Tumor Payudara Muncul Selepas Akil baligh, Mitos atau Fakta?

, Jakarta - Pada wanita muda yang baru memasuki akil baligh, ada banyak perubahan yang terjadi pada tubuh mereka. Salah satu perubahan yang berlaku adalah pertumbuhan payudara. Secara amnya, kanak-kanak yang akan membesarkan payudara akan merasakan dadanya sedikit membesar berbanding sebelumnya.

Namun, banyak orang mempersoalkan adakah kemungkinan kanak-kanak menghidap barah payudara? Untuk itu, anda mesti mengetahui kemungkinan tumor payudara berlaku. Inilah perbincangan mengenainya!

Baca juga: Ini bukan barah, ini adalah 5 ketulan di payudara yang perlu anda ketahui

Tumor Payudara Berlaku Selepas Akil baligh?

Perubahan yang berlaku pada kanak-kanak semasa akil baligh selalu menjadi momok yang menakutkan. Gadis muda akan melihat pertumbuhan payudara untuk pertama kalinya dan mungkin sukar untuk membiasakannya kerana perubahan penampilan.

Payudara yang baru tumbuh boleh menyebabkan panik pada beberapa orang yang bimbang bahawa gangguan itu adalah tumor. Sebenarnya, gangguan pada dada wanita sangat jarang berlaku pada remaja, terutama yang baru sahaja mencapai usia baligh. Walaupun begitu, anda masih perlu berjumpa doktor.

Salah satu perkara yang membuat wanita panik adalah bahawa puting payudara menjadi sensitif, sehingga dia menyimpulkan bahawa ada sesuatu yang salah. Peranan ibu bapa sangat penting untuk diajar ketika dia mengalami pertumbuhan payudara yang normal.

Walaupun sangat jarang berlaku, masih mungkin berlaku pada remaja yang baru sahaja mencapai usia baligh. Tumor yang berlaku mungkin jinak atau ganas. Sekiranya gangguan itu ganas, anak akan menghidap barah payudara. Perkembangan yang tidak terkawal akan membahayakan penghidapnya.

Wanita yang menghidap barah payudara sepanjang hayatnya dianggarkan sekitar 10 peratus. Walaupun begitu, risiko wanita mengalami tumor di payudaranya ketika dia semakin tua. Perubahan genetik menyebabkan risiko terkena tumor payudara juga meningkat.

Oleh itu, remaja yang baru memasuki akil baligh mempunyai risiko yang lebih rendah untuk mengalami gangguan yang disebabkan oleh barah. Walau bagaimanapun, gangguan yang mempengaruhi wanita muda pada umumnya lebih agresif dan ganas. Sekiranya anda merasakan sesuatu yang tidak biasa, segera berjumpa doktor.

Sekiranya anda mempunyai pertanyaan mengenai tumor payudara, doktor dari dapat menjawab kekeliruan. Caranya, anda hanya perlukan muat turun permohonan dari Kedai Apl atau Kedai mainan . Di samping itu, anda juga boleh memerintahkan pemeriksaan fizikal melalui aplikasi.

Baca juga: 3 Komplikasi Kanser Payudara Yang Perlu Anda Ketahui

Diagnosis Tumor Payudara pada Remaja

Untuk mengesahkan gangguan yang berlaku di dada, disarankan untuk melakukan pemeriksaan oleh doktor. Pada mulanya, doktor akan memeriksa payudara dan kelenjar getah bening yang mungkin mempunyai ketulan atau gangguan lain. Di samping itu, pemeriksaan lain mungkin dilakukan, seperti:

  • Mamogram

Salah satu pemeriksaan tumor payudara yang boleh dilakukan adalah mamogram atau X-ray payudara. Mamogram biasanya digunakan untuk mengesan barah payudara. Sekiranya terdapat kelainan pada pemeriksaan ini, doktor akan mengesyorkan mamogram diagnostik untuk pemeriksaan selanjutnya.

  • Ultrasound Payudara

Pemeriksaan ultrasound atau ultrasound menggunakan gelombang bunyi untuk menghasilkan gambar struktur jauh di dalam badan. Ini boleh digunakan untuk menentukan sama ada benjolan di payudara adalah jisim padat atau sista yang berisi cecair.

Baca juga: Mastalgia Mitos atau Fakta Tanda Kanser Payudara

Berikut ini adalah perbincangan mengenai tumor payudara yang boleh menyerang remaja yang baru sahaja mengalami akil baligh. Memang, gangguan ini sangat jarang berlaku, tetapi kemungkinannya ada. Oleh itu, jika anda merasa tidak selesa di dada yang bukan merupakan tanda pertumbuhan payudara, segera berjumpa doktor.

Rujukan:
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses 2019. Apa yang anda harus tahu mengenai barah payudara pada remaja
Klinik Mayo. Diakses 2019. Kanser payudara