Lakukan Ini Selepas Menstruasi untuk Gejala Kanser Payudara

, Jakarta - Pemeriksaan payudara (BSE) bertujuan untuk memeriksa tanda-tanda gejala barah payudara. Teknik ini dilakukan hanya dengan menggunakan mata dan tangan untuk mencari perubahan pada penampilan dan tekstur payudara. Melancarkan dari Klinik Mayo, s Sebilangan besar organisasi perubatan tidak mengesyorkan BSE rutin sebagai sebahagian daripada pemeriksaan kanser payudara.

Sebabnya, BSE belum terbukti berkesan dalam mengesan barah atau meningkatkan kelangsungan hidup bagi wanita yang menghidap barah payudara. Walau bagaimanapun, banyak doktor percaya bahawa BSE meningkatkan " kesedaran "Pada wanita, sehingga mereka dapat memahami keadaan payudara mereka sendiri dan segera melaporkan perubahan.

Baca juga: Gejala Kanser Payudara Yang Anda Perlu Tahu

Lakukan Ini Selepas Menstruasi untuk Memeriksa Gejala Kanser Payudara

Semasa haid, tahap hormon pada wanita akan turun naik sehingga akan terjadi perubahan pada tisu payudara. Nah, semasa haid payudara cenderung mengencang kerana peningkatan hormon. Atas sebab ini, teknik BSE akan lebih berkesan jika dilakukan seminggu selepas haid berakhir. Melancarkan dari Kanser Payudara Negara, Terdapat beberapa cara pemeriksaan diri payudara yang dapat dilakukan, iaitu:

 1. Masa untuk mandi

Anda boleh memeriksa payudara anda semasa mandi. Pertama, gunakan busa sabun untuk memudahkan tangan anda memeriksa benjolan atau perubahan pada payudara anda. Angkat satu tangan di belakang kepala anda, kemudian gosokkan tangan yang lain dengan sabun untuk merasakan payudara di sebelah tangan yang diangkat. Gunakan jari anda untuk menekan perlahan kawasan payudara. Lakukan perkara yang sama pada bahagian payudara yang lain.

Baca juga: Kenali 3 jenis barah payudara yang boleh menyerang

 1. Di hadapan cermin

Sekiranya anda ingin melihat keadaan payudara anda dengan lebih jelas, anda boleh memeriksanya di depan cermin. Setelah menanggalkan semua pakaian yang menutupi payudara, berdiri di hadapan cermin. Pastikan bilik mendapat cahaya yang cukup sehingga payudara dapat dilihat dengan jelas. Selepas itu, anda boleh memulakan pemeriksaan payudara dengan cara berikut:

 • Perhatikan payudara. Secara amnya, wanita tidak mempunyai payudara dengan ukuran yang sama. Mungkin payudara kanan lebih besar atau lebih kecil dari sisi lain.

 • Berdiri dengan tangan di sebelah anda . Perhatikan bentuk, ukuran, dan apakah ada perubahan warna, tekstur dan bentuk puting.

 • Letakkan tangan anda di pinggang dan luruskan atau kencangkan otot dada anda. Perhatikan payudara anda sambil melihat di cermin dari kiri ke kanan dan sebaliknya.

 • Bengkokkan untuk melekatkan payudara anda ke bawah. Lihat dan rasakan untuk memeriksa sama ada terdapat perubahan pada payudara.

 • Pautkan tangan anda di belakang kepala anda dan tekan ke dalam. Perhatikan kedua payudara, terutama di bahagian bawah.

 • Periksa sama ada terdapat pelepasan dari puting susu . Letakkan ibu jari dan jari telunjuk di sekitar puting, kemudian tekan dengan lembut. Perhatikan jika ada cecair yang keluar.

 1. Baring

Anda juga boleh melakukan BSE semasa berbaring. Pilih tempat tidur atau permukaan rata yang lain yang menjadikan badan selesa. Apabila anda berbaring, payudara secara automatik mengembang dan senang diperiksa. Inilah cara memeriksa payudara semasa berbaring:

 • Letakkan tuala atau bantal yang digulung di bawah bahu anda. Letakkan tangan kanan anda di bawah kepala anda. Tutup tangan kiri anda dengan krim atau losyen dan gunakan jari anda untuk merasakan payudara kanan anda.
 • Seperti payudara seperti muka jam. Gerakkan jari anda dari titik pukul 12 ke nombor 1 dalam gerakan bulat. Selepas satu bulatan, geserkan jari anda dan mulakan lagi sehingga seluruh permukaan payudara hingga ke puting terasa jelas.

Baca juga: Bolehkah Kanser Payudara Disembuhkan Tanpa Penghapusan?

Sekiranya anda melihat perubahan pada payudara anda, anda harus segera berjumpa doktor. Sekiranya anda merancang untuk melawat hospital, anda boleh membuat temu janji dengan doktor terlebih dahulu melalui permohonan . Melalui , anda dapat mengetahui anggaran waktu giliran anda, jadi anda tidak perlu lama duduk di hospital. Pilih saja doktor di hospital yang tepat mengikut keperluan anda melalui aplikasi.

Rujukan:
Kanser Payudara Negara. Diakses pada tahun 2020. Mengesan Kanser Payudara Lebih Awal.
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020. Pemeriksaan diri payudara untuk kesedaran payudara.