3 Gejala Komplikasi Jangkitan Saluran Kencing

Jakarta - Anda tidak boleh memandang rendah kesakitan yang anda alami semasa membuang air kecil. Keadaan ini boleh menjadi tanda jangkitan saluran kencing (UTI). Jangkitan saluran kencing adalah keadaan ketika organ-organ sistem kencing, seperti ginjal, ureter, pundi kencing, dan uretra mengalami jangkitan yang disebabkan oleh bakteria Escherichia coli . Bakteria yang menyebabkan UTI umumnya hidup di saluran gastrointestinal, tetapi boleh bergerak dan berkembang di saluran kencing.

Baca juga: Bolehkah Anyang-Anyang menjadi tanda jangkitan saluran kencing?

Berbanding dengan lelaki, wanita berisiko mendapat jangkitan saluran kencing. Ini kerana uretra pada wanita lebih pendek daripada pada lelaki, jadi bakteria lebih cenderung menyerang saluran kencing wanita. Jangkitan saluran kencing yang tidak dirawat boleh menyebabkan masalah kesihatan. Lalu, adakah terdapat tanda-tanda jangkitan saluran kencing yang menunjukkan bahawa anda pernah mengalami komplikasi?

Ketahui Punca Jangkitan Saluran Kencing

Gejala yang dialami oleh orang dengan jangkitan saluran kencing bervariasi, mulai dari mengalami rasa sakit ketika membuang air kecil, sakit di pelvis dan perut, munculnya darah di dalam air kencing, dan mengalami demam. Penyebab utama seseorang yang mengalami jangkitan saluran kencing adalah jangkitan bakteria Escherichia coli .

Terdapat beberapa keadaan yang meningkatkan risiko seseorang mengalami jangkitan saluran kencing, seperti mempunyai jantina wanita, pernah mengalami jangkitan saluran kencing sebelumnya, menggunakan kateter kencing untuk jangka waktu yang lama, dan mempunyai sistem imun yang lemah.

Bukan hanya itu, wanita yang memasuki menopaus juga lebih mudah terkena jangkitan saluran kencing. Ini berlaku kerana penurunan kadar estrogen adalah perubahan dalam tubuh yang menjadikan tubuh mudah terkena jangkitan saluran kencing.

Baca juga: Punca Jangkitan Saluran Kencing yang Perlu Anda Ketahui dan Waspadalah

Gejala Jangkitan Saluran Kencing Menyebabkan Komplikasi

Sebaiknya segera diperiksa apabila anda mengalami beberapa gejala yang berkaitan dengan jangkitan saluran kencing. Pemeriksaan lebih lanjut di hospital terdekat tentunya dapat membantu anda mengatasi keadaan ini dengan lebih cepat dan tepat. Bukan hanya itu, jangkitan saluran kencing yang tidak dirawat dengan baik boleh menyebabkan komplikasi.

Ketahui gejala yang dialami oleh penghidap jangkitan saluran kencing apabila keadaan ini mengakibatkan komplikasi kesihatan, seperti:

1. Bau Urin Kuat

Selain munculnya darah di dalam air kencing, jangkitan saluran kencing dapat membuat anda mengalami bau yang kuat. Harus sedar tentang komplikasi yang mungkin berlaku. Jangkitan saluran kencing boleh menyebabkan jangkitan buah pinggang jika tidak dirawat dengan baik, bau air kencing yang sangat menyakitkan adalah salah satu gejala jangkitan buah pinggang.

2. Tidak Kencing selama 12 Jam

Jangan memandang rendah keadaan kencing yang tidak kerap, terutamanya jika anda mengalami jangkitan saluran kencing. Tidak membuang air kecil selama 12 jam boleh menjadi tanda bahawa jangkitan saluran kencing anda telah menyebabkan komplikasi, seperti sepsis. Tanda ini boleh menjadi salah satu gejala sepsis.

3. Warna Gelap di Kencing

Warna urin gelap boleh menjadi tanda lain bahawa jangkitan saluran kencing mempunyai komplikasi. Terdapat beberapa penyakit yang dialami kerana jangkitan saluran kencing dengan gejala warna air kencing yang cukup pekat, seperti jangkitan buah pinggang dan uretra.

Baca juga: Cara Merawat Jangkitan Saluran Kencing Dengan Sepenuhnya

Ini adalah gejala yang perlu diperhatikan ketika anda mengalami jangkitan saluran kencing. Terdapat beberapa langkah berjaga-jaga yang boleh anda lakukan untuk mengelakkan jangkitan ini, iaitu dengan memakan banyak air dalam satu hari dan jangan lupa menjaga kebersihan kawasan intim.

Rujukan:
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020. Jangkitan Saluran Kencing
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2020. Apa yang Perlu Diketahui Mengenai Jangkitan Saluran Kencing
Perkhidmatan Kesihatan Nasional UK. Diakses pada tahun 2020. Jangkitan Saluran Kencing