Buat Batal, Ini Adalah Trik Mengekalkan Keinginan Seksual Semasa Berpuasa

Jakarta - Sebenarnya, berpuasa tidak hanya membebaskan diri dari keinginan untuk makan, minum, dan menahan kemarahan, tetapi juga keinginan seksual. Bagi anda yang sedang berpuasa, ada beberapa perkara yang boleh dipraktikkan agar anda tidak terangsang dengan cepat, sehingga membatalkan puasa anda.

  1. Menjauhkan diri dari godaan

Kadang-kadang godaan mahu mencipta dirinya sendiri. Contohnya, dengan terlalu memperhatikan rakan sekerja atau menghantar pesanan dengan suami atau isteri anda yang "memancing". Sekiranya anda terbiasa melakukan aktiviti ini, mungkin mendorong anda untuk berbuka puasa.

  1. Menonton dan Membaca Cerita Romantik

Menonton dan membaca kisah romantis secara tidak sengaja dapat membuat anda membina imaginasi dan membayangkan sesuatu yang dapat mendorong nafsu. Adalah idea yang baik untuk mengurangkan membaca atau menonton perkara yang mengandungi perkara romantis untuk mengelakkan pemikiran dan khayalan yang tidak diingini.

Baca juga: 4 Masalah Kesihatan Umum Semasa Berpuasa

  1. Sukan

Senaman sangat berkesan untuk menyalurkan keinginan atau emosi yang berlebihan. Daripada digunakan untuk memikirkan hal-hal duniawi, lebih baik jika anda menyalurkannya ke aktiviti adrenalin. Anda boleh memilih waktu latihan sebelum sahur, iftar, atau selepas iftar.

Memang, memilih waktu yang sesuai untuk bersenam ketika berpuasa adalah selesa seperti anda. Ini kerana keadaan badan setiap orang berbeza, jadi anda hanya perlu menyesuaikan diri dengan fizikal anda.

  1. Perbanyakkan Ibadah

Baiklah, yang pasti ini tidak boleh ditinggalkan. Daripada tidak memikirkan apa-apa, anda hanya mengalihkan fikiran dengan memperbanyakkan diri dalam beribadah. Baca buku mengenai agama, nabi, dan doa. Tentunya ini jauh lebih berguna daripada melakukan atau membiarkan akal terbang ke mana-mana yang berpotensi membuat anda berbuka puasa.

Baca juga: Ini adalah masa terbaik untuk melakukan hubungan seks ketika berpuasa

  1. Positif

Satu lagi aktiviti positif yang dapat anda lakukan dalam bulan puasa untuk menekan keinginan seksual adalah ngabuburit. Anda boleh mengisinya dengan menyebarkan takjil, melakukan aktiviti sosial, dan aktiviti amal sememangnya lebih berguna pada bulan suci ini.

Faedah Hubungan intim

Sebenarnya tidak ada larangan melakukan hubungan seks di bulan puasa bagi anda yang sudah mempunyai suami atau isteri. Jurus untuk melakukan hubungan seks dapat mencipta mood yang baik.

Pastikan anda melakukannya ketika anda berbuka puasa, bukan pada waktu berpuasa. Menyibukkan diri dengan aktiviti positif sebenarnya boleh membuat anda menahan keinginan seksual yang tidak ada.

Lagipun, apabila anda melakukannya ketika berbuka puasa, ia menjadi sebahagian dari ibadah dan memberikan manfaat positif untuk kesihatan fizikal. Jadi apa faedah yang anda dapat daripada melakukan hubungan seks?

Baca juga: Cecair di sekitar zakar tidak mengurangkan kesuburan lelaki

  1. Meningkatkan Kekebalan

Lebih banyak seks sama dengan hari sakit yang lebih sedikit. Itulah hasil kajian membandingkan orang yang aktif secara seksual dengan mereka yang tidak aktif secara seksual.

Seks meningkatkan keupayaan tubuh untuk membuat antibodi pelindung terhadap bakteria, virus, dan kuman lain yang menyebabkan penyakit biasa. Sudah tentu, ada lebih banyak untuk memupuk sistem imun yang kuat daripada menjalani kehidupan seks yang sihat. Makan dengan betul, bersenam, cukup tidur, dan mengikuti perkembangan vaksinasi semuanya menyumbang kepada pertahanan yang kuat dan sihat terhadap penyakit berjangkit.

  1. Menguatkan Otot Pelvis

Inkontinensia kencing mempengaruhi sekitar 30 peratus wanita pada suatu ketika dalam kehidupan. Mengalami orgasme yang kerap berfungsi otot-otot dasar pelvis wanita, menguatkan dan mengencangkannya. Orgasme mengaktifkan otot yang sama yang digunakan wanita semasa melakukan latihan Kegel. Memiliki otot pelvis yang lebih kuat bermaksud mengurangkan risiko kemalangan dan kebocoran air kencing.

Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai hubungan intim yang sihat atau petua berpuasa, anda boleh bertanya terus ke . Doktor yang pakar dalam bidangnya akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik untuk anda. Bagaimana, cukup muat turun permohonan melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Bercakap dengan Doktor , anda boleh memilih untuk berbual melalui Panggilan Video / Suara atau Berbual .