Siapa sangka, ternyata bayi suka dicium, Lo!

Jakarta - Ketika anda melihat bayi, secara refleks anda ingin menciumnya, bukan? Tubuh kecilnya dengan ekspresi wajah lucu membuatkan anda pasti teruja. Namun, tahukah anda jika ternyata bayi suka dicium ?

Ya, ciuman yang diberikan oleh ibu, ayah, atau orang terdekat akan membuat bayi berasa selesa. Si Kecil ini tahu bahawa kehadirannya sangat ditunggu, bahawa dia memang sangat disayangi oleh semua orang.

Seorang psikologi kanak-kanak dari The State University of New Jersey, dr. Judith A. Hudson menyatakan bahawa apabila dicium, bayi akan tahu ada orang yang melindungi dan menjaganya, tidak akan membiarkannya kesepian sehingga dia merasa takut.

Mencium Bayi Menjadikan Tubuhnya Lebih Sihat

Selain pipi dan dahi, anda dapat menghidu hampir semua bahagian badan bayi, seperti perut, tangan hingga ke telapak kakinya. Berdasarkan kajian yang dilakukan oleh Richard L. Ellis dari University of Wisconsin-Madison, ibu yang mencium bayinya akan memberi bayi patogen. Patogen ini akan memberi pengaruh positif pada sistem ketahanan badannya.

Baca juga: Inilah Tahap Kebolehan Penciuman Bayi

Satu lagi kajian yang dilakukan di University of Otago oleh John Tagg juga membuktikan bahawa ciuman ibu akan menjadikan tubuh bayi lebih sihat. Ini kerana ketika mencium, ibu akan memberikan bakteria baik yang akan menjadikan tubuh bayi lebih kebal terhadap penyakit seperti radang telinga atau selsema.

Mencium bayi akan merangsang kecerdasannya

Mencium adalah bentuk menunjukkan kasih sayang. Namun, yang tidak diketahui oleh ramai ibu bapa, sebabnya bayi suka dicium adalah ciuman sebenarnya dapat merangsang kecerdasan dan kecerdasan.

Penyelidikan yang dilakukan oleh University of Washington School of Medicine telah menunjukkan bahawa cinta dan kasih sayang ibu bapa - termasuk mencium - pada bayi mempunyai kesan positif terhadap perkembangan otak. Sejajar dengan itu, satu lagi kajian yang dilakukan oleh University of Portsmouth di UK membantah pernyataan bahawa keibubapaan yang berlebihan akan memberi kesan negatif terhadap tingkah laku dan perkembangan emosi mereka.

Mencium bayi akan membuatnya belajar berempati

Bukan hanya perkembangan fizikal, mencium bayi juga memberikan manfaat positif bagi perkembangan emosi mereka. Selain membina hubungan yang unik antara anak-anak dan ibu bapa, aktiviti ini juga diduga dapat menjadikan anak-anak mempunyai keperibadian yang unik.

Baca juga: Pelajari Cara Menetapkan Corak Tidur Bayi yang Sihat

Bayi yang dijaga dan dijaga oleh ibu bapa mereka akan memahami pentingnya kepekaan dan keperluan serta apa yang dirasakan oleh orang lain. Semasa dewasa, kanak-kanak akan dapat berinteraksi dengan lebih baik dengan rakan, keluarga, dan orang lain di persekitaran mereka.

Petua Mencium Bayi

Bayi suka dicium. Namun, ada cara untuk menciumnya juga. Anda tidak boleh mencium bayi secara langsung di mulut. Anda juga harus sihat dan bersih ketika mencium bayi anda, kerana badannya yang kecil dan berkembang menjadikannya rentan terhadap penyakit berjangkit.

Di samping itu, cium bayi perlahan-lahan. Walaupun mereka suka dicium, bayi tidak menyukainya ketika anda melakukannya dengan kasar. Ciuman yang anda berikan juga tidak akan mengejutkannya. Cuba juga untuk tidak mencium ketika bayi sedang tidur, walaupun dia kelihatan sangat comel. Daripada membahagiakan atau selamat, bayi akan merasa terancam, akhirnya dia akan menangis.

Nah, Sekarang anda tahu mengapa bayi suka dicium dan bagaimana melakukannya. Sekiranya anda mempunyai masalah mengenai bayi atau kesihatan badan anda yang lain, jangan ragu untuk bertanya kepada doktor secara langsung. Tidak perlu meninggalkan rumah, kerana anda boleh menggunakan aplikasinya untuk meminta doktor, membeli ubat, untuk memeriksa makmal. Permohonan boleh awak muat turun di Google Play Store atau App Store.