4 Cara Mudah Menangani Panas Berduri di Anak Kecil Anda

, Jakarta - Panas berduri adalah keadaan yang sering terjadi pada kanak-kanak. Gatal-gatal yang disebabkan oleh panas berdarah boleh sangat mengganggu dan membuat si kecil anda tidak selesa. Oleh itu, lihat bagaimana menangani kepanasan berdarah pada anak kecil anda di bawah.

Panas berduri atau apa yang kadang-kadang disebut ruam peluh boleh berlaku apabila peluh terperangkap di bawah kulit. Berbanding dengan orang dewasa, kanak-kanak mengalami panas berdarah lebih kerap kerana kelenjar peluh mereka masih berkembang.

Baca juga: Hati-hati, 7 perkara ini boleh mencetuskan kepanasan pada kanak-kanak

Punca kepanasan

Cuaca panas adalah pencetus yang paling biasa untuk panas berduri. Badan mengeluarkan peluh untuk menyejukkan kulit kita ketika panas. Namun, apabila kita berpeluh lebih banyak dari biasanya, kelenjar peluh dapat menjadi berlebihan. Saluran peluh boleh tersumbat, sehingga peluh menetap jauh di bawah kulit kita. Atau peluh boleh keluar melalui lapisan kulit yang dekat dengan lapisan atas dan terperangkap di sana.

Panas berduri boleh muncul pada bila-bila masa sepanjang tahun, tetapi paling kerap berlaku pada bulan-bulan yang lebih panas. Sebilangan orang yang biasa tinggal di iklim sejuk juga cenderung mengalami ruam panas ketika melakukan perjalanan untuk mengunjungi tempat-tempat tropis di mana suhunya jauh lebih tinggi.

Baca juga: Ini adalah penyebab kepanasan berduri pada bayi

Cara mengatasi panas berduri

Gejala panas berduri agak mudah dikenali, iaitu ruam gatal merah yang paling kerap muncul di leher, bahu, dan dada. Ruam mungkin menjengkelkan dan tidak selesa, tetapi biasanya hilang dengan sendirinya.

Namun, agar si kecil dapat merasa lebih selesa, ibu dapat mengatasi masalah kepanasan dengan cara mudah berikut:

1. Atasi Gejala

Untuk melegakan kegatalan yang disebabkan oleh kepanasan, ibu boleh melakukan cara berikut:

  • Mandi anak kecil anda dengan air sejuk.
  • Letakkan anak di bilik berhawa dingin atau letakkan kipas di dekatnya sehingga angin sejuk dapat menyejukkannya. Setelah meletakkan anak di bilik yang lebih sejuk, sensasi gatal pada kulit anak mungkin memerlukan sedikit masa untuk mereda.
  • Elakkan menggunakan krim atau salap yang boleh merengsakan kulit.

2. Pakai pakaian yang selesa

Pastikan ibu segera menukar pakaian anak yang basah dengan peluh. Kemudian, pakai anak yang longgar, kapas, dan pakaian ringan yang dapat menyerap peluh.

3. Pastikan Anak-anak Terhidrat

Pastikan anak anda minum air secukupnya ketika cuaca panas. Anak kecil anda mesti minum air secukupnya sebelum dan semasa melakukan aktiviti luar untuk jangka masa yang lama. Anak kecil anda juga mesti sering berehat ketika melakukan senaman yang kuat ketika cuaca panas.

4. Sapukan Losyen

Calamine lotion adalah ubat semula jadi untuk panas berdarah. Losyen ini boleh disapu ke kawasan yang terkena untuk menyejukkan kulit. Krim hidrokortison dalam dos yang rendah juga dapat menghilangkan rasa gatal. Selain itu, krim steroid topikal juga dapat membantu merawat gejala kemerahan, kerengsaan, dan pembengkakan.

Bilakah Anda Perlu Membawa Anak Anda ke Doktor?

Walaupun menjengkelkan, kebanyakan haba berduri bukanlah keadaan yang serius. Walau bagaimanapun, ibu dinasihatkan untuk membawa anak mereka ke doktor sekiranya:

  • Ruam peluh tidak hilang selepas 3 atau 4 hari.
  • Ruam semakin teruk.
  • Ruam menyebabkan gatal yang serius.
  • Ruam mengeluarkan nanah atau membengkak.
  • Ruam ungu yang kelihatan seperti lebam.
  • Ruam lembut dan panas.
  • Si kecil mengalami demam.

Baca juga: 3 Petua Mudah supaya Anda Tidak Panas

Untuk memeriksa keadaan kesihatan anak kecil anda, anda juga boleh membuat temu janji secara langsung di hospital pilihan anda melalui aplikasi . Ayuh, muat turun sekarang juga di App Store dan Google Play.

Rujukan:
WebMD. Diakses pada tahun 2020. Ruam Panas (Kanak-kanak).
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Panas Berduri (Miliaria Rubra).