Inilah Sebab Pendarahan Selepas Bersalin Menyebabkan Kematian pada Ibu

Jakarta - Kejadian pendarahan tidak boleh diremehkan, terutama jika dialami oleh wanita hamil yang baru melahirkan bayinya. Pendarahan selepas bersalin adalah penyebab utama kematian pada wanita hamil. Penyebab utama adalah saluran darah di rahim yang terbuka, di mana plasenta melekat ketika ibu masih hamil.

Gejala yang mengikuti berlakunya pendarahan ini adalah peningkatan degupan jantung sementara tekanan darah menurun dan timbulnya rasa sakit pada vagina. Tidak hanya melalui saluran darah di rahim, darah dapat keluar melalui air mata di saluran kelahiran ketika ibu melahirkan. Keadaan ini dipanggil prosedur episiotomi.

Baca juga: Kenali Pemeriksaan untuk Mengesan Pendarahan Selepas Bersalin

Mengapa Pendarahan Selepas Bersalin Menyebabkan Kematian Ibu?

Apabila pendarahan berlaku, tubuh setiap orang memberi tindak balas yang berbeza antara satu sama lain. Sekiranya pendarahan selepas bersalin, tindak balas boleh membahayakan dan mengancam nyawa. Jadi, apa yang menyebabkan pendarahan selepas melahirkan?

  • Plasenta previa, apabila plasenta bayi merangkumi sebahagian atau seluruh serviks, yang menghubungkan faraj atas;

  • pecah rahim atau pecah rahim, tetapi ini jarang berlaku;

  • aton rahim, keadaan ketika rahim tidak dapat menguncup kerana kehilangan nada otot di rahim. Akibatnya, ada tekanan pada saluran darah yang membuat bekalan atau aliran darah berkurang. Atony rahim adalah penyebab pendarahan postpartum yang paling biasa.

  • Kekurangan enzim trombin yang mencetuskan gangguan pendarahan kerana kegagalan dalam proses pembekuan darah.

Pendarahan selepas bersalin sememangnya berbahaya, kerana mengancam nyawa ibu semasa melahirkan. Ini bermaksud bahawa ibu mesti memeriksa keadaan kehamilannya secara berkala kepada pakar obstetrik, sehingga komplikasi dapat dicegah dengan pengesanan awal. Ibu boleh segera membuat temu janji dengan pakar obstetrik di mana-mana hospital tanpa perlu beratur. Sekiranya anda mengalami gejala yang tidak biasa, tanyakan kepada doktor anda secepat mungkin melalui perkhidmatan Ask a Doctor di aplikasi .

Sebabnya, pendarahan postpartum juga berisiko bagi wanita hamil dengan keadaan darah yang jarang berlaku, mempunyai riwayat gangguan darah atau pendarahan postpartum pada kelahiran sebelumnya. Sentiasa meminta doktor untuk memilih kaedah bersalin yang sesuai dengan keadaan semasa rahim ibu untuk mengelakkan komplikasi berbahaya.

Baca juga: Ini adalah 3 peringkat kelahiran normal

Apakah Pilihan Rawatan?

Sekiranya pendarahan selepas bersalin berlaku kerana kontraksi rahim yang lemah, doktor memberikan suntikan untuk membantu membetulkan kontraksi rahim. Namun, jika rawatan tidak berjaya, pengecutan rahim dapat dilakukan dengan pengambilan ubat. Sekiranya pendarahan masih berterusan, doktor akan melakukan pembedahan.

Dalam kes pendarahan postpartum yang jarang berlaku, ibu mungkin perlu menjalani histerektomi. Sementara itu, jika pendarahan berlaku disebabkan oleh plasenta yang tertahan, maka ia akan dirawat dengan penyingkiran plasenta yang tersisa secara manual melalui vagina. Jahitan dilakukan sekiranya pendarahan berlaku kerana serviks dan vagina terkoyak. Sekiranya pendarahan berlaku kerana jangkitan, ibu diberi antibiotik untuk mengurangkan kesan jangkitan.

Pendarahan yang berlaku mesti menjadikan badan menjadi lemah kerana banyaknya darah yang terbuang dari badan. Sebagai langkah kecemasan, ibu mendapat pemindahan darah. Dalam beberapa kes, pendarahan dapat membuat ibu menjadi anemia, jadi memerlukan banyak rehat untuk pulih sepenuhnya. Biasanya, doktor membantu mempercepat pemulihan dengan menetapkan vitamin dan asid folik yang meningkatkan zat besi.

Baca juga: Inilah sebab mengapa perut anda terasa kencang semasa hamil

Rujukan:
Medscape Perubatan. Diakses 2019. Pendarahan Selepas Bersalin.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2019. Komplikasi Kehamilan: Punca Umum Pendarahan.
Pusat Bayi. Diakses 2019. Pendarahan Selepas Bersalin.