Lihat cara tidur yang lebih baik pada musim hujan

, Jakarta - Kenangan akan bencana banjir di Jakarta beberapa hari yang lalu masih terpahat dalam ingatan. Banjir ini tidak datang dengan segera, beberapa hari sebelum air meluap, hujan terus turun, bahkan hampir sepanjang hari. Tidak jarang hujan yang turun pada waktu malam juga disertai petir yang menyambar dan membuat anda bangun pada waktu malam.

Semasa puncak musim hujan, sangat wajar seseorang tidak dapat tidur nyenyak. Bermula dari suara hujan yang terlalu lebat, kilat, hingga kegelisahan mengenai banjir yang akan datang. Kerana mereka yang rumahnya terbiasa banjir, umumnya akan berjaga-jaga ketika hujan lebat turun pada waktu malam untuk mengetahui kemasukan air ke rumah mereka.

Keadaan ini secara tidak langsung mempengaruhi jadual tidur. Jadi, bagaimana anda memastikan tidur malam yang baik semasa musim hujan, anda perlu mempertimbangkan petua berikut!

Baca juga: Banjir Jakarta, Waspadalah terhadap 4 Penyakit Yang Mempengaruhi Kanak-kanak

Petua untuk tidur nyenyak di musim hujan

Berikut adalah cara yang boleh anda cuba untuk tidur nyenyak ketika musim hujan:

Mematuhi Jadual Tidur

Mengetepikan tidur tidak lebih dari lapan jam setiap hari. Jumlah tidur yang disyorkan untuk orang dewasa yang sihat sekurang-kurangnya tujuh jam. Sebilangan besar orang tidak memerlukan lebih dari lapan jam di tempat tidur untuk mencapai tujuan ini.

Juga, tidur dan bangun pada waktu yang sama setiap hari. Cuba hadkan perbezaan jadual tidur pada waktu malam dan hujung minggu tidak lebih dari satu jam. Selaras dengan waktu tidur anda akan menguatkan kitaran bangun tidur badan anda.

Sekiranya anda tidak tertidur dalam masa kira-kira 20 minit, tinggalkan bilik dan lakukan sesuatu yang santai. Baca atau dengar muzik santai dan kembali tidur apabila anda merasa letih.

Urus Masalah

Cuba atasi masalah sebelum tidur. Sekiranya anda bimbang rumah anda akan ditenggelami air, anda harus terlebih dahulu menyimpan barang-barang anda, terutamanya barang berharga di rumah anda. Sekiranya anda bimbang ada saudara-mara atau rakan-rakan yang rumahnya sering banjir, ingat juga. Banjir di Jakarta mungkin sukar dielakkan, tetapi anda masih dapat mengurangkan kesan kerugian. Anda juga boleh mencuba teknik meditasi untuk menghilangkan kegelisahan.

Perhatikan Pengambilan Makanan dan Minuman

Jangan tidur lapar atau kenyang. Elakkan juga makan makanan berat atau besar pada waktu sebelum tidur. Ketidakselesaan ini mungkin membuat anda terjaga.

Nikotin, kafein, dan alkohol juga perlu diperhatikan. Kesan perangsang nikotin dan kafein memakan masa berjam-jam dan boleh mengganggu tidur. Juga, walaupun alkohol boleh membuat anda mengantuk, ia sebenarnya boleh mengganggu tidur pada waktu malam.

Baca juga: Gunakan Diet Ini untuk Tidur Lebih Baik

Buat Suasana Bilik yang Tenang

Buat bilik yang sesuai untuk tidur. Buat bilik yang sejuk, gelap dan tenang. Paparan cahaya mungkin menyukarkan anda untuk tertidur. Elakkan menggunakan alat sebelum tidur. Pertimbangkan untuk menggunakan tirai gelap, penutup telinga, kipas angin, atau peranti lain untuk mewujudkan persekitaran yang sesuai dengan keperluan anda.

Melakukan aktiviti santai sebelum tidur, seperti mandi atau menggunakan teknik bersantai juga dipercayai dapat meningkatkan kualiti tidur.

Hadkan tidur siang

Tidur siang yang panjang boleh mengganggu tidur malam. Sekiranya anda memilih untuk tidur siang, hadkan diri anda selama 30 minit dan elakkan melakukannya pada waktu siang. Namun, jika anda bekerja malam, anda mungkin perlu tidur sebelum bekerja untuk membantu melunaskan hutang tidur anda.

Meningkatkan Aktiviti Fizikal

Aktiviti fizikal yang kerap dapat meningkatkan kualiti tidur. Walau bagaimanapun, elakkan aktif terlalu dekat dengan waktu tidur. Menghabiskan masa di luar setiap hari juga dapat membantu.

Baca juga: Berikut adalah 6 Sukan Pilihan semasa Musim Hujan

Sekiranya anda masih menghadapi masalah tidur, anda harus membincangkannya dengan doktor di untuk memahami apa yang mungkin menjadi penyebabnya. Sekiranya diperlukan, doktor di Anda juga boleh memberi ubat tidur yang boleh membantu anda berehat secukupnya. Ambil telefon pintar -mu sekarang, dan nikmati kemudahan bercakap dengan doktor, bila-bila masa dan di mana sahaja!

Rujukan:
Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit. Diakses pada tahun 2021. Petua Kebersihan Tidur.
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2021. Petua Tidur: 6 Langkah untuk Tidur Yang Lebih Baik.
Gula Pop. Diakses pada tahun 2021. Cara Menetapkan Rutin Tidur yang Sihat Semasa Hari Musim Sejuk yang Gelap dan Mimpi ini.