Jenis Penyakit Yang Boleh Diperiksa Melalui Patologi Anatomi

Jakarta - Patologi anatomi adalah cabang perubatan yang mengkaji penyakit yang berlaku pada struktur organ tubuh, secara keseluruhan, dan mikroskopik. Fungsi utama ujian perubatan ini adalah untuk mengenal pasti sebarang kelainan yang dapat membantu doktor membuat diagnosis penyakit.

Walaupun salah satu kegunaan patologi anatomi yang paling kerap digunakan adalah untuk membantu mengenal pasti pelbagai jenis tumor atau barah, ujian ini juga membantu dalam mendiagnosis penyakit lain, seperti penyakit ginjal dan hati, gangguan autoimun, dan jangkitan.

Kawasan ini juga melibatkan pemeriksaan spesimen pembedahan yang diambil dari badan atau kadang-kadang bahkan pemeriksaan badan penuh (autopsi) untuk menyiasat kehadiran penyakit. Dalam pemeriksaan biopsi, aspek dipertimbangkan seperti penampilan mikroskopik sel, sampel kimia, penanda imunologi yang terdapat dalam sel, dan biologi molekul sel.

Baca juga: Jenis Patologi Anatomi oleh Pakar

Secara umum, pengesanan penyakit melalui patologi anatomi bergantung pada jenis pengkhususan ujian perubatan ini sendiri. Bahagian pengkhususan patologi anatomi adalah seperti berikut:

Patologi Pembedahan

Keadaan ini melibatkan pemeriksaan spesimen yang diperoleh semasa pembedahan. Seperti namanya, ujian ini kebanyakan dilakukan dalam proses pembedahan, seperti mengambil sampel atau biopsi ketulan payudara yang diperoleh semasa mastektomi tisu.

Histopatologi

Patologi anatomi jenis ini melibatkan pemeriksaan tisu utuh dari biopsi pembedahan menggunakan mikroskop. Pemeriksaan ini sering dibantu dengan penggunaan teknik pewarnaan khas dan ujian lain yang berkaitan, seperti penggunaan antibodi untuk mengenal pasti pelbagai komponen tisu badan.

Sebilangan besar biopsi adalah sampel kecil dari kawasan badan yang disyaki menjadi sumber petunjuk penyakit, seperti barah. Proses ini disebut sebagai biopsi sementara yang memerlukan rawatan tambahan setelah diagnosis dibuat. Sementara itu, biopsi lain dapat meliputi seluruh kawasan yang ditunjukkan, seperti tahi lalat pada kulit. Proses ini disebut sebagai biopsi sementara.

Baca juga: Untuk Lebih Sihat, Mari Kenali Anatomi Mata!

Pengesanan penyakit melalui patologi anatomi juga merangkumi pemeriksaan organ-organ besar yang dikeluarkan semasa pembedahan, seperti rahim selepas histerektomi, usus besar setelah kolektomi, hingga amputasi lengan atau kaki.

Sitopatologi

Sitopatologi kebanyakannya digunakan sebagai alat pemeriksaan untuk mencari penyakit dan memutuskan sama ada lebih banyak ujian diperlukan. Contoh umum penyaringan ini adalah Pap smear, dahak dan pencucian gastrik . Ringkasnya, sampel cecair atau tisu dari pesakit digunakan pada slaid dan diperiksa di bawah mikroskop untuk melihat jumlah sel, jenisnya, dan bagaimana sel tersebut dipecah.

Hampir semua penyakit dapat dikesan dengan ujian patologi anatomi. Bukan hanya barah atau tumor, ini juga meliputi kulit, saluran pernafasan, saluran pencernaan, hati , saluran kencing, buah pinggang, organ pembiakan lelaki dan wanita, jantung, dan banyak lagi. Sebenarnya, bedah siasat atau pemeriksaan mayat yang mati kerana sebab yang tidak diketahui termasuk dalam patologi anatomi.

Baca juga: Harus Tahu, Anak-anak Juga Memerlukan Pemeriksaan Perubatan

Itu adalah tinjauan ringkas pengesanan penyakit melalui patologi anatomi yang dapat meningkatkan pengetahuan anda tentang dunia kesihatan dan pemeriksaan khas. Sekiranya sesuatu masih belum jelas, jangan takut untuk bertanya. Sudah tentu, gunakan aplikasinya kerana anda boleh bertanya kepada doktor pada bila-bila masa. Sangat mudah, anda hanya perlukan muat turun permohonan dan pilih Tanya perkhidmatan Doktor. Ia tidak sukar bukan?