Petua untuk Suami Menghadapi Perubahan Mood Wanita Hamil

Jakarta - Wanita yang hamil pasti akan mengalami banyak perubahan dalam diri mereka. Perubahan ini merangkumi bukan sahaja perubahan fizikal, tetapi juga hormon dalam badan. Oleh kerana perubahan hormon ini, wanita hamil pasti akan mengalami perubahan emosi yang menjadikan emosinya meluap-luap. Keadaan seperti ini sering membuat suami terharu dan keliru untuk menghadapinya.

Baca juga: Siapa yang Lebih Emosi, Lelaki atau Perempuan?

Untuk makluman anda, perubahan hormon dalam tubuh ibu hamil bukan sahaja menjadikan emosinya tidak stabil, tetapi juga membantu mengekalkan kehidupan janin di dalam kandungan. Oleh itu, suami mesti dapat memahami keadaan ini dengan baik. Nah, berikut adalah beberapa petua untuk ditangani oleh suami perubahan emosi ibu mengandung:

  1. Bersabarlah

Apabila suami isteri berdebat antara satu sama lain, biasanya sukar untuk mencari jalan keluar. Sekiranya keadaan isteri hamil, suami mesti rela mengalah. Suami mesti lebih sabar menghadapi perubahan emosi , kerana keadaan ini tidak akan bertahan lama. Gunakan empati, toleransi, dan tentunya belas kasihan untuk masa seperti ini. Perlakukan isteri anda dengan sebaik mungkin, kerana isteri anda mengandung bayi anda, oleh itu keadaan kesihatan fizikal dan psikologinya mesti sentiasa baik.

  1. Elakkan Dendam

Suami dilarang keras menyimpan dendam kerana apa yang dikatakan oleh isteri mereka semasa mengandung. Suami mesti ingat bahawa teriakan, tangisan, dan kata-kata yang keluar dari mulut isteri adalah hasil dari perubahan keadaan hormon. Suami harus berusaha membalas kata-kata dan tindakan isterinya dengan ayat-ayat yang menghiburkan atau penuh kasih sayang. Suami juga boleh mengajak isterinya untuk bergurau setelah pertengkaran selesai sehingga moodnya menjadi lebih baik.

  1. Jaga diet anda

Semasa hamil, cuba jangan makan makanan yang tidak sihat di hadapan isteri anda seperti makanan ringan , minuman beralkohol, dan juga rokok. Untuk sementara waktu, suami dapat menemani isterinya untuk menjalani kehidupan yang sihat dengan menghentikan tabiat buruk seperti yang disebutkan sebelumnya. Agar isteri bahagia, suami juga sesekali dapat membawa makanan kegemaran isterinya. Namun, pastikan makanan itu sihat sehingga tidak menimbulkan masalah.

  1. Dapatkan Maklumat Mengenai Kehamilan

Oleh kerana suami tidak merasakan keadaan yang dialami oleh isterinya, adalah lebih baik bagi suami untuk mengetahui maklumat lengkap mengenai kehamilan. Dengan mengetahui maklumat lengkap mengenai kehamilan, suami akan lebih mengetahui perubahan yang sedang dilalui oleh isterinya dan akan dapat menanganinya perubahan emosi dengan lebih bijak. Suami juga dapat memantau perkembangan kehamilan yang sihat, dan turut serta secara langsung untuk kesihatan ibu dan bayi dalam kandungan.

  1. Bersiar-siar

Sekiranya suami isteri sangat letih, tidak ada salahnya berjalan-jalan bersama sehingga semua keletihan hilang. Walaupun usia kehamilan sudah cukup, suami boleh mengajak isterinya melakukannya babymoon. Namun, jika risikonya terlalu berbahaya untuk kesihatan ibu dan janin, suami boleh mengajak isterinya untuk hanya menonton di pawagam, pergi membeli-belah, atau bersukan bersama. Perkara yang paling penting adalah selalu membuat isteri merasa selesa dan melupakan tekanan dan kegelisahan yang dia rasakan.

Baca juga: 4 Khasiat Babymoon untuk Wanita Hamil

Suami juga boleh mengajak isteri mereka untuk membincangkan masalah psikologi yang dialami oleh doktor atau psikologi melalui aplikasi tersebut . Tanpa perlu keluar rumah, ibu boleh berbual dengan doktor melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual . Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play!