Pelbagai Jenis Kacang Baik untuk Kesihatan

, Jakarta - Kacang merupakan sumber tenaga yang baik untuk kesihatan kerana mengandungi banyak nutrien penting seperti protein, vitamin, mineral, dan lemak yang sihat. Menurut laporan dari Jurnal Pemakanan Klinikal Amerika , orang dewasa yang memasukkan kacang dalam makanan ringan mereka akan mengalami kesan positif, seperti penurunan berat badan dan perubahan pada pinggang mereka.

Baca juga : 5 Kebaikan Vitamin Nut Macademia untuk Tubuh

Selain itu, kacang juga mempunyai banyak faedah untuk kesihatan anak-anak. Kacang tanah mempunyai banyak nutrien yang bermanfaat untuk pertumbuhan kuku dan rambut anak-anak, seperti zat besi, zink, dan biotin.

Berikut adalah jenis kacang yang mengandungi baik untuk kesihatan.

  • Badam

Badam mengandungi lemak sihat yang diperlukan oleh badan. Badam juga mengandungi serat yang membantu pencernaan makanan dan memastikan pergerakan usus yang sihat. Kandungan protein tinggi dalam badam baik untuk mengembangkan jisim otot tanpa lemak. Sementara lemak tak jenuh tunggal mengurangkan indeks jisim badan.

  • Walnut

Dalam setiap 100 gram kacang walnut mengandungi kira-kira 650 kalori yang menjadikannya salah satu kacang terbaik yang dapat mengembalikan tenaga ke badan anda. Selain itu, kacang walnut juga mengandungi protein dan lemak, terutama lemak tak jenuh. Tidak hanya lemak tak jenuh, ada banyak vitamin yang terkandung di dalam kenari seperti vitamin A, vitamin B, vitamin C, vitamin D, kalsium, zat besi, magnesium, mangan dan zink. Makan walnut sebenarnya dapat mencegah kita dari penyakit jantung, barah, dan diabetes.

  • Kacang tanah

Terdapat banyak mitos yang mengatakan bahawa makan kacang tanah terlalu banyak akan menyebabkan anda mempunyai banyak jerawat. Sebenarnya, kacang adalah sumber nutrien yang dapat meningkatkan daya tahan. Kacang tanah dapat mengurangkan gula darah di dalam badan. Selain itu, vitamin E dan B yang terdapat dalam kacang dapat mencegah risiko penuaan dini dan menjadikan kulit lebih berseri dan lebih cerah.

  • Hazelnut

Hazelnut sering dimakan untuk makanan ringan, bahkan diproses menjadi ais krim dan juga sebagai tambahan minuman. Hazelnut mempunyai banyak manfaat kesihatan yang baik, salah satunya adalah kerana hazelnut mengandung antioksidan yang terkenal dapat melindungi tubuh dari tekanan oksidatif. Selain itu, pengambilan hazelnut dapat menjadikan jantung anda lebih sihat dan menurunkan kadar kolesterol dalam badan.

  • Kacang gajus

Biasanya kacang gajus dijadikan makanan ringan dalam bentuk kacang kering. Kacang mete mempunyai kandungan omega 3 yang sangat tinggi serta beberapa mineral dan vitamin lain. Selain itu, kacang mete adalah salah satu kacang yang menjadi sumber protein dan dapat menjadikan sistem imun anda baik sepanjang hari. Selain itu, kacang mete dapat meningkatkan mood anda, kerana kacang mete adalah sumber triptofan dan mampu menghasilkan serotonin yang bertanggung jawab untuk meningkatkan mood anda. mood awak.

Baca juga : 6 Kesan Kacang pada Kesihatan dan Kecantikan Kulit

Tetapi ingat, pengambilan makanan dalam jumlah yang berlebihan tentunya tidak baik untuk kesihatan. Jangan lupa bertanya kepada doktor melalui permohonannya mengenai masalah kesihatan anda. Ayuh, muat turun permohonan sekarang, melalui App Store atau Google Play!