Adakah Makan Sayuran dan Buah Benar-benar Membuat Hidup Lebih Bahagia?

"Banyak yang mengatakan bahawa kebahagiaan datang dari diri sendiri. Anda adalah orang yang dapat mencipta kebahagiaan itu, tidak kira apa pun. Sebenarnya tidak sukar. Selain melakukan perkara yang anda nikmati, cara lain untuk menjadi lebih bahagia adalah dengan makan lebih banyak sayur-sayuran dan buah-buahan. "

Jakarta - Ketika membahagiakan, apa yang sebenarnya dapat membuat Anda bahagia? Bolehkah anda makan dengan baik? Bolehkah anda tidur lena? Bolehkah anda mendapatkan apa yang anda mahukan dengan mudah? Melakukan hobi dan perkara lain yang anda nikmati sesuka hati tanpa ada yang melarang? Banyak ya, ternyata. Namun, tahukah anda bahawa kebahagiaan dapat diperoleh hanya dengan memakan sayur-sayuran dan buah-buahan?

Ya, penyelidikan terbaru yang diterbitkan di Jurnal Kajian Kebahagiaan berjaya menemui fakta baru bahawa makan buah-buahan, sayur-sayuran, dan disertai dengan senaman yang teratur dapat membantu membuat seseorang lebih bahagia. Hubungan antara ketiganya adalah fokus kajian yang dilakukan oleh penyelidik dari University of Kent dan University of Reading di UK.

Para penyelidik menggunakan pendekatan variabel instrumental untuk menyusun kesan apa yang dapat mempengaruhi kebahagiaan itu sendiri, termasuk gaya hidup setiap peserta yang mengambil bahagian dalam kajian ini. Hasilnya, memakan buah dan sayur secara berkala, juga melengkapkannya dengan aktiviti fizikal, seperti senaman yang membuat seseorang lebih bahagia, bukan sebaliknya.

Bukan hanya itu, para penyelidik juga menyimpulkan bahawa wanita cenderung lebih bahagia kerana mereka makan lebih banyak sayur-sayuran dan buah-buahan. Sementara itu, lelaki lebih gembira kerana mereka lebih banyak bersenam.

Baca juga: Inilah Kesan Positif Kebahagiaan untuk Kesihatan

Sebab apa?

Sebenarnya, hubungan antara gaya hidup dan kesejahteraan telah banyak dipelajari dan sering digunakan dalam kempen kesihatan awam untuk menyokong diet dan bersenam untuk kehidupan yang lebih sihat. Walau bagaimanapun, penemuan baru-baru ini menunjukkan bahawa terdapat juga penyebab positif gaya hidup terhadap kepuasan hidup atau kebahagiaan.

Melalui pandangan dan pemahaman bahawa gaya hidup yang salah adalah penyebab utama banyak masalah kesihatan, bahkan kematian di seluruh dunia, kajian ini dapat memberi implikasi yang signifikan terhadap kebijakan yang berkaitan dengan kesihatan awam. Sebagai contoh, UK mempunyai salah satu kadar obesiti tertinggi di Benua.

Dr. Gschwandtner, salah seorang penyelidik mengatakan bahawa semua tingkah laku yang menyokong rancangan untuk memperkuat tujuan jangka panjang boleh dikatakan sangat membantu dalam mengekalkan gaya hidup sihat. Sekiranya gaya hidup yang lebih positif bukan hanya menjadikan tubuh anda lebih sihat, tetapi juga mempengaruhi kesihatan mental anda dan menjadikan anda lebih bahagia, maka itulah penyelesaian terbaik yang anda ada.

Baca juga: 5 Cara untuk Berbahagia di Masa yang Sulit

Sementara itu, seorang penyelidik lain yang turut serta dalam kajian ini, Profesor Kambhampati mengatakan, terdapat perubahan yang lebih besar sejak kebelakangan ini terhadap pilihan gaya hidup yang lebih sihat. Penemuan bahawa makan lebih banyak sayur-sayuran dan buah-buahan dan mengimbangkannya dengan senaman yang teratur dapat membantu meningkatkan perasaan bahagia dan menawarkan banyak manfaat kesihatan yang lain adalah perubahan yang sangat ketara.

Ada kemungkinan bahawa ini akan digunakan dalam kempen kesihatan awam baru di masa depan, tentu saja, tidak hanya untuk meningkatkan kesihatan fizikal, tetapi juga untuk menyokong kesihatan mental. Oleh itu, jangan ragu untuk memulakan kehidupan yang sihat, OK! Mulakan dengan makan buah-buahan dan sayur-sayuran, kemudian tambah rutin senaman anda.

Baca juga: Ketahui 4 Jenis Hormon untuk Kesihatan Mental

Jangan lupa untuk melakukan pemeriksaan kesihatan secara berkala, OK! Adakah pemeriksaan kesihatan setiap tahun untuk mengetahui keadaan kesihatan badan anda. Sekarang, tidak sukar. Anda boleh membuat janji temu di klinik, hospital, atau makmal melalui aplikasi . Pastikan anda mempunyai muat turun dan mempunyai aplikasi di telefon anda, ya!

Rujukan:
Adelina Gschwandtner, Sarah Jewell, Uma S. Kambhampati. 2021. Diakses pada 2021. Gaya Hidup dan Kepuasan Hidup: Peranan Pemuasan Tertunda. Jurnal Kajian Kebahagiaan.
Perubatan Xpress. Diakses pada tahun 2021. Buah-buahan, sayur-sayuran dan senaman dapat membuat anda lebih bahagia.
ScienceDaily. Diakses pada tahun 2021. Mengonsumsi buah dan sayur dan bersenam dapat membuat anda lebih bahagia.