Keseronokan dari 4 tanda cinta bayi ini yang sering dilakukan

, Jakarta - Menjadi ibu bapa adalah salah satu tahap dalam kehidupan yang tentunya mempunyai banyak cabaran yang perlu dilalui. Bermula dari menjaga bayi yang baru lahir, hingga mendidik anak-anak sehingga mereka dapat memiliki nilai positif dalam kehidupan mereka. Tetapi tahukah anda bahawa walaupun bayi tidak dapat berbicara dengan lancar, sebenarnya mereka dapat menyatakan cinta mereka kepada ibu bapa?

Baca juga: 5 Tanda Anak Tidak Mendapat Perhatian

Tidak seperti kanak-kanak yang dapat menyatakan kasih sayang melalui perkataan atau ayat yang mudah, bayi juga dapat menyatakan kasih sayang melalui pelbagai pergerakan. Pelbagai pergerakan sederhana dan sederhana mungkin tidak disedari oleh banyak ibu bahawa ini menunjukkan bahawa anak memerlukan dan mengasihi ibu. Untuk itu, tidak ada salahnya mengetahui beberapa tanda kasih sayang bayi yang sering dilakukannya kepada ibu bapanya.

1. Bayi yang sering tersenyum

Sudah tentu, dengan melihat bayi yang tersenyum, ibu bapa akan merasa gembira dan bahagia. Bayi yang tersenyum tidak hanya menunjukkan bahawa dia gembira atau selesa, tetapi senyuman yang muncul di wajah bayi menunjukkan bahawa dia mencintai orang-orang di hadapannya, termasuk ibu bapanya.

Lancarkan Ibu Bapa , bayi yang sering tersenyum pada usia 6-8 minggu, ternyata lebih dari sekadar gerakan refleks. Keadaan ini menunjukkan bahawa bayi menjalin ikatan emosi dengan ibu bapanya. Untuk itu, tidak ada salahnya seorang ibu membalas kasih sayang anaknya dengan mengusap lembut atau mencium dahinya sehingga ikatan emosi menjadi lebih kuat.

2. Memberi Ciuman

Pada masa bayi memasuki usia 1 tahun, biasanya bayi dapat melakukan lebih banyak pergerakan, salah satunya memberi ciuman kepada ibu bapa. Biasanya, anak-anak akan berusaha mendekati ibu bapa mereka dan menyentuh ibu bapa mereka. Setelah berada dalam jarak yang cukup dekat, biasanya anak-anak akan segera mencium ibu bapa mereka.

Menurut Richard Gallagher, Ph.D., seorang Pengarah Institut Keibubapaan di Pusat Kajian Kanak-kanak NYU Secara amnya, bayi akan memperhatikan tindakan ibu bapa dalam menunjukkan kasih sayang. Dengan cara itu, jangan ragu untuk menunjukkan tanda kasih sayang dengan mencium bayi sehingga bayi itu tenang dan bahagia.

Baca juga: Waspada, ini adalah 3 tanda hubungan ibu-anak yang tidak sihat

3. Ketawa dengan Mulut Terbuka

Sudah tentu, bayi akan lebih peka terhadap bau badan dari kedua ibu bapa, terutamanya ibu. Melancarkan dari ibu-ibu Biasanya, bayi akan membuka mulut lebih lebar untuk mengenali aroma yang lebih dalam. Sekiranya dia dapat mengesahkan bahawa itu adalah ibunya atau orang lain yang dia selesa, biasanya mulutnya terbuka lebar dan disertai dengan tawa dari si kecil.

Jangan teragak-agak untuk memberi salam kepada Si Kecil ketika anak itu mentertawakan ibu bapa. Ini menunjukkan ikatan emosi yang cukup baik antara ibu bapa dan anak-anak.

4. Tenang Ketika Di Sekitar Ibu Bapa

Semasa bayi menangis, tentunya banyak ibu bapa risau akan keadaan kesihatan anak mereka. Walau bagaimanapun, anda harus tetap tenang dan memperhatikan gejala kesihatan pada kanak-kanak. Lakukan langkah pertama yang dapat dilakukan oleh ibu bapa untuk menenangkan anak, iaitu dengan memeluknya. Berada di tangan ibu bapa, kadang-kadang membuat bayi merasa lebih selesa dan tenang ketika menangis. Melancarkan dari Ibu Bapa Menangis Pertama , ini menunjukkan bahawa anak menunjukkan tanda kasih sayang kepada ibu bapanya.

Setelah bayi tenang, ibu bapa masih harus memperhatikan keadaan anak. Sekiranya anak terus cerewet dan disertai dengan kenaikan suhu badan selama beberapa hari, anda harus segera menggunakan aplikasinya dan tanyakan terus kepada doktor mengenai aduan kesihatan yang dialami oleh anak.

Baca juga : Ini adalah Sebab Penting untuk Menyatakan Cinta kepada Anak-anak

Itulah beberapa kegusaran bayi yang menunjukkan bahawa bayi menunjukkan kasih sayang dan kasih sayang kepada ibu bapanya. Jangan lupa untuk selalu memberikan masa yang berkualiti ketika menemani anak-anak agar pertumbuhan dan perkembangan anak dapat berjalan dengan optimum.

Rujukan:
Ibu Bapa Menangis Pertama. Diakses pada tahun 2020. 10 Tanda Pasti Yang Membuktikan Bayi Anda Menyayangi Anda Kembali.
ibu. Diakses pada tahun 2020. 15 Cara Bayi Menunjukkan Cinta Mereka.
Ibu bapa. Diakses pada 2020. 13 Tanda Bayi Anda Menyayangi Anda.