Rajin Minum Air Menghalang Batu Ginjal, Inilah Sebabnya

Jakarta - Batu ginjal adalah gumpalan keras yang serupa dengan batu yang umumnya terbentuk dari gumpalan kalsium. Gejala yang disebabkan oleh batu ginjal biasanya ditandai dengan sakit ketika membuang air kecil atau bahkan berdarah. Kerana boleh menyebabkan komplikasi kesihatan yang berbahaya, ada baiknya jika batu ginjal dicegah.

Salah satu cara yang boleh dilakukan untuk mencegah batu ginjal adalah dengan rajin minum air, sekurang-kurangnya 8 gelas sehari atau lebih jika aktiviti fizikalnya cukup padat. Sekiranya anda tidak minum air secukupnya, air kencing yang akan dikeluarkan oleh badan anda akan menjadi kurang dan lebih pekat. Air kencing pekat ini cenderung melarutkan garam urin, yang boleh mencetuskan pembentukan batu ginjal.

Baca juga: 7 Sayuran untuk Kesihatan Ginjal

Selain Air Minum Yang Rajin, Lakukan Petua Ini Terlalu

Dengan mengamalkan kebiasaan minum banyak air, kesihatan dan fungsi ginjal akan terjaga dengan baik. Sisa garam yang masuk ke dalam badan akan dilarutkan dalam air, kemudian dikeluarkan dengan air kencing. Ini dapat mengurangkan risiko terkena batu ginjal.

Namun, selain rajin minum air, ada beberapa usaha lain yang juga perlu anda lakukan, jika anda ingin mengelakkan batu karang, yaitu:

1. Kurangkan Garam

Pengambilan garam atau natrium yang berlebihan boleh mencetuskan penampilan batu ginjal, kerana ia meningkatkan jumlah kalsium dalam air kencing. Had pengambilan garam yang selamat dalam sehari bersamaan dengan 1 sudu teh garam meja, atau 5 gram. Selain garam meja, natrium juga terdapat dalam sos cili dan tomat, kicap, sos tiram, makanan dalam tin dan makanan yang diawetkan, dan makanan segera.

2. Hadkan Pengambilan Protein Haiwan

Daging dan sumber protein hewani lain, seperti telur, jeroan, makanan laut, dan susu dan produk tenusu, mengandungi purin, yang diubah menjadi asam urat dalam air kencing. Asid urik adalah salah satu bahan yang membentuk batu ginjal. Itulah sebabnya pengambilan protein haiwan yang terlalu banyak boleh menyebabkan pembentukan batu ginjal di kemudian hari. Jangan mengambil lebih daripada 170 gram daging setiap hari untuk mengelakkan batu karang.

Baca juga: Jangan dipandang rendah, ini adalah penyebab kegagalan buah pinggang

3. Kurangkan Pengambilan Oksalat

Makan makanan yang tinggi oksalat dapat meningkatkan jumlah oksalat dalam air kencing. Ini berkaitan dengan batu karang yang membentuk kalsium. Beberapa jenis makanan yang mesti dipertimbangkan berkaitan dengan kadar oksalat adalah:

 • Bayam.

 • okra.

 • Ubi bit.

 • Kiwi.

 • Badam.

 • Kacang Tunai.

 • Produk soya.

 • Dedak beras dari gandum.

 • Coklat.

 • Teh,

 • Makanan yang tinggi vitamin C. Pengambilan lebih daripada 1000 miligram vitamin C sehari dapat meningkatkan kadar oksalat dalam tubuh.

Namun, itu tidak bermaksud anda tidak boleh makan makanan ini sama sekali. Hanya itu, perhatikan bahagian dan seberapa kerap anda memakannya, agar tidak berlebihan. Kerana, makanan ini sebenarnya mengandungi vitamin dan mineral yang juga penting untuk tubuh. Sekiranya anda masih keliru, anda boleh muat turun permohonan dan tanya pakar pemakanan.

Baca juga: Ketahui Kepentingan Fungsi Ginjal untuk Tubuh

4. Mengekalkan Berat Badan Yang Ideal

Berat badan yang berlebihan dikaitkan dengan perkembangan penyakit batu karang. Ini boleh mencetuskan ketahanan insulin dan peningkatan jumlah kalsium dalam air kencing, jadi anda lebih berisiko terkena batu ginjal. Pada orang yang berlebihan berat badan, pH air kencing cenderung lebih berasid, sehingga meningkatkan risiko terkena batu ginjal.

Itulah beberapa petua yang boleh dilakukan untuk mencegah terjadinya batu karang. Sentiasa menerapkan gaya hidup sihat dan melakukan pemeriksaan kesihatan secara berkala, sehingga semua bahaya dari penyakit dapat diantisipasi.

Rujukan:
Sekolah Perubatan Harvard. 5 Langkah Mencegah Batu Ginjal.
Yayasan Buah Pinggang Nasional. Diet dan Batu Ginjal.
Yayasan Urologi Amerika. Tiada Tahun. Mencegah Batu Ginjal.