Ini adalah 4 perkara yang perlu diberi perhatian ketika bersenam pada waktu malam

"Bersenam pada waktu malam tidak apa-apa, malah menjimatkan banyak manfaat kesihatan. Walau bagaimanapun, terdapat pelbagai perkara penting yang perlu dipertimbangkan agar senaman tetap berkesan dan sihat untuk tubuh. Pilih jangka masa dan jenis latihan yang tepat agar tidak menimbulkan masalah kesihatan. ”

, Jakarta - Adakah anda sekumpulan orang yang lebih gemar bersukan pada waktu malam? Sama ada dilakukan pada waktu pagi atau malam, senaman mempunyai pelbagai faedah untuk tubuh. Cuma, pada amnya kebanyakan orang melakukan aktiviti fizikal ini pada waktu pagi.

Walaupun begitu, bersenam pada waktu malam adalah baik dan wajar dilakukan. Walau bagaimanapun, senaman pada waktu malam tidak boleh dilakukan secara sembarangan.

Terdapat beberapa perkara penting yang perlu diperhatikan, supaya senaman pada waktu malam tidak menimbulkan masalah kesihatan. Ingin tahu apa yang harus diberi perhatian ketika bersenam pada waktu malam?

Baca juga: Latihan Ringan yang Boleh Dilakukan di Rumah Semasa Pandemik

Tempoh dan Jenis Latihan

Walaupun mempunyai banyak manfaat kesihatan, ada beberapa perkara yang perlu dipertimbangkan ketika bersenam pada waktu malam. Contohnya, menentukan masa dan jenis latihan yang tepat. Di samping itu, perhatikan juga durasi yang sesuai dengan kemampuan setiap badan.

Berikut adalah perkara yang perlu dipertimbangkan ketika bersenam pada waktu malam:

  1. Kami mengesyorkan agar anda tidak bersenam pada waktu malam setelah pukul 23:00. Sebabnya, pada masa itu tubuh mengeluarkan hormon yang mesti kita tidur.
  2. Elakkan senaman intensiti tinggi, kerana dapat membuat tubuh lebih lama untuk tertidur, dan dapat menurunkan kualiti tidur.
  3. Berhenti bersenam sejam atau 90 minit sebelum tidur, supaya badan mempunyai masa yang cukup untuk berehat.
  4. Pilih senaman intensiti ringan atau sederhana seperti yoga, peregangan, berjalan kaki, berenang, atau berbasikal santai.

Di samping itu, terdapat juga beberapa petua dari pakar di Sekolah Perubatan Harvard supaya anda dapat tidur yang berkualiti, setelah berolahraga pada waktu malam, yaitu:

  • Tetapkan waktu tidur biasa, dan terapkan rutin tidur yang santai.
  • Matikan semua alat elektronik yang memancarkan cahaya. Contohnya TV, komputer, dan WL sekurang-kurangnya 15 hingga 30 minit sebelum tidur.
  • Pastikan tempat tidur selesa dan bilik tidur gelap, tenang, dan sejuk.
  • Sekiranya anda tidak dapat tidur selepas 15 hingga 20 minit, cubalah pergi ke bilik lain. Baca buku atau bacaan lain secara senyap dan dalam keadaan rendah sehingga anda merasa mengantuk.
  • Jangan tidur terlalu lama. Sekiranya anda memerlukan tidur siang, cuba hadkannya hingga 20 hingga 30 minit.

Baca juga: 7 Kaedah Berkesan untuk Mengatasi Latihan Malas

Menyukarkan Tidur, Benarkah?

Tidak sedikit orang yang berpendapat bahawa bersenam pada waktu malam boleh menyukarkan tidur. Sebenarnya, jika dilakukan dengan betul, bersenam pada waktu malam tidak mempengaruhi kualiti tidur. Satu kajian (2011) mengatakan bahawa subjek kajian dapat tidur nyenyak pada waktu malam setelah bersenam selama 35 minit.

Terdapat juga penyelidikan menarik yang lain. Pada tahun 2013 National Sleep Foundation mengkaji tabiat tidur 1,000 peserta kajian. Para penyelidik mendapati bahawa majoriti (83 peratus) orang yang selalu bersenam, termasuk pada waktu malam, tidur lebih lena daripada mereka yang tidak bersenam sama sekali.

Kajian dari Sekolah Perubatan Harvard juga menemui hasil yang serupa. Pakar di sana menilai kualiti tidur pada orang dewasa yang sihat yang berolahraga pada waktu malam, dan membandingkannya dengan mereka (orang dewasa yang sihat) yang tidak bersenam.

Hasilnya, senaman pada waktu malam tidak mempengaruhi tidur, tetapi membantu subjek kajian tidur lebih cepat. Sebenarnya, mereka menghabiskan lebih banyak masa untuk tidur dengan nyenyak.

Baca juga: Latihan Pagi atau Petang, Mana Yang Lebih Baik?

Perkara yang perlu dititikberatkan, lakukan senaman pada waktu malam dengan bijak. Pilih jenis latihan, tempoh, dan tempat yang tepat agar hasilnya berkesan dan selamat untuk kesihatan dan keselamatan.

Ingin mengetahui lebih lanjut mengenai perkara apa yang perlu diberi perhatian semasa bersenam pada waktu malam? Atau mempunyai kesihatan di tengah wabak? Kenapa anda boleh meminta doktor secara langsung melalui permohonan .

Anda juga boleh membeli makanan tambahan atau vitamin untuk meningkatkan sistem imun anda menggunakan aplikasi . Tanpa perlu keluar rumah, anda boleh membelinya bila-bila masa dan di mana sahaja. Praktikal, bukan?

Rujukan:
Sekolah Perubatan Harvard. Diakses pada tahun 2021. Adakah bersenam pada waktu malam mempengaruhi tidur?
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Bolehkah Bersenam Sebelum Tidur Mempengaruhi Tidur Anda?
WebMD. Diakses pada tahun 2021. Bolehkah Bersenam di Malam Menyusahkan Tidur Anda?