5 Tanda bahawa Anda Hanya Menilai Seseorang Dengan Penampilan Fizikalnya

, Jakarta - Ada yang mengatakan jangan menilai buku dari sampulnya tetapi nampaknya kebiasaan orang menilai orang lain dari penampilan fizikal berlaku secara naluriah. Mata melihat maka hati merasakan dan menilai keperibadian seseorang secara keseluruhan. Dari situlah datangnya minat.

Kajian yang dilakukan oleh Timothy Alan Judge, pakar Ph.D dalam psikologi organisasi peribadi dan industri mengenai bagaimana menilai seseorang dan kesannya terhadap kerjaya menunjukkan hasil yang mengejutkan.

Orang tinggi memperoleh hampir $ 800 lebih banyak setahun berbanding orang pendek. Ini juga berlaku pada orang gemuk, wanita tanpa alat solek berpendapatan kurang daripada mereka yang mempunyai berat badan yang ideal.

Tanpa menyedarinya, orang di sekitar anda membuat keputusan berdasarkan penampilan orang lain dan sebenarnya anda melakukan perkara yang sama. Sekiranya anda tidak Ya ampun , cuba baca tanda-tanda bahawa anda hanya menilai seseorang dari penampilan fizikal mereka di bawah.

  1. Anda cepat memberi komen apabila seseorang kelihatan eksentrik

Setiap orang mempunyai gaya penampilan masing-masing. Tetapi kebanyakan orang merujuk kepada satu gaya fesyen yang bergaya berlaku . Apabila ada satu atau lebih orang yang tidak berpakaian sesuai dengan waktu mereka, anda merasakan ada sesuatu yang tidak kena dengan mereka dan menganggap bahawa itu adalah sesuatu yang tidak biasa. Mulakan dengan memberi komen di dalam hati anda atau rakan di sebelahnya mengenai solek rakan itu.

  1. Bau badan juga menjadi masalah bagi anda

Tidak ada yang suka bau badan dan jika mereka boleh memilih semua orang ingin mengelakkan orang yang berbau busuk. Ini adalah semula jadi, tetapi tanpa menyedarinya anda memperlakukan orang yang berbau busuk dengan cara yang tidak sopan. Contohnya, anda menutup hidung ketika dia lewat walaupun kerana masalah bau badan anda mempunyai pandangan peribadi tentang orang tersebut.

  1. Lebih Baik Berkawan Dengan Mereka Yang Popular

Sama ada anda menyedarinya atau tidak, anda lebih suka mendekatkan diri dengan rakan-rakan yang popular dan mempunyai hubungan baik sehingga anda dapat bertambah baik imej dalam persekitaran sosial. Anda mempunyai kecenderungan untuk menjaga jarak dari rakan biasa, bahkan tidak mahu dilihat bergaul dengan mereka. Secara tidak langsung ini menunjukkan bagaimana anda menilai seseorang secara fizikal sahaja.

  1. Menjaga Jarak Anda Semasa Berjumpa Orang Kurang Upaya Fizikal

Anda boleh mengatakan bahawa titik ini agak "kasar" antara lain dari cara menilai seseorang dari penampilan fizikalnya. Terdapat kecenderungan untuk anda menjaga jarak ketika bertemu orang yang mempunyai batasan fizikal. Baiklah, mereka kelihatan tidak biasa, tetapi itu bukan alasan untuk menghindarinya kerana tidak sesuai dengan fizikal anda.

Pertimbangkan anda ingin tahu anda sendiri mengapa seseorang boleh mengalami gangguan fizikal, ada baiknya anda bertanya terus maklumat tersebut . Oleh itu, anda boleh mempunyai pemikiran positif dan lebih memahami keadaan dan cabaran yang mereka hadapi. Cukup muat turun permohonan melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Hubungi Doktor anda boleh memilih untuk berbual melalui Panggilan Video / Suara atau Berbual .

  1. Sangat senang menyukai lawan jenis kerana penampilannya

Satu perkara yang lebih jelas dari cara anda menilai seseorang adalah bahawa tarikan kepada lawan jenis kebanyakannya disebabkan oleh penampilan fizikal. Sangat mudah untuk mengatakan ya untuk berkencan dengan seseorang kerana mereka kelihatan menarik secara fizikal. Kemudian menyesal kemudian, setelah mengetahui bahawa watak itu tidak sehebat fizikal. (Baca juga Perbezaan Corak Jatuh Cinta Lelaki vs Wanita)