6 Cara Mengekalkan Tekanan Darah Semasa Kehamilan

, Jakarta - Tekanan darah tinggi semasa hamil adalah masalah serius bagi wanita hamil yang menghidap hipertensi kronik. Hipertensi kronik merujuk kepada tekanan darah tinggi yang ada sebelum kehamilan dan berkembang sebelum kehamilan 20 minggu, bahkan bertahan lebih dari 12 minggu setelah kelahiran.

Tekanan darah tinggi semasa mengandung boleh menjadi tanda preeklamsia. Oleh itu, sangat disyorkan untuk berjumpa doktor dan membincangkan masalah kesihatan untuk mengetahui cara mengatasinya. Kerana tekanan darah yang tidak terkawal selama kehamilan dapat menimbulkan komplikasi, seperti gagal jantung, gangguan penglihatan, strok, sawan, dan masalah ginjal dan hati.

Untuk mengekalkan tekanan darah semasa mengandung, berikut adalah beberapa cara yang boleh dilakukan oleh wanita hamil:

  1. Makanan dengan Corak Diet Sihat dan Mengehadkan Pengambilan Natrium

Adalah baik bagi wanita hamil untuk membatasi jumlah makanan yang mengandungi terlalu banyak garam untuk mengekalkan tekanan darah yang stabil. Kemudian, elakkan makan makanan makanan ringan atau makanan yang mengandungi terlalu banyak lemak dan manis.

  1. Mengambil Ubat Tekanan Darah

Sekiranya perlu dan atas nasihat doktor, kemungkinan wanita hamil harus mengambil ubat yang dapat mengawal tekanan darah. Tetapi jika anda menginginkannya secara semula jadi atau semula jadi, wanita hamil boleh menggunakan kaedah bukan ubat dengan meminum jus timun atau jus tembikai yang benar-benar dapat meneutralkan tekanan darah semasa kehamilan.

  1. Melakukan Pemeriksaan Kehamilan Intensif

Pemeriksaan kehamilan yang intensif dilakukan untuk mengelakkan komplikasi atau mencegah perkara-perkara yang berkaitan dengan bahaya kesihatan daripada berlaku. Dengan mengetahui lebih awal, usaha untuk mengatasinya dapat dilakukan dengan lebih cepat sehingga dapat menghindari akibat yang lebih kompleks.

  1. Terus Melakukan Senaman Secara Berkala Untuk Menjaga Badan Anda Aktif

Bersenam secara teratur adalah salah satu cara untuk memastikan tekanan darah anda stabil dan berat badan anda seimbang. Obesiti juga dapat meningkatkan tekanan darah, jadi penting bagi wanita hamil untuk tetap aktif. Beberapa sukan yang disyorkan adalah berjalan kaki pagi, berbasikal pegun, yoga atau berenang.

  1. Tidak Menggunakan Rokok, Alkohol, atau Dadah Haram

Rokok, alkohol, dan ubat haram adalah sesuatu yang dilarang untuk diminum oleh wanita hamil. Apalagi ubat haram, pengambilan ubat dengan dos yang tinggi juga boleh membahayakan kesihatan ibu hamil. Itulah sebabnya pengambilan ubat pada wanita hamil adalah terhad dalam dos, bahkan hanya boleh mengambil jenis ubat tertentu untuk mencegah tekanan darah tinggi semasa kehamilan.

  1. Memantau Berat Badan Untuk Mengelakkan Peningkatan Berat Badan Yang Penting

Mengawal berat badan dapat dilakukan dengan menjaga pengambilan makanan dan melakukan senaman secara teratur. Peningkatan berat badan sebenarnya tidak hanya memberi kesan kepada kesihatan fizikal wanita hamil, tetapi juga kesihatan psikologi ibu. Peningkatan berat badan boleh memberi kesan kepada perubahan mood di mana wanita hamil semakin sukar bergerak, sukar bernafas yang seterusnya menjadikan emosi ibu hamil cepat meningkat malah menyebabkan tekanan.

Sangat penting untuk memastikan tekanan darah stabil semasa kehamilan. Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai bagaimana mengekalkan tekanan darah semasa kehamilan, anda boleh bertanya terus ke . Doktor yang pakar dalam bidangnya akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik untuk wanita hamil. Caranya, muat turun sahaja aplikasinya melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Hubungi Doktor ibu boleh memilih untuk berbual melalui Panggilan Video / Suara atau Berbual .

Baca juga:

  • 4 Mitos Ibu Muda yang Mengandung Perlu Diketahui
  • Ketahui Masalah Kulit Semasa Kehamilan
  • 4 Keadaan Yang Membuat Wanita Hamil Memerlukan Rehat Tempat Tidur