Bagaimana Membina Kepercayaan dengan Rakan?

, Jakarta - Seperti dalam semua hubungan, persahabatan juga memerlukan kepercayaan untuk membina dan mengeratkan persahabatan. Kepercayaan membolehkan anda merasa aman dengan rakan, selamat membuat rancangan, dan selamat untuk berkongsi tentang diri dan kehidupan anda.

Kepercayaan mengharuskan anda menjaga kata dan menunjukkan bahawa anda boleh dipercayai dan menghormati rakan anda. Mengkhianati kepercayaan rakan boleh merosakkan persahabatan. Bagaimana membina kepercayaan dengan rakan? Baca lebih lanjut di sini!

Petua Membina Kepercayaan dengan Rakan

Membina kepercayaan memerlukan masa, kesabaran, dan kerja keras. Ini semua dapat dilakukan sekiranya kedua-dua orang itu bermotivasi dan bersedia untuk bekerjasama. Inilah petua untuk membina kepercayaan dengan rakan!

1. Katakan Apa yang Anda Inginkan

Sekiranya anda ingin meningkatkan kepercayaan dalam hubungan anda, anda harus berhenti mengatakan perkara yang anda tidak benar-benar ingin katakan atau yang tidak mewakili perasaan anda. Apa yang kelihatan seperti pembohongan kecil, boleh membuat orang itu tidak mempercayai apa yang anda katakan lagi.

2. Mengalami masa sukar bersama

Untuk membina kepercayaan dengan rakan, anda mesti mampu dan bersedia untuk melalui masa-masa sukar bersama. Membina kepercayaan memerlukan kesediaan untuk membuka diri terhadap potensi risiko mencederakan diri sendiri, membicarakan sesuatu yang memalukan dari masa lalu, memberitahu mereka apa yang menakutkan anda sekarang, menunjukkan bahagian diri anda yang anda rasa tidak menarik, menjadi diri sendiri, dan menerima kekurangan. kawan.

3. Hormati Rakan

Semasa anda berusaha berkawan dengan seseorang, kadang-kadang ada kalanya anda menunjukkan sisi terburuk anda kepadanya dan sebaliknya. Persahabatan anda teruji apabila anda dan dia saling menghormati walaupun anda telah melihat sisi terburuk dari dia dan sebaliknya.

4. Luahkan Perasaan

Kemesraan emosi berpunca dari bagaimana anda dapat menyatakan bagaimana perasaan anda kepada seseorang, dan bahawa mereka masih akan mengambil berat tentang anda, bahawa mereka tidak akan sekadar memotong kesediaan mereka untuk mendengar.

Ini bermakna anda tahu bahawa mereka akan meluangkan masa untuk memahami pandangan anda. Memerlukan kematangan untuk dapat berbicara tentang perasaan tanpa berteriak, menyerang secara lisan, atau menghentikan perbualan. Sudah tentu, sangat mudah untuk mengadakan hubungan intim tanpa emosi di mana semua orang berpura-pura bahawa semuanya baik-baik saja, dan tidak ada yang membiarkan orang lain masuk, kerana tidak ada yang benar-benar mempercayai orang lain cukup untuk menanganinya. Perasaan atau pemikiran.

7. Bersedia Memberi dan Menerima

Penyelidikan menunjukkan persahabatan menunjukkan betapa pentingnya timbal balik untuk hubungan yang kukuh. Tidak semua orang selalu memberikan persis seperti yang mereka terima, tetapi kedua-duanya harus selesa dengan tahap itu.

8. Membina Kepercayaan Mengambil Masa

Membina dan memperoleh kepercayaan memerlukan masa. Membina kepercayaan adalah komitmen harian. Jangan membuat kesilapan terlalu cepat mengharapkan. Untuk membina kepercayaan, pertama-tama ambil langkah kecil dan buat komitmen kecil dan kemudian, ketika kepercayaan bertambah, anda akan lebih selesa membuat dan menerima komitmen yang lebih besar. Bertawakal dan anda biasanya akan mendapat kepercayaan sebagai balasannya.

9. Hargai Hubungan yang Anda Miliki

Kepercayaan selalunya terhasil dari ketekalan. Anda cenderung mempercayai orang yang selalu ada untuk anda melalui masa-masa baik dan buruk.

Itulah cara membina kepercayaan dengan rakan. Sekiranya anda mempunyai masalah kesihatan, tanya sahaja . Ingin membuat temu janji doktor tanpa perlu beratur? menggunakan hanya ya!

Rujukan:
Psikologi Hari Ini.com. Diakses pada tahun 2021. 7 Cara Membina Kepercayaan dalam Hubungan.
Psikologi Positif.com. Diakses pada tahun 2021. 10 Cara Membina Kepercayaan dalam Hubungan.