Sakit? Ini adalah Protokol Pengasingan Diri dari Kementerian Kesihatan mengenai Virus Corona

Jakarta - Hingga kini belum ada cara yang paling efektif untuk mengatasi wabah COVID-19. Walau bagaimanapun, terdapat pelbagai cara yang dapat kita lakukan untuk mengurangkan penyebaran virus korona yang menyebabkan COVID-19. Salah satunya, tinggal di rumah atau mengasingkan diri ketika sakit. Terutama jika penyakit itu membawa kepada gejala COVID-19.

Ingat, ini adalah sebahagian daripada usaha untuk mencegah penyebaran virus korona. Ketahuilah bahawa tindakan ini bukan hanya persoalan kesihatan diri kita, tetapi juga banyak orang. Kita perlu menjaga diri dan orang di sekeliling kita. Berlebihan? Berlebihan? Lebih daripada itu.

Masih banyak yang kita tidak tahu mengenai coronavirus. Satu perkara yang pasti, virus ini sangat mudah disebarkan dari satu orang ke orang lain. Tidak percaya?

Sejak muncul pada akhir Disember 2019 di Wuhan, China, virus ini telah merebak ke sekitar 150 negara di berbagai benua. Bolehkah anda bayangkan seberapa cepat virus ini dapat merebak?

Menurut data waktu sebenar dari Johns Hopkins CSSE mengatakan (18 Mac 10:20 WIB), sebanyak 197,496 orang dijangkiti virus korona terbaru, SARS-CoV-2. Angka kematian adalah 7,940. Berita baiknya ialah hampir separuh atau sebanyak 81.911 telah pulih dari serangan virus ini.

Di tengah-tengah wabak COVID-19 ini, kita mesti saling membantu. Dengan menjaga diri di rumah ketika anda sakit, anda juga dapat membantu mengurangkan penyebaran virus korona.

Lalu, apa yang harus kita lakukan ketika kita sakit (berkaitan dengan gejala virus korona) di rumah? Jangan panik, ada langkah-langkah yang telah dibuat oleh banyak pakar. Inilah ulasannya.

Baca juga: SIAPA: Gejala Corona Ringan Boleh Diatasi di Rumah

Pengasingan Diri, Ikuti Cadangan Pakar

Terdapat pelbagai cara untuk menahan pandemik COVID-19. Salah satunya adalah pengasingan diri ketika sakit, terutama jika gejala menyebabkan jangkitan virus korona.

Nah, berikut adalah nasihat para ahli seperti yang dinyatakan dalam surat edaran Menteri Kesehatan Republik Indonesia - Protokol untuk Pengasingan Diri dalam Menangani Penyakit Coronavirus (COVID-19).

1. Sekiranya Sakit Tinggal di Rumah

 • Jangan pergi ke tempat kerja, sekolah, atau tempat awam untuk mengelakkan penghantaran COVID-19 kepada orang lain dalam komuniti.

 • Mesti mengasingkan diri dan memantau diri untuk mengelakkan kemungkinan penularan kepada orang sekeliling, termasuk keluarga.

 • Laporkan ke kemudahan penjagaan kesihatan terdekat mengenai keadaan kesihatan mereka, riwayat kontak dengan pesakit COVID-19, atau riwayat perjalanan dari negara / kawasan transmisi tempatan, untuk pemeriksaan sampel oleh petugas kesihatan.

2. Pengasingan diri

 • Apabila seseorang sakit (demam atau batuk / selesema / sakit tekak / gejala penyakit pernafasan lain), tetapi tidak mempunyai risiko komorbiditi lain (diabetes, penyakit jantung, barah, penyakit paru-paru kronik, AIDS, penyakit autoimun, dll. ), kemudian secara sukarela atau atas cadangan pekerja kesihatan, tinggal di rumah, dan jangan pergi bekerja, sekolah, atau tempat awam.

 • Orang yang Memantau (ODP), yang mempunyai simptom demam / pernafasan dengan sejarah negara / kawasan penularan tempatan, dan / atau orang yang tidak bergejala, tetapi mempunyai hubungan rapat dengan pesakit positif COVID-19.

 • Tempoh pengasingan diri adalah 14 hari sehingga keputusan pemeriksaan sampel di makmal diketahui.

Baca juga: Berurusan dengan Virus Corona, Inilah Yang Harus Dilakukan dan Tidak Boleh Dilakukan

3. Apa yang perlu dilakukan semasa pengasingan diri

 • Tinggal di rumah dan jangan pergi ke tempat kerja dan tempat awam.

 • Gunakan bilik yang berasingan di rumah dari ahli keluarga yang lain. Sekiranya boleh, cubalah menjauhkan jarak sekurang-kurangnya 1 meter dari ahli keluarga yang lain.

 • Gunakan topeng semasa pengasingan diri.

 • Lakukan pengukuran suhu harian dan perhatikan tanda-tanda klinikal, seperti batuk atau kesukaran bernafas.

