Cara Yang Betul Melakukan Penjagaan Kulit untuk Muka Berminyak

, Jakarta - Kulit yang sihat dan berseri adalah cermin kecantikan semula jadi yang diimpikan oleh setiap wanita, termasuk kulit wajah yang berminyak. Masalah kulit berminyak dapat dialami oleh semua orang pada usia berapa pun dan memang dalam melakukan perawatan kulit berminyak memerlukan perhatian dan penjagaan khas agar tidak menimbulkan masalah pada wajah.

Kulit berminyak berlaku kerana kelenjar minyak (sebum) di bawah permukaan kulit seseorang terlalu aktif untuk menghasilkan sebum atau minyak yang berlebihan. Sebum adalah bahan berminyak yang berasal dari lemak badan. Walaupun berguna untuk melembapkan kulit, jika tahap minyak di badan anda terlalu tinggi, ia pasti dapat menyumbat liang dan menyebabkan jerawat. Pengeluaran minyak yang berlebihan juga dapat menjadikan pori-pori membesar dan menyebabkan pelbagai masalah kulit seperti kulit kusam dan berkilat, bintik hitam, dan cela lain yang boleh merosakkan penampilan anda.

Penjagaan Kulit Berminyak

Merawat kulit berminyak tidak boleh sama dengan rawatan untuk jenis kulit yang lain. Inilah panduan untuk melakukan penjagaan kulit berminyak yang boleh anda amalkan:

[if! supportLists] · [endif]Cuci Muka atau Buih Muka

Anda boleh memilih pencuci muka yang lembut untuk merawat kulit berminyak anda. Jangan pilih sabun yang keras. Kerana ia boleh menyebabkan kegatalan dan pengeluaran minyak berlebihan pada wajah anda. Semasa memilih buih muka, pilih yang mengandungi asid salisilat atau Benzoyl peroksida yang berguna untuk menyerap lebihan minyak dan membantu mengecilkan liang pori. Sekiranya seseorang mengatakan bahawa mencuci muka dengan lebih kerap dapat mengurangkan lebihan minyak, itu adalah teori yang salah. Apa yang berkesan untuk mengatasi kulit berminyak adalah dengan mencucinya dua kali sehari, pada waktu pagi dan malam.

[if! supportLists] · [endif]Produk penjagaan kulit Berlabel Bebas Minyak

Produk ini adalah pilihan tepat bagi anda yang mempunyai kulit berminyak. Beberapa produk penjagaan kulit yang mengandungi bahan semula jadi seperti Ekstrak Witch Hazel Juga sesuai untuk jenis kulit berminyak. Kerana kandungan ekstrak daun witch hazel dipercayai dapat membantu mengecilkan pori dan menghalang pengeluaran minyak.

[if! supportLists] · [endif]Kertas Minyak

Bagi anda yang mempunyai kulit muka berminyak, anda mesti mempunyai kertas nipis ini. Kerana ia sangat bermanfaat bagi pemilik kulit berminyak. Kertas minyak membantu menyerap lebihan minyak dan menjadikan wajah tidak bersinar. Gunakan kertas minyak seperti yang diperlukan dan elakkan menggosok wajah anda dengan terlalu kuat dengan kertas ini.

[if! supportLists] · [endif]Kosmetik Tanpa Minyak

Penjagaan kulit berminyakmesti memilih kosmetik dengan bahan asas bebas minyak atau berasaskan air terutamanya dengan label bukan komedogenik. Bagi pemilik wajah berminyak, kosmetik dalam bentuk serbuk yang mengandungi mineral biasanya lebih sesuai digunakan.

[if! supportLists] · [endif]Pelembap

Penjagaan kulit berminyakIa juga memerlukan penggunaan pelembap. Kami mengesyorkan memilih produk pelembap yang bebas minyak dan ringan untuk kulit. Seiring bertambahnya usia, kulit wajah kita memerlukan pelembap untuk melindunginya dari kesan penuaan. Anda harus menggunakan pelembap atau pelembap dua kali sehari, setiap pagi dan petang.

Cara melakukan penjagaan kulit berminyaktidak kurang pentingnya, untuk kawasan yang mudah berjerawat, anda harus menggunakan ubat jerawat yang disapukan secara langsung ke laman jerawat. Ubat jerawat berfungsi dengan sifat untuk membantu mengurangkan pengeluaran minyak, mempercepat pergantian sel kulit, melawan jangkitan bakteria, atau mengurangkan keradangan yang membantu mencegah pembentukan parut.

Selain mengikuti kaedah penjagaan kulit berminyakdi atas, tidak ada yang salah jika anda juga meminta nasihat daripada pakar kecantikan untuk menyempurnakan kecantikan anda. Anda boleh mempercayai perbincangan dengan doktor di . Doktor kecantikan di akan sedia membantu anda mengatasi masalah kulit berminyak. Untuk dapat memanfaatkan aplikasi tersebut , awak perlu muat turun permohonan di App Store atau Google Play. Selepas itu untuk berbincang dengan doktor anda boleh memilih kaedah sembang, panggilan suara, atau panggilan video melalui menu Hubungi Doktor. Anda juga boleh memesan ubat atau vitamin melalui aplikasi melalui menu Penghantaran Farmasi.

BACA JUGA: INI CARA MENGHILANGKAN ACNE DENGAN KAEDAH ALAM