Gaya Hidup Tidak Sihat, Hati-hati dengan Penyakit Jantung Keturunan

Jakarta - Penyakit jantung sering disebut sebagai "penyakit yang diwarisi". Kerana banyak orang percaya bahawa anak-anak yang dilahirkan oleh orang tua dengan kecacatan jantung pasti akan mengalami keadaan yang sama. Namun, adakah pendapat itu benar?

Jawapannya tidak betul sepenuhnya. Walaupun ada kemungkinan keturunan alias genetik, tetapi sebenarnya penyakit jantung juga merupakan sejenis penyakit yang boleh berdiri sendiri. Ini bermaksud bahawa ia boleh menyerang sesiapa sahaja yang mempunyai faktor risiko. Terdapat beberapa faktor yang boleh menyebabkan penyakit jantung termasuk gaya hidup yang tidak sihat, pola makan yang tidak sembarangan, tidak bersenam dan keturunan.

Sementara itu, terdapat juga beberapa penyakit yang dapat meningkatkan faktor risiko penyakit jantung seperti kadar kolesterol dalam darah, tekanan darah tinggi dan kegemukan. Terdapat juga faktor usia, sejarah keluarga dan tabiat merokok yang boleh meningkatkan risiko.

Penyakit jantung koronari berlaku kerana penyempitan saluran darah koronari yang berperanan mengatur aliran oksigen dan nutrien ke sel otot jantung. Penyempitan berlaku kerana plak aterosklerotik.

Dalam proses ini, kadangkala faktor genetik menjadi penentu penularan penyakit dari ibu bapa kepada anak-anak. Faktor genetik akan mempengaruhi tindak balas sel tubuh seseorang terhadap faktor atau keadaan yang boleh mencetuskan penyakit. Seperti kerosakan saluran darah atau kelajuan pertumbuhan plak, yang tentunya berbeza antara satu orang dengan orang lain.

Seseorang yang mempunyai sejarah keluarga penyakit ini biasanya akan mempunyai risiko yang sedikit lebih tinggi untuk mengalami penyakit yang sama. Keluarga yang disebut dalam kes ini adalah bapa kandung atau ibu dan adik beradiknya.

Namun, risikonya masih dapat ditekan dan dikawal dengan menerapkan gaya hidup sihat seawal mungkin. Sebabnya, satu kajian menunjukkan bahawa gaya hidup sihat terbukti dapat meningkatkan risiko penyakit jantung. Dan malangnya, sekarang ini semakin banyak orang menjalani gaya hidup yang tidak sihat.

Mula Mengubah Gaya Hidup Sihat Anda

Sejauh ini, penyakit jantung koronari adalah penyebab kematian ketiga terbesar di Indonesia. Berita buruknya adalah bahawa kesedaran tentang bahaya penyakit ini masih rendah dan sering diabaikan. Tidak jarang seseorang hanya menyedari penyakit jantung setelah memasuki tahap yang lebih teruk.

Agar tidak mengalami penyakit ini, dan tidak menyebarkannya kepada bayi di masa depan, itu dapat dilakukan dengan mengubah gaya hidup anda. Sebenarnya, gaya hidup sihat memainkan peranan penting dalam mengurangkan risiko penyakit seseorang.

Gaya hidup sihat dapat dimulakan dengan menguruskan diet seimbang, bersenam secara teratur, cukup rehat dan melakukan pemeriksaan kesihatan secara berkala. Ini penting untuk pencegahan dan pengesanan sejumlah faktor risiko seawal mungkin.

Anda boleh menjemput orang yang anda sayangi untuk mula melakukan tabiat baik, dan menggunakan aplikasinya dalam merancang ujian makmal untuk mengelakkan risiko penyakit. Aktiviti fizikal dan kehidupan sihat bersama keluarga pastinya akan lebih menyeronokkan dan dapat menjadi lebih berkesan. Lakukan senaman intensiti sederhana, sekurang-kurangnya 150 minit seminggu.

Elakkan merokok dan minum minuman beralkohol. Kerana pengambilan jenis ini terbukti dapat memperburuk masalah kesihatan. Sekiranya anda mempunyai sejarah keluarga yang menghidap penyakit jantung, seboleh mungkin anda harus menjaga berat badan anda seimbang kerana berat badan berlebihan dapat meningkatkan kemungkinan anda menghidap penyakit.

Muat turun permohonan di App Store dan Google Play untuk menghubungi doktor melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual di mana sahaja dan bila-bila masa. Boleh juga digunakan untuk membeli ubat-ubatan dan produk kesihatan yang lain. Lebih senang kerana pesanan akan dihantar ke rumah dalam masa satu jam.