Ketahui faedah berjalan kaki setiap hari

Jakarta - Berjalan adalah jenis senaman sederhana yang mempunyai banyak faedah. Dengan pergerakan yang sederhana dan murah, berjalan kaki dapat memberi kesan positif kepada kesihatan tubuh. Salah satunya dapat menurunkan berat badan. Benarkah?

Memetik pelbagai sumber, berjalan kaki dikatakan dapat meningkatkan stamina, membakar kalori untuk menjaga kesihatan jantung. Sebilangan pakar mengesyorkan berjalan sekurang-kurangnya 150 minit seminggu. Sebenarnya, untuk menjaga kesihatan, seseorang disarankan untuk berjalan 10,000 langkah setiap hari atau sekitar 6 kilometer.

Untuk menurunkan berat badan, ada teknik berjalan yang disebut "berjalan kakiatau berjalan dengan pantas. Teknik ini dikatakan berkesan untuk menurunkan berat badan, tentu saja, dengan diet sihat seimbang yang penuh dengan nutrien. Ingin mencuba melaksanakannya?

Menurunkan berat badan dengan berjalan kaki

Power walk adalah teknik berjalan dengan kadar yang berbeza daripada berjalan biasa. Prinsip teknik ini adalah bahawa semakin cepat anda berjalan, semakin banyak kalori yang akan anda bakar. Kerana badan, terutama kaki, memerlukan lebih banyak tenaga untuk melakukannya, pembakaran kalori berlaku lebih cepat.

Untuk melakukan teknik ini, anda mesti meningkatkan kelajuan berjalan kaki hingga 5 hingga 7 kilometer sejam. Selain meningkatkan kelajuan, dalam teknik ini juga diperlukan untuk meningkatkan panjang langkah. Ini bermakna anda harus melangkah lebih jauh daripada berjalan kaki biasa.

Terdapat beberapa perkara yang perlu diperhatikan dan dilakukan semasa anda berjalan-jalan dengan pantas. Antaranya:

  • Gunakan tumit sebagai alas kaki untuk menjejakkan kaki
  • Kemudian, semasa bergerak ke hadapan, alihkan fokus ke seluruh telapak kaki sambil bergerak ke hadapan
  • Tetap lurus punggung semasa berjalan pantas
  • Elakkan berjalan dengan kepala ke bawah dan kedudukan belakang yang tidak selesa
  • Ayunkan kedua-dua tangan ke irama kaki

Petua ini terbukti berkesan dan menjadikan pelaksanaan teknik ini lebih mudah. Sekiranya anda melakukannya dengan betul, berjalan pantas dapat membakar sehingga 560 kalori dalam satu jam. Untuk berada di tempat yang selamat, pastikan anda sentiasa memanaskan badan sebelum memulakan latihan ini.

Berjalan pantas boleh dijadikan alternatif untuk bersenam. Anda boleh menggabungkan latihan selama seminggu sehingga anda tidak bosan dan masih mempunyai semangat. Contohnya, jika anda berlari atau berjoging selama tiga hari, anda boleh mengisi hari keempat hingga keenam dengan berjalan pantas.

Sebilangan pakar mengatakan, agar lebih berkesan dan mendapat hasil yang maksimum, latihan ini harus dilakukan tiga kali seminggu. Berikut adalah pengiraan kalori yang dibakar jika anda kerap berjalan cepat:

  1. 30 minit berjalan pantas

Mulakan dengan memanaskan badan dan berjalan dengan cepat 5 minit. Selepas itu, tingkatkan kelajuan berjalan mengikut kemampuan badan. Melakukan teknik ini selama 30 minit dapat membakar sekitar 220 kalori. Sebelum menamatkan latihan ini, sejukkan dengan berjalan dengan santai selama 5 minit.

  1. 60 minit berjalan pantas

Membakar lebih banyak kalori memerlukan berjalan dengan intensiti yang lebih tinggi dan masa yang lebih lama. Cuba kaedah berikut untuk membakar sekitar 355 kalori.

Mulakan latihan dengan memanaskan badan dalam bentuk berjalan santai selama 5 minit. Kemudian teruskan dengan berjalan pantas selama 5 minit. Kurangkan kelajuan berjalan sedikit dan pertahankan langkah ini selama satu minit. Kemudian, kembali ke kuasa berjalan selama 5 minit. Ulangi irama ini hingga 6 kali bergantian.

  1. 90 minit berjalan pantas

Dengan masa dan intensiti yang lebih tinggi, jumlah kalori yang akan dibakar semakin banyak. Lakukan berjalan pantas selama 90 minit dengan memulakan langkah pemanasan selama 5 minit, kemudian berjalan cepat selama 2 minit dan kemudian mulailah mengurangkan kelajuan secara perlahan. Ulangi pergerakan ini selama 15 kali dan badan akan membakar hingga 405 kalori.

Mempunyai masalah kesihatan dan memerlukan nasihat doktor? Gunakan aplikasinya hanya! Hubungi doktor melalui Panggilan Video dan Suara dan Sembang dengan . Anda juga boleh membeli ubat dan menjadualkan ujian makmal. Ayuh, muat turun sekarang!