Trisomi 13 dan Kelangsungan Hidup Bayi

Jakarta - Penyakit Trisomi 13, juga disebut sindrom Patau, adalah kecacatan genetik yang melibatkan kromosom 13. Kebanyakan orang mempunyai 23 pasang kromosom, tetapi bayi dengan sindrom Patau memiliki salinan tambahan kromosom ketiga belas. Trisomi 13 adalah sindrom genetik yang serius, dan kebanyakan bayi dengan sindrom Patau mati sebelum lahir atau dalam minggu pertama kehidupan. Terdapat 3 jenis trisomi 13:

trisomi penuh

Sebilangan besar kes trisomi 13 adalah trisomi penuh. Dalam trisomi penuh, setiap sel di dalam badan mengandungi tiga salinan kromosom 13.

Trisomi Separa

Bayi dengan trisomi separa tidak mempunyai salinan kromosom 13. Sebagai tambahan, mereka mempunyai sekeping kromosom tambahan yang menempel pada kromosom lain di dalam sel mereka.

Trisomi 13 Mozek

Bayi dengan trisomi mosaik 13 mempunyai keseluruhan salinan kromosom 13, tetapi hanya dalam beberapa sel badan.

(Baca juga: Kenali Gejala Trisomi 13 di Badan )

Trisomi 13 biasanya disebabkan oleh kesalahan dalam pembahagian sel. Risiko mempunyai bayi dengan trisomi 13 lebih tinggi pada ibu yang lebih tua. Dari tiga jenis trisomi 13, hanya sebahagian trisomi 13 yang berpeluang diwarisi. Mana-mana keluarga yang mempunyai sejarah trisomi 13 harus mendapatkan kaunseling genetik sebelum dan semasa kehamilan.

Kerana ia adalah gangguan serius, kebanyakan bayi dengan trisomi 13 mati dalam minggu pertama dengan jangka hayat purata sekitar 5 hari. Kira-kira 10 peratus hidup hingga ulang tahun pertama. Bayi yang dilahirkan dengan berat lahir berganda dan mempunyai sebahagian mozek atau trisomi cenderung untuk bertahan hidup.

Walaupun trisomi 13 dianggap sebagai gangguan mematikan, dengan perawatan yang baik sekarang, ia dapat meningkatkan kemampuan bayi, bergantung pada keparahan gejala lain.

(Baca juga: 5 Gejala Trisomi 13 Semasa Kehamilan )

Sekiranya bayi anda mengalami trisomi 13, anda harus melakukan kaunseling genetik dan analisis kromosom sehingga tidak berlaku pada kehamilan masa depan. Permohonan boleh menjadi andalan anda. Anda boleh berkomunikasi dengan pakar obstetrik dalam aplikasi melalui menu Hubungi Doktor melalui perkhidmatan panggilan suara / video atau berbual.

Di samping itu, dalam aplikasi , anda juga boleh membeli vitamin dan ubat melalui menu Penghantaran Farmasi , serta memeriksa makmal tanpa perlu keluar rumah. Jadi tunggu apa lagi? Ayuh muat turun permohonan di App Store dan Google Play sekarang.