tahun. Vaksin ini dibuat dari virus polio yang tidak aktif, tetapi sangat selamat dan berkesan dan tidak boleh menyebabkan polio.

  • Vaksin Polio Mulut (OPV)

Vaksin ini menjadi pilihan di banyak negara kerana kosnya yang rendah, kemudahan pentadbiran, dan kesannya sangat baik. Namun, ketika anak itu akan diberi vaksin ini, dia mesti berada dalam keadaan prima. Sekiranya tidak, vaksin ini sangat berbahaya, malah mampu melumpuhkan orang yang diberi vaksin.

Baca juga: Trik Mengenali Vaksin Palsu untuk Little SI

Sentiasa menjaga kesihatan si kecil dengan sentiasa menjaga kebersihan persekitaran. Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai kepentingan imunisasi, tanyakan kepada pakar yang menggunakan aplikasi tersebut melalui Cal / Video Suara l dan Berbual bila-bila masa dan di mana sahaja. Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play!