Sebab Merokok Boleh Menyebabkan Kanser Tekak

, Jakarta - Ingin mengetahui kesan merokok secara global? Jangan terkejut, menurut data WHO, sekurang-kurangnya lebih daripada 7 juta kematian berlaku disebabkan oleh penyakit yang disebabkan oleh asap rokok setiap tahun. Lebih menyedihkan, sekitar 1.2 perokok pasif juga mati akibat terdedah kepada asap rokok. Sangat membimbangkan, bukan?

Sudah tentu, membicarakan rokok, juga membincangkan pelbagai penyakit yang menyertainya, salah satunya adalah barah tekak. Persoalannya, bagaimana merokok menyebabkan barah tekak? Ingin tahu? Lihat ulasannya di bawah.

Baca juga: Inilah Fakta Mengenai Kanser Tekak

Bahan Kimia Mencetuskan Mutasi Gen

Ingin mengetahui punca barah tekak? Penyakit ini dipicu oleh perubahan atau mutasi gen pada sel kerongkong. Mutasi ini akan mencetuskan pertumbuhan sel-sel abnormal yang tidak terkawal. Malangnya, penyebab proses mutasi tidak diketahui dengan pasti.

Namun, menurut pakar di National Institutes of Health - MedlinePlus, terdapat pelbagai faktor risiko yang boleh mencetuskan mutasi gen pada sel di kerongkong. Selain pengambilan alkohol, merokok juga dapat memicu mutasi gen ini.

Menurut kajian dari A.S. Pakar Bedah Umum (2010), setiap kali kita menyedut asap tembakau, kerongkong kita akan langsung terkena lebih dari 7,000 bahan kimia. Ingat, sebilangan bahan kimia ini boleh menyebabkan barah. Nah, keadaan ini boleh merengsakan tekak dan menyebabkan barah.

Kanser tekak adalah tumor malignan yang tumbuh dan berkembang di kawasan tekak. Kanser ini boleh dibahagikan kepada tiga berdasarkan kawasan kerongkong yang terkena, iaitu barah faring, laring, dan amandel.

Baca juga: Kesukaran Menelan Makanan, Waspada terhadap Gejala Awal Kanser Esofagus

Perhatikan Faktor Risiko Lain

Pada dasarnya, barah tekak ini berlaku kerana mutasi pada sel-sel di kerongkong. Nanti mutasi ini akan mencetuskan pertumbuhan sel yang tidak terkawal.

Walaupun penyebab utama mutasi ini tidak diketahui secara pasti, merokok dipercayai dapat meningkatkan risiko seseorang terkena barah tekak. Yang perlu diingat, selain merokok, ada juga faktor lain yang boleh mencetuskan barah tekak. Sebagai contoh:

  • Mengalami jangkitan dengan virus HPV (human papillomavirus).

  • Kebiasaan minum alkohol secara berlebihan.

  • Kebersihan mulut dan gigi yang buruk.

  • Penggunaan buah-buahan dan sayur-sayuran sangat minimum.

Terdapat beberapa siri ancaman lain

Ribuan bahan kimia yang terkandung dalam rokok sebenarnya bukan hanya berkaitan dengan barah tekak. Bahan-bahan yang mematikan ini juga boleh menyebabkan masalah kesihatan yang serius. Tidak percaya?

Baca juga: Inilah Bahaya E-Rokok untuk Kanak-kanak

Menurut Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit, beberapa orang yang mati akibat merokok hidup dengan penyakit yang berkaitan dengan merokok yang serius. Pakar di sana mengatakan, merokok boleh mencetuskan pelbagai penyakit, termasuk:

  • Pelbagai jenis barah.

  • Penyakit jantung, strok, dan penyakit paru-paru.
  • Diabetes.
  • Penyakit paru obstruktif kronik (COPD), yang merangkumi emfisema dan bronkitis kronik.
  • Merokok juga meningkatkan risiko tuberkulosis, penyakit mata tertentu, dan masalah sistem imun, termasuk rheumatoid arthritis.
  • Meningkatkan risiko disfungsi ereksi pada lelaki.

Anda sudah tahu betapa teruknya kesan merokok terhadap kesihatan diri dan orang di sekitar kita? Jadi, adakah anda pasti masih mahu merokok?

Ingin mengetahui lebih lanjut mengenai masalah di atas? Atau ada aduan kesihatan yang lain? Anda boleh bertanya kepada doktor secara langsung melalui permohonan. Melalui ciri Sembang dan Panggilan Suara / Video, anda boleh berbual dengan doktor pakar tanpa perlu keluar dari rumah. Ayuh, muat turun aplikasi sekarang di App Store dan Google Play!

Rujukan:
Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit. Diakses pada tahun 2020. Penggunaan Merokok & Tembakau.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Apa itu Kanser Tekak?
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020. Kanser Tekak.
Institut Kesihatan Nasional - MedlinePlus. Diakses pada tahun 2020. Kanser Tekak.
WHO. Diakses pada tahun 2020. Fakta utama - Tembakau.