Ini adalah 4 perkara yang menjadikan kreativiti kanak-kanak merosot

, Jakarta - Adakah anda ibu bapa anak yang sedang membesar? Penyelidik mendapati bahawa sejak lahir, kreativiti kanak-kanak sebenarnya sangat tinggi. Malangnya, lama-kelamaan, kreativiti kanak-kanak akan menurun dengan mendadak, terutama ketika mereka memasuki usia 8-10 tahun.

Namun, ini berbeza dengan tahap kecerdasan yang dapat meningkat sebanyak 10 mata ketika Si Kecil menjadi lebih pintar, kerana pengaruh dan pemahamannya terhadap persekitaran. Walaupun kreativiti kanak-kanak, ia bergerak sebaliknya. Mengapa perkara ini berlaku? Apakah faktor yang mempengaruhi kreativiti kanak-kanak?

Faktor Yang Mempengaruhi Kreativiti Kanak-kanak

1. Jantina

Biasanya, kanak-kanak lelaki menunjukkan kreativiti lebih banyak berbanding kanak-kanak perempuan. Ini berlaku kerana anak lelaki diberi lebih banyak peluang untuk berdikari dan digesa untuk mengambil risiko dari segi inisiatif dan keaslian.

2. Status Sosial dan Ekonomi

Biasanya, kanak-kanak dari kumpulan sosial yang lebih tinggi cenderung lebih kreatif. Ini kerana mereka mempunyai lebih banyak peluang untuk memperoleh pengetahuan dan pengalaman. Dengan cara itu, mereka mempunyai lebih banyak peluang untuk mengembangkan kreativiti.

3. Keluarga

Cara mendidik dan menanam idea yang menjurus kepada perkembangan kreativiti pada kanak-kanak. Ini perlu ditanamkan sejak usia dini, agar kreativiti terus diasah.

4. Kecerdasan

Biasanya, kanak-kanak yang lebih pintar menunjukkan kreativiti yang lebih besar daripada kanak-kanak yang kurang cerdas. Mereka mempunyai lebih banyak idea baru untuk menangani masalah.

Perkara Yang Boleh Menghambat Kreativiti Kanak-kanak

Walau bagaimanapun, faktor di atas tidak akan berfungsi sekiranya anda sebagai ibu bapa tidak melakukan perkara yang boleh menghalang kreativiti si kecil anda. Berikut adalah perkara yang boleh membunuh kreativiti anak kecil anda:

1. Kesalahan Menyalahkan adalah Salah

Kesalahan yang dilakukan oleh anak-anak sering dianggap salah oleh ibu bapa. Sebenarnya, kesalahan yang dilakukan oleh Si Kecil dapat menghasilkan idea kreatif. Sebagai ibu bapa, kita tidak perlu risau sekiranya anak kecil kita melakukan kesalahan. Kesalahan menunjukkan bahawa anak anda mengalami tindakan yang jarang dilalui oleh orang, jadi dia akan memikirkan cara memperbaiki kesalahan yang dilakukannya.

2. Mengehadkan Pilihan

Membiarkan anak anda mempunyai banyak pilihan adalah salah satu cara untuk berfikir secara lateral. Pemikiran lateral juga merupakan cara berfikir di luar batasan yang telah diberikan, atau berfikir menggunakan perspektif baru. Atas sebab ini, anak-anak yang kreatif akan selalu mempunyai banyak penyelesaian alternatif dan sangat bersemangat untuk mengikuti rasa ingin tahu mereka

3. Terlalu Banyak Aktiviti

Terlalu banyak aktiviti atau aktiviti juga dapat mengurangkan kreativiti anak. Sekiranya setiap hari anak itu harus pergi ke sekolah, maka lakukan kursus ini dan setelah pulang ke rumah, anak akan merasa letih dan memilih untuk tidur. Sebagai ibu bapa, anda harus membiarkan anak anda mempunyai masa lapang, ketika anak-anak dapat melakukan apa sahaja yang dapat mengasah kreativiti mereka tanpa dibatasi oleh jadual yang sibuk.

4. Hadiah

Ternyata daya tarikan hadiah dapat menghalang daya penerokaan dan daya imaginasi anak-anak. Seorang kanak-kanak akan berusaha untuk mendapatkan hadiah. Namun, keadaan ini juga menjadikan anak sama sekali tidak ingin mencuba lebih jauh daripada usaha yang dilakukan untuk mendapatkan hadiah.

Ganjaran akan menghalang keseronokan intrinsik aktiviti kreatif. Sebagai ibu bapa, tentu saja, anda mahu anak anda sentiasa gembira dengan semua aktiviti yang dijalankan dan menjadi anak yang penuh dengan motivasi.

Nah, perkara di atas adalah perkara yang dapat menghalang kreativiti kanak-kanak. Sekiranya anda ingin berbincang secara langsung dengan doktor pakar mengenai perkembangan dan perkara lain mengenai anak kecil anda, dengan permohonannya anda boleh berbincang secara langsung dengan Sembang, Panggilan Suara / Video di mana sahaja dan bila-bila masa. Anda bukan sahaja dapat mengadakan perbincangan langsung, anda juga boleh membeli ubat dengan perkhidmatan Apotek Antar dari . Ayuh, muat turun aplikasinya akan segera hadir di App Store atau Google play!

Baca juga:

  • Mari Kreatif, Inilah 6 Kaedah Untuk Membangunkan Imaginasi Kanak-kanak
  • Mahukan Anak Kreatif? Inilah Cara Mendidik Sejak Bayi
  • Untuk Berkembang Dengan Pintar, Terapkan 4 Tabiat Ini kepada Anak-anak