Ketuat alat kelamin mudah berjangkit, berhati-hati dengan cara ini

Jakarta - Bukan hanya tumbuh di permukaan kulit di badan anda, malah ketuat boleh tumbuh di alat kelamin. Keadaan ini dikenali sebagai ketuat genital.

Ketuat genital dicirikan oleh penampilan lebam kecil di kawasan kemaluan ke dubur. Ketuat genital adalah penyakit kelamin yang disebabkan oleh jangkitan Papillomavirus manusia (HPV). Ketuat genital boleh mempengaruhi sesiapa sahaja yang aktif secara seksual, terutama dengan seseorang yang mempunyai ketuat genital atau sering mempunyai banyak pasangan.

Baca juga: Adakah benar mencukur rambut kemaluan boleh menyebabkan ketuat kelamin?

Gejala Ketuat Genital

Ketuat genital kecil dan mempunyai warna yang hampir sama dengan kulit penderita. Ini menyebabkan keadaan ketuat kelamin kadang-kadang sukar dilihat dengan mata kasar. Ketuat genital boleh tumbuh secara berkumpulan atau secara tunggal sehingga ini menyebabkan ketidakselesaan di sekitar kawasan di mana ketuat tumbuh.

Terdapat beberapa gejala yang dirasakan seseorang ketika mengalami ketuat genital, seperti sensasi terbakar di kawasan di mana ketuat genital tumbuh, sakit, dan pendarahan ketika melakukan hubungan seks. Walaupun boleh menyerang sesiapa sahaja, ketuat alat kelamin pada lelaki dan wanita menyerang kawasan yang berbeza.

Pada lelaki, ketuat alat kelamin biasanya akan tumbuh lebih kerap pada batang atau hujung zakar, testis, pangkal paha, paha atas, di sekitar atau di dalam dubur. Tidak seperti wanita, ketuat alat kelamin tumbuh di dinding vagina, vulva atau bahagian luar faraj, perineum, serviks, atau di dalam faraj.

Terdapat beberapa faktor yang meningkatkan seseorang yang mengalami ketuat kelamin seperti:

  1. Mengandung.

  2. Asap.

  3. Mempunyai sistem imun yang lemah.

  4. Pernah menghidap penyakit kelamin.

  5. Rakan kongsi yang kerap berubah.

Baca juga: Hati-hati, ini adalah 4 tabiat yang secara tidak sengaja mencetuskan ketuat kelamin

Pencegahan Ketuat Genital

Ketuat genital boleh menyebabkan komplikasi kesihatan seperti barah serviks dan jangkitan semasa kehamilan. Jadi, anda harus mengambil langkah berjaga-jaga agar anda tidak terkena ketuat kelamin. Pencegahan boleh dilakukan dengan vaksin HPV gardasil (quadrivalent).

Di samping itu, cara mudah untuk mencegah ketuat kelamin dengan tidak melakukan hubungan seks secara bebas. Anda harus mengelakkan diri daripada mempunyai banyak pasangan kerana keadaan ini mudah menyebarkan ketuat alat kelamin.

Tidak ada salahnya mengetahui sejarah kesihatan seksual pasangan anda sehingga semua penyakit seksual yang dialami dapat ditangani dengan tepat dan cepat. Menggunakan kondom ketika melakukan hubungan seks adalah cara untuk mencegah penyebaran ketuat alat kelamin.

Anda juga boleh memberi vaksin terhadap HPV. Mendapatkan vaksin HPV dapat mengelakkan anda daripada terkena ketuat kelamin. Pemberian vaksin HPV dapat mengurangkan risiko ketuat alat kelamin sebanyak 50 peratus. Tidak hanya untuk mencegah penularan ketuat genital, vaksin HPV dapat digunakan untuk mencegah barah serviks pada wanita. Oleh itu, tidak ada salahnya mendapatkan vaksin HPV ketika anda memasuki usia aktif secara seksual. Anda harus memperhatikan kesan sampingan pemberian vaksin HPV seperti sakit di kawasan tempat suntikan, pening, sakit kepala dan selesema ringan.

Anda harus menjaga kebersihan di sekitar kawasan kelamin anda, supaya anda mengelakkan penyakit yang boleh mengganggu kesihatan alat kelamin. Tidak ada salahnya bertanya kepada doktor melalui permohonan itu untuk mendapatkan maklumat mengenai kesihatan alat kelamin. Ayuh, muat turun permohonan sekarang melalui App Store atau Google Play!

Baca juga: Ketuat Genital, Ketahui Sebabnya