Ketahui 2 Fakta Penting Mengenai Chlamydia

, Jakarta - Chlamydia dapat dialami oleh lelaki dan wanita di bawah usia 25 tahun. Chlamydia lebih kerap berlaku pada seseorang daripada gonorea atau gonorea. Chlamydia adalah jangkitan kelamin. Ayuh, ketahui fakta penting mengenai klamidia!

Baca juga: Ini adalah bagaimana jangkitan Chlamydia merebak dari badan ke badan

Bakteria Chlamydia Menyebabkan Jangkitan Kelamin

Bakteria ini adalah penyebab jangkitan kelamin yang disebut klamidia atau klamidia. Keadaan ini adalah penyakit kelamin yang paling biasa. Kerana penyakit ini berlaku dan tidak menunjukkan sebarang gejala, sebilangan orang tidak mengetahui bahawa mereka telah dijangkiti.

Bakteria ini boleh ditularkan dari satu orang ke orang lain melalui hubungan seksual, sama ada faraj atau dubur. Chlamydia juga boleh diturunkan dari ibu ke bayi semasa melahirkan.

Ada Chlamydia? Gejala Ini Disebabkan

Gejala umum keadaan ini adalah sakit pada organ genital, dan keputihan dari vagina atau zakar. Gejala akan muncul beberapa minggu selepas anda dijangkiti. Gejala yang muncul boleh merangkumi:

 • Demam ringan.
 • Sakit di bahagian bawah abdomen.
 • Bengkak di kawasan Miss V dan Mr P.
 • Kesakitan yang timbul pada Mr P dan Miss V.
 • Terdapat pendarahan selepas hubungan seks.
 • Permulaan kesakitan semasa persetubuhan.
 • Pelepasan tidak normal pada Miss V.

Chlamydia tidak hanya menjangkiti alat kelamin, tetapi juga dapat menjangkiti mata dan menyebabkan konjungtivitis jika cairan vagina atau sperma yang dijangkiti masuk ke mata. Mata yang dijangkiti akan terasa sakit, bengkak, jengkel, dan keputihan. Anus juga dapat dijangkiti dan menyebabkan pendarahan, keputihan, dan rasa sakit dan ketidakselesaan.

Baca juga: 4 Penyakit Menular Seksual pada Lelaki yang Perlu Anda Ketahui

Ini Menyebabkan Chlamydia Boleh Berlaku

Chlamydia disebabkan oleh bakteria Chlamydia trachomatis, dan disebarkan melalui seks yang tidak selamat, seperti:

 • Mempunyai lebih daripada satu pasangan intim.
 • Bersikap aktif secara seksual sebelum berumur 18 tahun.
 • Pernah menghidap penyakit kelamin.
 • Berhubungan seks menggunakan alat najis.

Bakteria ini tidak ditularkan hanya melalui tempat duduk tandas, pelukan, ciuman, berenang di kolam renang umum, menggunakan peralatan makan yang sama, atau berkongsi tuala.

Ketahui Fakta Penting Mengenai Chlamydia

Chlamydia boleh merebak dan menyebabkan masalah kesihatan jangka panjang dan menyebabkan komplikasi sekiranya gejala yang timbul tidak diatasi dengan segera. Komplikasi yang disebabkan oleh bakteria ini, termasuk:

 1. Komplikasi Yang Berlaku Pada Lelaki

 • Artritis reaktif , iaitu radang pada sendi yang dialami lelaki lebih banyak daripada wanita.
 • Epididymitis, iaitu keradangan dan pembengkakan epididimis, yang merupakan sebahagian daripada sistem pembiakan lelaki dan tiub yang membawa sperma dari testis.
 • Uretritis, yang merupakan keradangan saluran kencing atau uretra. Keadaan ini biasanya dicirikan oleh gejala seperti sakit atau terbakar ketika membuang air kecil, kulup atau hujung zakar jengkel dan sakit, hujung zakar mengeluarkan cecair putih pekat, dan tidak dapat menahan air kencing.
 1. Komplikasi Yang Berlaku Pada Wanita

 • Serviks , iaitu keradangan serviks atau serviks. Gejala keadaan ini boleh merangkumi sakit di bahagian bawah abdomen, sakit semasa persetubuhan, dan pendarahan semasa atau selepas hubungan seks.
 • Penyakit radang panggul, yang merupakan jangkitan pada ovari, rahim dan tiub fallopio. Sekiranya tidak dirawat, keadaan ini dapat meningkatkan risiko kehamilan ektopik atau pertumbuhan janin di luar rahim dan keguguran.
 • Komplikasi kehamilan pada janin di rahim ibu, dalam bentuk jangkitan mata, jangkitan paru-paru, meningkatkan risiko bayi dilahirkan sebelum waktunya, dan dengan berat lahir rendah.
 • Bartholinitis adalah keradangan kelenjar Bartholin. Yaitu kelenjar yang menghasilkan cecair pelincir ketika wanita melakukan hubungan seks.
 • Salpingitis, yang merupakan keradangan pada saluran tuba yang menyukarkan telur dari ovari untuk mencapai rahim. Keadaan ini menyukarkan penghidapnya untuk hamil. Keadaan ini juga meningkatkan risiko kehamilan ektopik atau kehamilan di luar rahim

Baca juga: 5 Penyakit Seksual Yang Selalunya Mempengaruhi Orang Muda

Anda tidak mahu mendapat jangkitan kelamin ini? Anda boleh mencegah keadaan ini dengan setia kepada satu pasangan, dan jangan lupa menggunakan perlindungan ketika melakukan hubungan seks. Anda boleh berbincang secara langsung dengan doktor pakar dalam aplikasi tersebut melalui Berbual atau Panggilan Suara / Video mengenai kesihatan anda . Bukan itu sahaja, anda juga boleh membeli ubat yang anda perlukan. Tanpa kerumitan, pesanan anda akan dihantar ke destinasi anda dalam masa satu jam. Ayuh, muat turun aplikasi di Google Play atau App Store!