Ini adalah perbezaan antara gangguan panik pada kanak-kanak vs orang dewasa

, Jakarta - Kecemasan adalah tindak balas semula jadi dan sihat terhadap bahaya yang tidak diketahui atau mungkin. Ini adalah perkara biasa bagi sesiapa sahaja dari usia apa pun. Kadang kala, perasaan takut dan cemas ini sangat kuat dan melampau sehingga menghalang kemampuan seseorang untuk berfungsi dengan baik di persekitarannya.

Perbezaannya adalah bahawa kanak-kanak lebih sukar untuk meluahkan perasaan mereka, sedangkan orang dewasa secara lisan dapat mengakui bahawa mereka cemas. Ini kerana otak orang dewasa lebih berkembang sepenuhnya, menjadikan orang dewasa lebih mudah menyedari bahawa ketakutan mereka mungkin tidak rasional. Jadi, apa perbezaan antara gangguan panik pada orang dewasa dan kanak-kanak?

Gangguan Panik pada Kanak-kanak

Kanak-kanak tidak dapat memproses dunianya dengan cara orang dewasa kerana fungsi kognitif mereka belum berkembang sepenuhnya. Ini mempengaruhi cara minda mereka mengenal pasti dan bertindak balas terhadap ancaman yang berpotensi.

Baca juga: 3 Cara Berkesan untuk Mengatasi Serangan Panik

Kanak-kanak sering tidak menyedari apabila reaksi ketakutan mereka menjadi tidak rasional. Selain ketidakmampuan untuk menyampaikan kegelisahan, gejala gangguan kecemasan boleh berbeza pada kanak-kanak. Tanda-tanda gangguan kecemasan pada kanak-kanak boleh merangkumi beberapa gejala yang berbeza, seperti:

 1. Mimpi ngeri yang kerap dan tidur yang terganggu;

 2. kegelisahan berterusan;

 3. Mengantuk atau tertidur di sekolah;

 4. kesukaran menumpukan perhatian;

 5. Kerengsaan; dan

 6. Menangis sambil mengamuk.

Kebimbangan pada Orang Dewasa

Setiap orang boleh mengalami sebarang jenis gangguan kecemasan pada usia berapa pun. Salah satu gangguan kecemasan yang biasa berlaku pada orang dewasa dan remaja muda yang mungkin tidak terdapat pada kanak-kanak adalah gangguan kecemasan sosial.

Baca juga: Selalunya Mudah Panik? Mungkin Serangan Panik

Gejala kegelisahan pada orang dewasa yang jarang berlaku pada kanak-kanak adalah ketegangan otot dan sakit perut. Orang dewasa juga boleh beralih kepada ubat atau alkohol sebagai mekanisme mengatasi , yang kurang cenderung pada kanak-kanak kecil.

Mendiagnosis gangguan panik dan kegelisahan pada kanak-kanak dan orang dewasa juga berbeza. Sebagai contoh, kanak-kanak hanya perlu menunjukkan satu gejala untuk didiagnosis dengan gangguan kecemasan umum, sedangkan orang dewasa memerlukan sekurang-kurangnya tiga gejala untuk diagnosis.

Tetapi berkaitan dengan gejala, gangguan kecemasan pada orang dewasa dan kanak-kanak tidak selalu berbeza. Terdapat banyak simptom yang serupa, seperti:

 1. Sukar tidur;

 2. Kurang tumpuan;

 3. Peluh sejuk;

 4. Pening;

 5. Sakit dada;

 6. Mual;

 7. Sukar bernafas;

 8. Denyutan jantung tidak teratur; dan

 9. Perasaan gelisah, panik.

Baca juga: Ini adalah perbezaan antara serangan jantung dan serangan panik

Sekiranya masih belum jelas mengenai perbezaan antara gangguan panik pada kanak-kanak dan orang dewasa, anda boleh bertanya secara langsung . Doktor atau psikologi yang pakar dalam bidangnya akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik untuk anda. Bagaimana, cukup muat turun permohonan melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Hubungi Doktor anda boleh memilih untuk berbual melalui Panggilan Video / Suara atau Berbual .

Selain mendapatkan bantuan perubatan profesional, terdapat beberapa jenis rawatan yang dapat membantu gangguan panik. Berikut adalah beberapa daripadanya:

 1. Sertailah kumpulan sokongan

Bergabung dengan kumpulan orang yang mengalami serangan panik atau gangguan kecemasan dapat menghubungkan penghidapnya dengan orang lain yang menghadapi masalah yang sama.

 1. Elakkan kafein, alkohol, merokok dan dadah

Semua ini boleh mencetuskan atau memburukkan lagi serangan panik.

 1. Amalkan teknik pengurusan tekanan dan relaksasi

Contohnya, yoga, pernafasan dalam dan kelonggaran otot progresif (mengetatkan satu otot pada satu masa), kemudian melepaskan ketegangan sepenuhnya sehingga setiap otot dalam badan menjadi santai.

 1. Aktif secara fizikal

Aktiviti aerobik boleh memberi kesan yang menenangkan pada mood

 1. Cukup tidur

Rujukan:
Klinik Mayo (Diakses pada tahun 2019). Serangan Panik dan Gangguan Panik
Penjagaan Kesihatan Piramid (Diakses pada tahun 2019). Kebimbangan: Bagaimana Ia Berbeza untuk Kanak-kanak dan Orang Dewasa?
Perpustakaan Perubatan Nasional AS (Diakses pada tahun 2019). Gangguan Kecemasan dan Kecemasan pada Kanak-kanak dan Remaja