Bagi Pencinta Makanan Jepun, Inilah Kelebihan Makan Udang Tempura

, Jakarta - Sejauh ini, orang selalu menganggap bahawa apa saja yang digoreng akan memberi kesan buruk kepada kesihatan. Sebenarnya, tidak semua makanan goreng harus dielakkan, termasuk udang tempura.

Pemprosesan yang betul

Ini semua bukan hanya soal rasa, tetapi juga kandungan nutrisi yang terdapat dalam makanan laut yang mengandungi vitamin dan mineral yang diperlukan oleh tubuh. Semua faedah ini akan lebih bermanfaat jika anda memakannya dengan hidangan makanan lain, seperti labu, ubi jalar, atau sayur-sayuran mentah yang telah dihiris sebelumnya.

Kemudian, perkara yang menjadikan tempura udang ini berguna adalah ketika anda menguruskannya dengan cara yang sihat. Seperti jenis minyak yang digunakan untuk menggoreng. Anda boleh menggunakan beberapa pilihan minyak masak alternatif mulai dari minyak zaitun, minyak canola, minyak anggur, minyak kacang tanah, dan minyak bijan. Pada dasarnya, minyak yang baik adalah minyak yang mengandung kadar lemak tak jenuh tunggal yang dapat menurunkan kadar kolesterol dalam darah.

Dalam campuran tempura udang, udang tidak boleh terlalu tebal yang sebenarnya menyerap lebih banyak minyak. Jadikannya sekerap mungkin dengan pilihan tepung jagung atau badam yang terbukti mengandungi serat dan protein yang lebih tinggi daripada tepung jenis lain. Sebenarnya, kandungan karbohidrat dalam kedua-dua jenis tepung lebih sihat daripada tepung gandum biasa.

Kelebihan Makan Udang

Setelah melalui peringkat pemprosesan yang betul, anda akan mendapat faedah sebenar makanan ini.

  1. Sumber nutrien

Sebarang pemprosesan udang akan memberi manfaat protein. Setiap tiga auns udang panggang atau panggang mengandungi 20 gram protein dan kurang lemak dan karbohidrat.

Selain protein, udang menyediakan pelbagai nutrien yang mengagumkan. Bermula dari selenium, vitamin B12, fosfor, kolin, tembaga, dan yodium. Selain menjadi mineral yang berperanan dalam imuniti dan fungsi tiroid, selenium adalah antioksidan penting yang membantu melawan zarah-zarah yang merosakkan yang disebut radikal bebas.

  1. Membantu Menurunkan Berat Badan

Udang adalah sumber protein dan vitamin D yang sangat baik tanpa penambahan karbohidrat. Bagi anda yang ingin menurunkan berat badan, bentuk makanan laut yang ringkas ini adalah pilihan yang baik. Tahap zink yang tinggi juga bermanfaat kerana zink adalah salah satu cara untuk meningkatkan kadar leptin dalam badan.

Leptin adalah hormon dan merupakan bahagian tidak terpisahkan dari peraturan penyimpanan lemak badan, selera makan, dan penggunaan tenaga secara keseluruhan dalam tubuh. Dengan meningkatkan kadar leptin dalam badan, orang dapat mengelakkan masalah biasa seperti makan berlebihan.

  1. Anti penuaan

Cahaya matahari adalah salah satu penyebab utama penuaan kulit. Tanpa perlindungan, walaupun terkena sinar matahari dan UVA beberapa minit boleh menyebabkan keriput, jeragat, atau selaran matahari. Dengan menambahkan udang pada makanan anda, anda juga menjaga kulit anda. Ini kerana udang mengandungi astaxanthin yang merupakan antioksidan kuat yang dapat mengurangkan tanda-tanda penuaan yang disebabkan oleh sinar matahari dan sinar UVA.

Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai faedah udang atau makanan laut olahan lain untuk kesihatan, anda boleh bertanya terus ke . Doktor yang pakar dalam bidangnya akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik untuk anda. Caranya, muat turun sahaja aplikasinya melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Hubungi Doktor , anda boleh memilih untuk berbual melalui Panggilan Video / Suara atau Berbual .

Baca juga:

  • 5 peraturan untuk makan makanan laut supaya anda tidak mempunyai kolesterol
  • Ini adalah 4 Ikan Laut untuk Otak Pintar
  • Ini adalah Nutrien dan Faedah yang Terkandung dalam Udang