Inilah kelebihan berpuasa untuk kesihatan mental dan mental

, Jakarta - Tahukah anda bahawa berpuasa mempunyai banyak manfaat yang dapat dirasakan? Bukan hanya memberi kesan yang baik terhadap kesihatan fizikal, puasa juga dapat memberi manfaat untuk kesihatan mental dan mental.

Baca juga: Inilah kelebihan berpuasa untuk kesihatan pembiakan

Secara amnya, dengan berpuasa, seseorang dapat mengatasi nafsu dan cenderung menjauhkan perkara negatif. Ketahui faedah berpuasa yang dapat dirasakan pada kesihatan mental dan mental, iaitu:

1. Puasa Dapat Meningkatkan Simpati

Puasa bermaksud bahawa umat Islam tidak dibenarkan mengambil makanan atau minuman selepas waktu sahur hingga waktu berbuka puasa. Apabila anda menahan dahaga dan lapar selama satu hari, secara tidak langsung ia dapat meningkatkan rasa simpati seseorang terhadap orang lain yang kekurangan makanan.

Dilaporkan dari Psikologi Hari Ini Simpati adalah perasaan menjaga orang lain sehingga membuat orang lain merasa lebih baik atau bahagia. Dengan begitu, berpuasa akan memudahkan anda berkongsi dengan orang lain yang memerlukan.

2. Puasa Mengubah Seseorang Menjadi Lebih Baik

Ibadah puasa yang dijalankan dengan baik dapat mengurangkan tabiat buruk yang sering anda lakukan, seperti berbohong. Bukan hanya itu, puasa juga dapat mengurangkan kebiasaan gaya hidup yang tidak sihat, seperti merokok atau minum alkohol. Dengan kata lain, berpuasa dapat menolong anda menahan diri untuk tidak menjadi orang yang lebih baik.

3. Mengurangkan Risiko Kemurungan

Menjalankan puasa dapat menjadikan kesihatan lebih baik. Ini tentu akan mengurangkan risiko seseorang mengalami kemurungan. Dilaporkan dari Web MD Ramai orang dengan penyakit kronik mengalami kemurungan akibat penyakit mereka.

Baca juga: Ketahui Kebaikan Puasa untuk Kesihatan Otak

4. Ubah Mood

Menjalankan puasa adalah sama dengan meningkatkan tabiat positif. Ini dapat mengubah mood menjadi lebih baik. Terdapat banyak tabiat positif yang boleh anda pakai untuk mengubah mood anda menjadi lebih baik, seperti melakukan perkara yang baik untuk orang di sekitar anda atau bersenam.

Anda masih boleh melakukan senaman secara teratur walaupun anda berpuasa. Anda boleh melakukan senaman ringan sebelum waktu berbuka sehingga anda tidak mengalami dehidrasi.

Tetap Sihat, Nutrisi Lengkap sambil Berpuasa

Namun, untuk menjaga kesihatan fizikal dan mental, memenuhi pemakanan yang betul ketika berpuasa. Perhatikan menu sahur dan iftar untuk memenuhi nutrien dalam badan. Nutrien yang harus ada ketika makan sahur dan iftar, iaitu protein, karbohidrat, serat, lemak, vitamin, dan mineral.

Baca juga : Ternyata, inilah kelebihan puasa untuk kesihatan mulut dan gigi

Selain memenuhi pemakanan, jangan lupa makan menu berbuka puasa dengan bahagian yang betul sehingga anda dapat mengelakkan gangguan pencernaan. Sebaiknya minum air suam sejurus selepas berbuka puasa, elakkan makan makanan berat dengan segera. Makanan dengan lauk lengkap boleh dimakan 30 minit selepas berbuka puasa. Selepas itu, anda boleh mencuba makanan ringan, seperti buah segar.

Itulah cara yang dapat anda lakukan agar ibadah puasa anda memberikan banyak manfaat, baik untuk kesihatan fizikal, dan juga kesihatan mental dan mental. Selamat berpuasa!

Rujukan:
GoodNet. Diakses pada tahun 2020. 7 Tabiat Sihat untuk Meningkatkan Mood Anda
WebMD. Diakses pada tahun 2020. Mengatasi Penyakit dan Kemurungan Kronik
Psikologi Hari Ini. Diakses pada tahun 2020. Empathy Vs Sympaty