7 Sebab Tekanan Boleh Membuat Anda Tua Lebih Cepat

, Jakarta - Sekiranya anda adalah salah satu daripada orang-orang yang sering memikirkan masalah dalam hidup untuk waktu yang lama hingga ke tahap tekanan, menurut Sanam Hafeez Psy.D, dari Universiti Columbia, tekanan boleh membuat kita kelihatan tua.

Selanjutnya, Hafees mengatakan bahawa orang boleh melaburkan wang mereka dalam pelbagai rawatan kecantikan dan alat solek andalan utama. Namun, jika mereka tidak dapat mengatasi tekanan mereka, jejak tekanan akan tetap kelihatan di wajah mereka. Berikut adalah sebab dan penjelasan mengapa tekanan boleh menjadikan anda bertambah tua.

  1. Punca Lingkaran Gelap

Sebenarnya, tekanan boleh merosakkan kapilari di bawah mata, meninggalkan jejak gelap di lingkaran bawah mata. Bukan hanya itu membuat anda kelihatan letih, lingkaran hitam di mata anda juga dapat menjadi tanda bahawa anda mempunyai penyakit tertentu seperti anemia, dehidrasi, kekurangan zat makanan, dan alergi.

  1. Menopaus Datang Lebih Cepat

Peningkatan tahap hormon stres kortisol boleh menyebabkan penurunan estrogen yang serupa dengan gejala menopaus. Penurunan estrogen dapat mengurangkan pengeluaran kolagen yang bukan hanya menjadikan lingkaran hitam pada mata, tetapi juga menjadikan kulit kusam dan kering.

  1. Menyebabkan Kedutan di Muka

Kegelisahan, tangisan, wajah kelihatan sedih, kurang tidur, dan terlalu kerap mengerutkan kening dapat membuat kerutan di wajah menjadi lebih cepat. Penampilan ini terutama berlaku di kawasan mata, dahi, dan sudut bibir. Baca juga: Ketahui Rahsia Wanita Cantik dari 7 Negara Ini, Ayuh!

  1. Punca Kantung Mata

Bimbang datang dengan kuat dan membuat anda terjaga pada waktu malam dan kurang tidur yang lena boleh menyebabkan cecair terkumpul di kawasan bawah kelopak mata. Untuk mengatasinya, anda perlu tidur lena dan jangan biarkan tekanan merosakkan penampilan di wajah anda sehingga anda kelihatan lebih tua dari yang sepatutnya. mengikut Persatuan Psikologi Amerika , tidur yang cukup pada waktu malam dapat mengelakkan anda daripada berlebihan. Tidur yang cukup dapat membuatkan anda melupakan masalah anda sebentar

  1. Ukuran Rahang Meningkat

Adakah anda mempunyai kebiasaan menggosok gigi dan mencengkam rahang anda ketika anda berada dalam keadaan tertekan? Jangan buat tabiat ini lagi, okey! Kebiasaan ini akan menjadikan otot berfungsi dua kali lebih keras, sehingga menjadikan rahang anda lebih besar dan gigi menjadi rosak. Sama ada anda menyedarinya atau tidak, perubahan bentuk rahang ini akan menjadikan wajah anda kelihatan lebih tua.

  1. Keguguran rambut

Keresahan dan berfikir terlalu keras boleh mengganggu pertumbuhan folikel rambut. Oleh itu, rambut akan menjadi lemah dan gugur dalam jumlah yang banyak. Sebenarnya, berfikir terlalu keras akan menjadikan kepala anda panas, sehingga merosakkan akar rambut dan membuatnya mudah gugur. Baca juga: 6 Fakta Menarik Tentang Selulit

  1. Jerawat Tumbuh Dipicu oleh Hormon Tekanan

Orang yang terlalu risau boleh menyebabkan jerawat. Penjelasannya adalah bahawa tubuh melepaskan ketegangan dengan menghilangkan jerawat sebagai bentuk penyeimbangan hormon tubuh. Secara amnya, jerawat yang disebabkan oleh tekanan ini akan hilang dengan sendirinya semasa emosi anda stabil.

Memang kita tidak dapat mengelakkan tekanan, tetapi kita dapat mengatasi tekanan. Beristirahatlah dari kesibukan anda dan cuba menikmati kehidupan. Anda dapat melepaskan tekanan dengan bersenam untuk melepaskan diri dari beban hidup yang berat.

Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai sebab-sebab mengapa tekanan dapat menjadikan anda bertambah cepat dan bagaimana mengatasinya, anda boleh bertanya secara langsung kepada . Doktor yang pakar dalam bidangnya akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik. Bagaimana, cukup muat turun permohonan melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Hubungi Doktor anda boleh memilih untuk berbual melalui Panggilan Video / Suara atau Berbual .