Kesan Kesihatan Mental Kanser Payudara

, Jakarta - Disahkan menghidap barah payudara pastinya menjadi berita paling memilukan bagi seorang wanita. Adalah wajar bahawa wanita dengan barah payudara akan merasakan berbagai emosi, mulai dari kemarahan, putus asa, hingga depresi. Terutama setelah menjalani pembedahan pembuangan payudara, risiko penghidap mengalami masalah kesihatan mental yang serius juga boleh berlaku.

Baca juga: Kenali Gejala Awal Kanser Payudara

Kanser payudara adalah barah yang paling biasa pada wanita dan merupakan penyebab kematian yang paling membimbangkan. Bukan sahaja boleh menyebabkan gejala fizikal yang menyakitkan, malah mengancam nyawa, barah payudara juga sering boleh menyebabkan kesan psikologi yang menurunkan semangat penghidapnya.

Para penyelidik mendapati bahawa wanita yang didiagnosis menderita barah payudara mungkin mengalami gejala depresi yang mempengaruhi kualiti hidup mereka dan kepatuhan terhadap rawatan.

Berikut adalah beberapa kesan kesihatan logam yang mungkin dialami oleh penghidap barah payudara:

1. Gangguan Emosi yang teruk

Tekanan emosi yang teruk adalah masalah kesihatan mental yang paling biasa berlaku pada orang yang menghidap barah payudara. Soal selidik ringkas yang dikenali sebagai “ Tekanan Thermopress "Yang telah disetujui oleh National Comprehensive Cancer Network (NCCN), sering digunakan sebagai cara untuk menentukan sama ada tekanan emosi telah mempengaruhi kehidupan seseorang secara signifikan.

2. Kemurungan

Depresi adalah penurunan mood yang jauh melebihi kesedihan, kekosongan, atau kehilangan sesaat. Depresi adalah penyakit mental di mana mood tertekan, tidak dapat merasa senang, dan disertai dengan pelbagai gejala mental dan fizikal yang boleh mengganggu kehidupan seharian orang yang mengalaminya.

Sekiranya anda atau seseorang yang anda kenal menderita barah payudara dan mengalami gejala kemurungan berikut, anda mesti berjumpa doktor dengan segera:

  • Rasa sedih atau putus asa sepanjang masa.

  • Mempunyai pemikiran negatif, seperti merasa tidak berharga dan tidak mempunyai harapan untuk masa depan.

  • Kekurangan motivasi, kehilangan minat untuk melakukan aktiviti harian, bahkan tugas kecil terasa berat untuk dilakukan.

  • Kekurangan tumpuan: tidak dapat menumpukan perhatian pada tugas mudah, atau perbualan.

  • Tidak mahu bersosial, malah cenderung untuk mengelakkan orang lain atau mudah beremosi ketika orang lain mahu menolong.

  • Rasa bersalah dan rendah diri.

3. Gangguan Tekanan Pasca-trauma (PTSD)

PTSD boleh berlaku pada orang yang mengalami peristiwa traumatik di mana mereka cedera atau terancam. Gangguan mental ini sering dikaitkan dengan veteran perang atau mangsa jenayah ganas, tetapi penghidap barah juga boleh mengalami PTSD sebagai teruk. Satu kajian di Jerman mendapati bahawa majoriti (sekitar 80 peratus) orang dengan barah payudara yang baru didiagnosis mengalami gejala PTSD.

Baca juga: Berikut adalah Gejala dan Rawatan PTSD

4. Gangguan Kecemasan Umum

Kajian terhadap 152 orang dengan barah payudara mendapati bahawa sekitar 32 peratus orang dengan gangguan kecemasan umum, di mana mereka merasa cemas atau ketakutan, walaupun tidak ada ancaman. Orang dengan gangguan kecemasan umum biasanya menghabiskan sebahagian besar hari mereka dengan bimbang tentang sesuatu yang sering menyebabkan keletihan mental dan gejala fizikal, seperti kegelisahan, kerengsaan, ketegangan otot, dan gangguan tidur.

Kesan Rawatan Kanser Payudara terhadap Kesihatan Mental

Di samping itu, proses mengubati penyakit pada penderita barah payudara juga boleh memberi kesan negatif kepada kesihatan mental. Kaedah rawatan seperti mastektomi atau pembedahan pembuangan payudara boleh menyebabkan masalah mood (kemurungan, kegelisahan, kemarahan), putus asa, dan rendah diri.

Beberapa kajian menunjukkan bahawa kehilangan payudara bagi seorang wanita boleh memberi kesan psikologi yang ketara. Kesan psikologi ini merangkumi rasa hormat terhadap tubuh, harapan, dan kesihatan mental.

Kanser payudara boleh mempengaruhi harga diri dan keyakinan diri seseorang. Selepas mastektomi, penghidap merasa tidak dapat menemui badan yang mereka inginkan dan selalu membandingkannya dengan badan ideal sebelumnya. Dengan cara itu, penilaian diri mereka akan berubah. Ini boleh memberi kesan besar kepada kesihatan mental seseorang.

Baca juga: Payudara Telah Dihilangkan, Kanser Masih Menyebar?

Perkara yang perlu diingat oleh penghidap barah payudara ialah anda tidak bersendirian. Apabila perasaan sedih, tidak berharga, putus asa, anda selalu dapat bersuara dan meminta sokongan daripada keluarga dan orang tersayang.

Sekiranya perlu, anda boleh meminta pertolongan daripada pakar untuk membantu mengatasi kesan psikologi yang berlaku. Kerana kesihatan mental anda sangat penting untuk menentukan kejayaan rawatan.

Anda juga boleh melampiaskan dan bercakap dengan psikologi yang dipercayai melalui aplikasi tersebut , kamu tahu. Melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual , anda boleh berbincang dengan ahli psikologi bila-bila masa dan di mana sahaja tanpa perlu meninggalkan rumah. Ayuh, muat turun sekarang juga di App Store dan Google Play.

Rujukan:
Kesihatan yang Sangat Baik. Diakses pada tahun 2020. Kesan Psikologi Diagnosis Kanser Payudara.
NCBI. Diakses pada tahun 2020. Hubungan antara Estimasi Tubuh dan Harapan dan Kesihatan Mental pada Pesakit Kanser Payudara selepas Mastektomi.