Adakah cara cepat untuk merawat ketuat?

, Jakarta - Ketuat atau pertumbuhan benjolan kecil pada kulit kadang-kadang menjengkelkan. Terutama ketika mereka muncul di wajah, ketuat dapat mengurangkan penampilan. Itulah sebabnya tidak sedikit orang yang mempunyai ketuat yang ingin menghilangkan lebam ini. Jadi, adakah cara cepat untuk merawat ketuat? Ayuh, cari jawapan di bawah.

Ketuat adalah jangkitan kulit yang dicirikan oleh pertumbuhan benjolan kecil dan bukan barah yang menyerupai kembang kol pada kulit. Ketuat disebabkan oleh virus dari keluarga papillomavirus manusia (HPV).

Virus ini memicu pertumbuhan sel yang berlebihan, menyebabkan lapisan luar kulit menebal dan mengeras di kawasan yang terjejas. Walaupun ketuat boleh tumbuh di mana sahaja di kulit, ia lebih biasa pada tangan atau kaki.

Baca juga: 5 Jenis Ketuat Yang Perlu Anda Ketahui

Rawatan Ketuat

Sebilangan besar ketuat sebenarnya hilang sendiri tanpa rawatan. Walau bagaimanapun, diperlukan sehingga beberapa tahun sehingga ketuat hilang, bergantung pada lokasi dan jumlah ketuat. Ketuat biasanya hilang lebih cepat apabila berlaku pada kanak-kanak.

Sepertiga daripada populasi pediatrik dianggarkan mempunyai ketuat. Walau bagaimanapun, kajian mendapati bahawa 50 peratus ketuat pada kanak-kanak dapat hilang dalam setahun, sementara 70 peratus hilang setelah 2 tahun. Namun, jika ketuat tidak hilang atau keadaannya membimbangkan, terdapat pelbagai pilihan rawatan perubatan yang boleh dilakukan.

Sebilangan besar rawatan ketuat dirancang untuk menjengkelkan kulit dan mendapatkan sel-sel badan untuk melawan jangkitan untuk membersihkan ketuat. Berikut adalah pilihan cara merawat ketuat dengan cepat:

 • Asid salisilik

Asid salisilik boleh didapati di banyak krim, gel, dan ubat-ubatan bebas. Tetapi ingat, lindungi kulit di sekitar ketuat ketika menggunakan ubat ini, kerana asid salisilik dapat merosakkan kulit yang sihat. Anda boleh memohon Jeli petroleum atau tompok jagung pada kulit di sekitar ketuat untuk melindunginya daripada asid salisilik. Juga, elakkan menggunakan ubat ini ke wajah anda.

Berikut adalah beberapa petua yang dapat meningkatkan keberkesanan rawatan ketuat dengan asid salisilik:

 • Pertama sekali, melembutkan kutil dengan menggosok tisu mati dari permukaan ketuat setiap minggu menggunakan batu apung atau papan kertas pasir. Pastikan batu apung atau kertas pasir tidak digunakan pada bahagian badan yang lain atau oleh orang lain.
 • Sebelum menggunakan ubat, rendam ketuat di dalam air selama kira-kira 5 minit.
 • Sapukan ubat ini secara berkala, setiap hari selama kira-kira 3 bulan. Walau bagaimanapun, jika kulit menjadi sakit, anda harus menghentikan rawatan dengan cara ini.

Anda juga boleh membeli ubat ini dengan menggunakan aplikasi . Jadi, anda tidak perlu bersusah payah meninggalkan rumah. Yang perlu anda buat adalah membuat pesanan melalui aplikasi dan ubat anda akan dihantar dalam masa satu jam.

 • Cryotherapy (Pembekuan)

Cryotherapy juga merupakan kaedah yang dapat merawat ketuat dengan cepat. Prosedur ini menggunakan cecair beku, sering nitrogen, yang disemburkan terus ke kutil untuk memusnahkan sel. Ketuat akan berkembang menjadi lepuh yang akhirnya akan kering dan jatuh seminggu kemudian.

Walau bagaimanapun, rawatan ini harus dilakukan oleh profesional kesihatan. Sekiranya ketuat besar, prosedur ini mungkin memerlukan anestetik tempatan dan beberapa sesi.

 • Operasi

Cara cepat lain untuk merawat ketuat adalah dengan pembedahan. Walau bagaimanapun, kaedah ini jarang digunakan dan membawa risiko parut. Sementara itu, ketuat yang dibiarkan sembuh sendiri tidak meninggalkan bekas luka.

Doktor kadang-kadang boleh mengesyorkan pembedahan apabila rawatan lain tidak berfungsi untuk ketuat. Pembedahan hampir selalu dapat menghilangkan ketuat. Doktor anda juga boleh mengesyorkan menggunakan krim topikal ke kawasan ketuat, walaupun selepas ketuat dikeluarkan. Ia bertujuan membersihkan parut.

Baca juga: Jangan diam, ini adalah tanda bahawa ketuat mesti dikendalikan

 • Cantharidin

Doktor juga boleh menggunakan bahan yang mengandungi ekstrak dari serangga dan bahan kimia lain sebagai kaedah untuk merawat ketuat dengan cepat. Setelah bahan tersebut digunakan pada ketuat, kawasan tersebut kemudian akan ditutup dengan pembalut.

Kaedah ini tidak menyakitkan, tetapi boleh menyebabkan lepuh yang mungkin tidak selesa. Lepuh kemudian akan mengeluarkan ketuat dari kulit dan doktor boleh mengeluarkan bahagian ketuat yang mati.

 • Suntikan Antigen Candida

Sistem imun manusia tidak dapat mengesan ketuat. Oleh itu, suntikan antigen candida dapat digunakan untuk merangsang pelbagai sistem imun untuk mengesan ketuat dan mengambil tindakan. Prosedur ini tidak meninggalkan bekas luka, tetapi tidak digalakkan untuk wanita hamil.

 • Rawatan Lain

Sekiranya ketuat tidak berfungsi dengan rawatan standard, pakar dermatologi atau ahli dermatologi juga boleh mengesyorkan rawatan lain berikut:

 • Imunoterapi, merangsang sistem imun pesakit untuk memusnahkan ketuat.
 • Bleomycin atau Blenoxane Ia juga dapat disuntik ke kutil untuk membunuh virus.
 • Retinoid, yang sering digunakan sebagai obat mata, juga dapat digunakan untuk mengobati kutil. Ubat ini berfungsi dengan mengganggu pertumbuhan sel.
 • Antibiotik. Walau bagaimanapun, ubat ini hanya berkesan dalam kes jangkitan.

Ingat juga bahawa jika ketuat hilang tetapi virus masih ada, ketuat itu boleh kembali.

Baca juga: 7 Rawatan Ketuat Semula Jadi yang Anda Boleh Cuba di Rumah

Itulah kaedah cepat untuk mengatasi ketuat yang boleh anda lakukan. Ayuh, muat turun sekarang juga di App Store dan Google Play.

Rujukan:
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2020. Cara merawat ketuat.