Bukan Hanya Orang Dewasa, Kanak-kanak Juga Boleh Duduk Di Angin

, Jakarta - Walaupun jarang terjadi, sebenarnya dapat dialami oleh anak-anak. Duduk angin adalah istilah awam yang menggambarkan keadaan jantung yang mengalami kekurangan bekalan oksigen. Penyakit ini, juga disebut angina pectoris, terjadi ketika arteri koronari di jantung menyempit dan mengeras, sehingga aliran darah ke jantung tidak lancar. Dengan cara itu, jantung akan mengalami kekurangan oksigen, mengakibatkan rasa sakit dan sesak di dada.

Apa itu angin duduk? Angin duduk sering disalahtafsirkan sebagai bahaya selesema pada kanak-kanak. Tidak sedikit yang mengatasi keadaan ini sama seperti mengatasi selsema. Sebenarnya, keadaan ini memerlukan rawatan yang lebih intensif. Angin yang duduk pada kanak-kanak tidak boleh dipandang remeh, kerana keadaan ini boleh membawa maut. Sekiranya tidak dirawat dengan betul, penyakit ini boleh menyebabkan kerosakan jantung dan juga kematian.

Beberapa faktor yang boleh meningkatkan risiko anak mengalami angina adalah seperti berikut:

  1. Makanan yang tidak sihat

Pada masa ini, diketahui bahawa hampir semua makanan ringan dan makanan yang dijual bebas mengandungi banyak bahan kimia, seperti pengawet, pewarna, penambah rasa dan sebagainya. Tidak ketinggalan, kandungan lemak yang cukup tinggi terdapat dalam makanan ringan dan makanan ini. Sudah tentu, keadaan ini boleh memberi kesan negatif kepada kesihatan anak-anak.

Makan terlalu banyak makanan yang mengandungi lemak, kolesterol, dan bahan kimia boleh menyebabkan arteri koronari menjadi sempit. Akibatnya, angin duduk terdedah kepada serangan. Sebenarnya, gejala jangkitan gastrointestinal pada bayi boleh berlaku kerana makanan ini.

  1. Gangguan Kesihatan Tertentu

Pada masa ini, banyak kanak-kanak sudah mengalami obesiti dan diabetes. Selalunya, keadaan ini berlaku kerana pengaruh makanan yang tidak sihat. Sebenarnya, kegemukan dan diabetes adalah penyakit yang boleh mencetuskan kemunculan angina, kerana kedua penyakit ini sangat mempengaruhi aliran darah dan menyebabkan masalah jantung. Untuk mengelakkannya, ibu dapat menyediakan sayur-sayuran dan buah-buahan agar tubuh si kecil sentiasa sihat.

  1. Pendedahan Asap Rokok

Ternyata kanak-kanak yang sering terdedah kepada asap rokok boleh berisiko besar mengalami angina. Bahan kimia dalam asap rokok akan memasuki paru-paru anak dan memasuki aliran darah. Apabila sampai ke jantung, perlahan-lahan akan merosakkan arteri.

Asap rokok memicu kolesterol untuk terkumpul, sehingga saluran darah menyempit dan aliran darah ke jantung menjadi tersumbat. Keadaan ini boleh menjadi penyebab sesak nafas pada kanak-kanak, kerana aliran darah yang kurang lancar.

  1. Sejarah keluarga

Sekali lagi, anda perlu ingat bahawa angin duduk adalah penyakit yang berkaitan dengan jantung, bukan selesema biasa yang sering disalahpahami oleh banyak orang. Tidak seperti bahaya selesema pada kanak-kanak yang tidak dipengaruhi oleh keturunan, angina sebenarnya boleh dipengaruhi oleh keturunan atau sejarah keluarga. Seorang kanak-kanak mempunyai risiko lebih besar terkena angina jika mereka mempunyai ibu bapa atau ahli keluarga yang mempunyai sejarah masalah jantung.

  1. Kurang Aktiviti

Ibu bapa tidak perlu mengehadkan anak-anak mereka untuk bermain dan aktif, kerana aktiviti anak-anak dapat mengurangkan risiko terkena angin. Sekiranya anak menghabiskan lebih banyak masa di rumah dan duduk lebih banyak, menonton tv, bermain permainan , atau tidur, risiko terkena angin ketika duduk akan lebih tinggi. Lebih-lebih lagi, kanak-kanak akan menghadapi risiko diabetes, obesiti, dan tahap kolesterol tinggi pada usia yang sangat muda.

Duduk angin sangat berbahaya. Sekiranya dapat dikesan dengan cepat, rawatan yang sesuai dapat diberikan. Walaupun begitu, pemeriksaan anak anda ke doktor masih perlu dilakukan untuk mendapatkan rawatan dan rawatan yang betul. Punca angin duduk pada anak di atas berbeza dengan penyebab perut kembung pada bayi, jadi rawatan yang diberikan juga harus berbeza. Jadi, jangan mengambil langkah yang salah dan selalu perhatikan keadaan kesihatan anak.

Ibu juga boleh bertanya bagaimana menangani angina duduk pada anak dengan meminta doktor melalui aplikasi tersebut . Perbincangan dengan doktor di boleh dilakukan melalui Berbual atau Panggilan Suara / Video bila-bila masa dan di mana sahaja. Anda boleh mendapatkan nasihat doktor dengan mudah muat turun permohonan di Google Play atau App Store sekarang!

Baca juga:

  • Perkara-perkara ini dapat meningkatkan risiko untuk masuk angin
  • Angin Duduk Boleh Menyebabkan Kematian Betul?
  • Inilah yang dimaksudkan dengan angin duduk