 • Elakkan berkongsi peralatan makan (pinggan, sudu, garpu, dan gelas), peralatan mandian (tuala, sikat gigi, dan pencelup), dan linen / cadar.

 • Terapkan Tingkah Laku Hidup Bersih dan Sihat (PHBS), dengan memakan makanan berkhasiat, melakukan kebersihan tangan secara rutin, mencuci tangan dengan sabun dan air mengalir dan mengeringkannya, mengamalkan etika batuk / bersin.

 • Bersiar-siar dan berjemur di bawah sinar matahari setiap pagi.

 • Jaga kebersihan rumah dengan cecair pembasmi kuman.

 • Segera hubungi pusat rawatan kesihatan sekiranya rasa sakit semakin teruk (seperti sesak nafas) untuk rawatan selanjutnya.

4. Orang yang Di bawah Pemantauan (ODP)

Apabila seseorang tidak simptomatik, tetapi mempunyai hubungan rapat dengan pesakit positif COVID-19 dan / atau orang yang mengalami demam / gejala pernafasan dengan sejarah negara / kawasan penularan tempatan.

5. Apa yang perlu dilakukan semasa Pemantauan Kendiri

 • Lakukan pemerhatian / pemantauan diri di rumah.

 • Lakukan pengukuran suhu harian dan perhatikan tanda-tanda klinikal, seperti batuk atau kesukaran bernafas.

 • Sekiranya terdapat sebarang gejala, laporkan kepada petugas di pusat rawatan kesihatan terdekat.

Sekiranya keputusan ujian positif, maka dirikan diri. Sekiranya anda mempunyai penyakit kongenital berdasarkan cadangan pekerja kesihatan, anda akan dirawat di hospital.

Baca juga: Cara Menghadapi Ancaman Virus Corona di Rumah

6. Langkah berjaga-jaga

 • Basuh tangan dengan sabun dan air mengalir atau pembersih tangan.

 • Tutup mulut dan hidung anda ketika batuk dan bersin dengan tisu atau lengan atas yang lentur. Segera buang tisu di tong sampah yang tertutup dan bersihkan tangan anda dengan sabun atau pembersih tangan.

 • Jaga jarak sosial sekurang-kurangnya 1 (satu) meter dari orang lain, terutama mereka yang batuk, bersin dan demam.

 • Elakkan menyentuh mata, hidung dan mulut sebelum mencuci tangan.

 • Sekiranya anda demam, batuk, dan sukar bernafas, segera dapatkan bantuan perubatan.

7. Bilakah Memakai Topeng dan Cara Menggunakannya

Topeng yang digunakan oleh:

 • Orang yang mengalami gejala pernafasan, seperti batuk, bersin, atau sukar bernafas. Termasuk ketika meminta pertolongan perubatan.

 • Orang yang memberi rawatan kepada individu dengan gejala pernafasan.

 • Pekerja penjagaan kesihatan, ketika memasuki bilik dengan pesakit atau merawat seseorang dengan gejala pernafasan. B. Topeng perubatan tidak diperlukan untuk orang awam yang tidak mempunyai gejala penyakit pernafasan. Sekiranya topeng digunakan, amalan terbaik harus diikuti mengenai cara memakainya, menanggalkannya, dan membuangnya, serta langkah-langkah kebersihan tangan setelah dikeluarkan.

Cara menggunakan topeng:

 • Pastikan topeng menutup mulut, hidung, dagu, dan bahagian berwarna menghadap ke hadapan.

 • Tekan bahagian atas topeng sehingga mengikut bentuk hidung dan tarik kembali ke bawah dagu.

 • Tanggalkan topeng yang terpakai dengan hanya memegang tali dan segera membuangnya ke tong sampah yang tertutup. Basuh tangan dengan sabun dan air atau pembersih tangan setelah membuang topeng terpakai.

 • Elakkan menyentuh topeng semasa menggunakannya.

 • Jangan gunakan topeng sekali pakai. Ganti dengan kerap semasa kotor atau basah.

Anda sudah tahu bagaimana mengasingkan diri ketika anda sakit atau mempunyai status sebagai ODP. Ayuh, lakukan cara di atas untuk mencegah penyebaran virus korona kepada orang di sekitar kita.

Pastikan penyakit anda bukan disebabkan oleh virus korona. Sekiranya anda mengesyaki diri anda atau ahli keluarga anda mempunyai jangkitan virus korona, atau sukar untuk membezakan gejala COVID-19 dari selesema, segera tanyakan kepada doktor anda. Anda boleh bertanya kepada doktor secara langsung melalui permohonan. Dengan begitu, anda tidak perlu pergi ke hospital dan mengurangkan risiko dijangkiti pelbagai virus dan penyakit.

Rujukan:
Menteri Kesehatan Republik Indonesia - Pekeliling - Protokol Pengasingan Diri dalam Menangani Penyakit Coronavirus (COVID-19).
Inisiatif Global GISAID untuk Berkongsi Semua Data Influenza. Diakses pada Januari 2020. 2019-nCoV Global Cases (oleh Johns Hopkins CSSE).