Apa Yang Berlaku Sekiranya Wanita Hamil Mendapat Rubella

, Jakarta - Rubella sangat berbahaya bagi wanita hamil dan bayi mereka yang sedang berkembang. Sesiapa yang tidak diberi vaksin terhadap rubella berisiko menghidap penyakit ini. Walaupun rubella dinyatakan tidak lagi tersedia di Amerika Syarikat. pada tahun 2004, kes-kes boleh berlaku apabila seseorang yang tidak divaksin terkena orang yang dijangkiti, kebanyakannya melalui perjalanan antarabangsa.

Oleh itu, wanita harus memastikan bahawa mereka dilindungi dari rubella sebelum hamil. Jangkitan virus rubella menyebabkan kerosakan paling banyak ketika ibu dijangkiti pada awal kehamilan, terutama pada 12 minggu pertama (trimester pertama).

Sindrom rubella kongenital (CRS) adalah keadaan yang berlaku pada bayi yang sedang berkembang di rahim yang ibunya dijangkiti virus rubella. Wanita hamil yang mengidap rubella berisiko keguguran atau kelahiran mati, dan bayi mereka yang sedang berkembang berisiko mengalami cacat lahir yang teruk dengan akibat seumur hidup.

Baca juga: Jangan salah, ini adalah perbezaan antara rubella dan campak

CRS boleh mempengaruhi hampir semua perkara dalam tubuh bayi yang sedang berkembang. Kecacatan kelahiran CRS yang paling biasa termasuk:

 • pekak

 • Katarak

 • Kecacatan jantung

 • Kecacatan intelektual

 • Kerosakan hati dan limpa

 • Berat lahir rendah

 • Ruam kulit semasa lahir

Komplikasi CRS yang kurang biasa termasuk:

 • Glaukoma

 • Kerosakan otak

 • Masalah tiroid dan hormon lain

 • Keradangan paru-paru

Walaupun gejala tertentu dapat diatasi, tidak ada penawar untuk CRS. Oleh kerana tidak ada penawar, penting bagi wanita untuk mendapat vaksin sebelum mereka hamil. Wanita yang merancang untuk hamil harus berjumpa dengan doktor mereka untuk memastikan mereka diberi vaksin sebelum hamil.

Baca juga: 8 Tanda Anak Anda Mempunyai Rubella

Oleh kerana vaksin MMR adalah vaksin virus yang dilemahkan (dilemahkan), wanita hamil yang tidak divaksinasi harus menunggu untuk mendapatkan vaksin MMR hingga setelah mereka melahirkan.

Wanita dewasa yang mengandung anak harus mengelakkan hamil sekurang-kurangnya empat minggu setelah menerima vaksin MMR. Wanita hamil tidak boleh mendapat vaksin MMR. Sekiranya seorang wanita hamil mempunyai jangkitan rubella atau mempunyai antibodi dari vaksin, kemungkinan besar ia akan dilindungi.

Sekiranya seseorang tidak yakin mereka mempunyai vaksin rubella, anda harus menjalani ujian darah sebelum hamil. Ujian akan memberitahu anda jika anda dilindungi daripada rubella. Sekiranya ujian darah menunjukkan bahawa anda tidak dilindungi dari rubella, anda harus segera mendapatkan vaksin MMR.

Vaksin mesti diberikan sekurang-kurangnya 4 minggu sebelum kehamilan. Seseorang tidak dapat mendapat vaksin ini semasa hamil. Sekiranya wanita hamil tidak mengetahui sama ada mereka dilindungi daripada rubella atau tidak, minta doktor untuk melakukan ujian.

Jika tidak, elakkan hubungan rapat dengan orang yang mengalami rubella, dan mereka yang mengalami ruam kurang dari seminggu, kecuali jika doktor memberitahu mereka bahawa ruam adalah sesuatu yang lain daripada rubella. Sekiranya anda tidak dikenali, anda harus diberi vaksin secepat mungkin setelah lahir sebelum meninggalkan hospital.

Baca juga: Inilah Perbezaan Antara Campak dan Campak Jerman

Rubella semasa hamil sekarang sangat jarang berlaku, tetapi ada beberapa perkara yang penting untuk diperhatikan, iaitu:

 1. Sekiranya seorang ibu hamil mendapat rubela selama 20 minggu pertama kehamilan, dia biasanya menyebarkan penyakit itu kepada bayinya (janin) yang belum lahir. Bayi akan mengalami rubella kongenital.

 2. Sekiranya janin terdedah kepada rubella selama 12 minggu pertama kehamilan, bayi kemungkinan akan dilahirkan dengan banyak masalah seumur hidup. Yang paling biasa adalah masalah mata, masalah pendengaran dan kerosakan jantung.

 3. Sekiranya janin mendapat rubela antara 12 dan 20 minggu kehamilan, masalahnya biasanya lebih ringan.

 4. Sangat jarang masalah timbul sekiranya janin memperoleh rubella setelah 20 minggu kehamilan.

 5. Bayi dengan rubella kongenital berjangkit lebih dari setahun.

Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai rubella dan risiko kepada wanita hamil, anda boleh bertanya terus kepada . Doktor yang pakar dalam bidangnya akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik untuk anda. Bagaimana, cukup muat turun permohonan melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Bercakap dengan Seorang Doktor , wanita hamil boleh memilih untuk berbual melalui Panggilan Video / Suara atau Berbual .