Muzik Menyokong Perkembangan Otak Kanak-kanak, Benarkah?

Jakarta - Pada usia muda, anak-anak mengalami berbagai tahap pertumbuhan dan perkembangan. Ini adalah masa yang tepat untuk memperkenalkannya kepada hal-hal baru untuk mengasah kemahirannya, terutama untuk perkembangan otaknya. Nah, satu cara yang boleh dipilih adalah memperkenalkan anak-anak kepada muzik.

Sebenarnya, latihan muzik pada zaman kanak-kanak mempercepat perkembangan otak, terutama dari segi pemerolehan bahasa dan kemahiran membaca. Bukan itu sahaja, Persatuan Pedagang Muzik Kebangsaan atau NAMM mengatakan belajar bermain instrumen dapat meningkatkan kemampuan otak anak dalam belajar mengira.

Pelbagai Manfaat Lain Mempelajari Muzik

Nampaknya, latihan muzik tidak terhad untuk menyokong perkembangan otak kanak-kanak. Muzik menyokong semua bidang perkembangan dan kemahiran anak dalam kesediaan untuk sekolah, baik intelektual, sosial, emosi, motorik, bahasa, dan literasi. Ini membantu meningkatkan sinergi antara badan dan minda untuk bekerjasama.

Baca juga: Faedah Memberi Amalan Muzik kepada Anak-anak

Mengajar kanak-kanak untuk berlatih muzik semasa perkembangan awal membantu mereka mempelajari bunyi dan makna perkataan. Sekiranya seimbang dengan tarian, kemahiran motor kanak-kanak akan terbentuk semasa melatih mereka untuk mengekspresikan diri dengan lebih banyak. Sementara itu, muzik membantu mempertajam ingatan bagi orang dewasa. Tidak hanya terbatas pada suara yang senang didengar, muzik dapat mengurangkan tahap tekanan pada orang dewasa.

Semasa mendengar muzik, tubuh dan fikiran juga larut dalam alunan nada dan lirik yang dinyanyikan. Ini membuat minda sedikit santai, dan kesenangan timbul dalam diri, masalahnya dilupakan dengan sendirinya, beban seolah-olah terangkat di hati. Mendengarkan muzik bernada rendah sebelum tidur juga akan membuatkan anda tidur lebih nyenyak.

Lalu, bagaimana otak memproses bunyi?

Suara akan ditangkap oleh telinga dan disambungkan ke otak melalui organ-organ dalam sistem pendengaran. Gelombang suara yang ditangkap oleh telinga diproses dan dihantar ke otak sebagai isyarat.

Baca juga: Muzik Klasik Membuat Anda Bijak, Betul?

Isyarat ini kemudian dihantar ke bahagian otak yang disebut korteks pendengaran. Bahagian ini berfungsi untuk menangkap pelbagai bunyi yang didengar oleh telinga, termasuk suara muzik. Kemudian, isyarat ditangkap oleh otak dan ditafsirkan sebagai bunyi. Inilah saat ketika ibu menyedari bahawa dia sedang mendengar suara muzik.

Bukan hanya muzik, semua suara yang ditangkap oleh telinga akan langsung dihantar ke otak dan diterjemahkan sebagai suara. Oleh itu, apabila telinga terdengar bunyi yang kuat, otak menafsirkannya sebagai bunyi sesuatu, contohnya bunyi ledakan, suara gemuruh kenderaan, tanduk, dan banyak lagi.

Begitu juga dengan bunyi alat muzik. Kanak-kanak akan menganggap bunyi ini sebagai bunyi baru. Bunyi alat gitar, bermain piano, gendang, dan alat muzik lain membantu melatih kepekaannya terhadap bunyi baru. Ini membantu menajamkan ingatannya, apabila suara yang sama kedengaran lagi.

Baca juga: Kelebihan Mendengarkan Muzik untuk Wanita Hamil

Inilah sebabnya mengapa penting untuk memperkenalkan muzik kepada kanak-kanak pada usia yang sangat muda. Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai faedah muzik untuk pertumbuhan dan perkembangan anak-anak, atau perkara lain yang berkaitan dengan kesihatan bayi, jangan ragu untuk bertanya. muat turun permohonan . Aplikasi ini mempunyai perkhidmatan Doctor Ask yang boleh anda gunakan pada bila-bila masa untuk mengemukakan soalan secara langsung dengan doktor. Di samping itu, aplikasi Anda juga dapat menggunakannya untuk membeli ubat, vitamin, dan pemeriksaan makmal rutin tanpa perlu meninggalkan rumah melalui perkhidmatan Beli Ubat dan Pemeriksaan Makmal.