Kanak-kanak juga Boleh Cemas, Ketahui 4 Jenisnya

, Jakarta - Tahukah anda bahawa gangguan kecemasan tidak hanya dialami oleh orang dewasa? Keadaan ini juga boleh berlaku pada kanak-kanak, yang boleh berlaku secara berterusan dan bertahan lama jika tidak dirawat dengan baik. Sekiranya sudah berlaku, maka gangguan kecemasan akan menyebabkan perkembangan anak. Ibu, ketahui jenis berikut!

Baca juga: Ini adalah perbezaan antara gangguan panik pada kanak-kanak vs orang dewasa

  • Gangguan Kebimbangan Umum

Gangguan kegelisahan pada kanak-kanak pertama kali dicirikan oleh kegelisahan, kesukaran menumpukan perhatian, sukar tidur dan berehat, mengalami otot yang tegang, dan si kecil selalu kelihatan letih. Perkara-perkara ini adalah petanda jika si kecil anda mempunyai gangguan kecemasan umum (GAD) yang merupakan gangguan kecemasan kronik yang cenderung berlaku secara tidak terkawal.

Kanak-kanak dengan gangguan kecemasan ini akan merasa sangat gelisah walaupun mereka tidak berada dalam keadaan yang membimbangkan. Kanak-kanak dengan gangguan kecemasan GAD cenderung tidak dapat menyatakan perasaan mereka kepada orang lain, termasuk ibu bapa mereka.

  • Gangguan Kecemasan Pemisahan

Kanak-kanak dengan gangguan kecemasan ini biasanya akan berlaku ketika mereka berusia tiga tahun, yang dicirikan oleh kegelisahan ketika berpisah dengan ibu bapa atau penjaga. Sebenarnya, ini adalah perkara biasa apabila seorang kanak-kanak membesar, tetapi pada sebilangan kanak-kanak, keadaan ini adalah perkara yang sangat serius.

Gangguan kecemasan pemisahan (SAD) yang serius pada kanak-kanak akan ditandai dengan menangis dengan ganas walaupun hanya dibiarkan ke tandas sebentar. Apabila tidak diperiksa, ibu mungkin sukar untuk melakukan aktiviti lain, dan sukar untuk berkomunikasi dengan orang di sekeliling mereka.

Baca juga: Kebimbangan Anak Diwarisi oleh Ibu Bapa, Bagaimana?

  • Mutisme Selektif

Kanak-kanak dengan gangguan kecemasan kemudiannya akan dicirikan oleh tidak mahu berkomunikasi dalam situasi atau orang tertentu, walaupun mereka dapat melakukannya. Ini dapat dilihat apabila mereka menutup diri di sekolah dan tidak mahu berkomunikasi dengan sesiapa. Sebenarnya, ketika di rumah, mereka adalah anak-anak yang sangat aktif.

Menutup diri dengan persekitaran selain di rumah adalah tindak balas terhadap kegelisahan dan ketakutan ketika menghadapi situasi sosial tertentu. Gangguan kegelisahan pada kanak-kanak yang satu ini paling sering dijumpai pada kanak-kanak berumur 5 tahun, yang boleh menjadi halangan bagi pertumbuhan dan perkembangan anak-anak pada masa akan datang.

  • Fobia

Gangguan kegelisahan pada kanak-kanak dicirikan dengan perasaan gugup ketika bertemu dengan orang lain, terutama orang yang tidak dikenali, atau orang yang penting bagi mereka. Sebenarnya, adalah wajar jika ini berlaku, tetapi apabila anda selalu merasa gugup dan takut dalam persekitaran sosial yang baru, ini menunjukkan ada sesuatu yang tidak kena dengan pertumbuhan dan perkembangan anak.

Baca juga: 5 Ciri Semula Jadi Gangguan Kecemasan Sosial

Ibu perlu mengetahui serangkaian gejala dan jenis gangguan kecemasan pada anak. Perhatikan sama ada anak anda mempunyai tanda-tanda pelbagai jenis gangguan kecemasan. Sekiranya demikian, cubalah mengajaknya mengadakan perbincangan dari hati ke hati. Sekiranya itu tidak berjaya, jangan ragu untuk berbincang dengan psikologi kanak-kanak di aplikasinya , ya!

Gangguan kegelisahan adalah perasaan biasa. Walau bagaimanapun, apabila ia berlaku secara berterusan tanpa sebab, gangguan kecemasan dapat memakan tubuh dan bukan gangguan kebimbangan biasa. Sebabnya, kegelisahan yang berlebihan adalah salah satu petunjuk bentuk gangguan mental.

Rujukan:

Kesihatan Kanak-kanak. Diakses pada tahun 2020. Gangguan Kecemasan.

AADA. Diakses pada tahun 2020. Gangguan Kecemasan Kanak-kanak.

Psycom. Diakses pada tahun 2020. 6 Jenis Kegelisahan Yang Boleh Mempengaruhi Anak.