Elakkan melakukan ini supaya anda tidak mabuk

Jakarta - Tidak jarang seseorang mengelak untuk melakukan perjalanan dengan menggunakan alat transportasi tertentu dengan alasan mabuk. Seperti penyakit bergerak melalui darat, laut atau udara. Penyakit bergerak adalah keadaan yang boleh berlaku kepada sesiapa sahaja yang melakukan perjalanan. Kedua-dua orang dewasa dan kanak-kanak kecil.

Penyakit bergerak adalah keadaan yang sangat mengganggu dan boleh mengganggu percutian. Biasanya penyakit bergerak dicirikan oleh kegelisahan, kelemahan, pening, berpeluh sejuk hingga mual dan muntah. Pada kanak-kanak, tanda ini biasanya disertai dengan kekecohan dan tangisan yang berterusan.

Kadang-kadang tidak hanya dengan pengangkutan awam, ketika menunggang kenderaan persendirian boleh terjadi mabuk. Untuk mengelakkan mabuk dan menjadikan perjalanan anda dan keluarga lebih menyeronokkan, mari baca petua berikut untuk mencegah penyakit bergerak.

1. Jangan Makan berlebihan

Sama seperti kenderaan yang akan bergerak, anda juga memerlukan 'bahan bakar' iaitu makanan. Tetapi agar tidak mengalami mabuk semasa perjalanan, hindari makan berlebihan sebelum melakukan perjalanan jauh.

Kerana terlalu banyak makan sebelum bepergian boleh mengganggu prestasi perut. Perut yang sedang memproses makanan akan digoncang oleh jalan yang dilalui. Ini kemudian mencetuskan rasa mual dan menyebabkan mabuk.

Oleh itu, elakkan makan makanan yang tinggi lemak, pedas dan berminyak. Makanan jenis ini dapat membuat anda merasa mual dengan lebih mudah. Tetapi cuba juga untuk tidak melakukan perjalanan dengan perut kosong. Sekiranya anda tidak mempunyai masa untuk makan sebelum anda pergi, bawa makanan ringan dan rendah lemak untuk dimakan sepanjang perjalanan. Tetapi pastikan anda hanya makan dalam bahagian kecil, tetapi kerap. Jangan pernah berfikir tentang makan berat semasa perjalanan.

2. Kedudukan Duduk Yang Betul

Sekiranya anda adalah orang yang terdedah kepada penyakit bergerak, pilih tempat duduk yang paling sedikit kejutan. Semasa melakukan perjalanan dengan kereta persendirian, tempat duduk depan adalah pilihan terbaik untuk mencegah penyakit bergerak. Atau semasa melakukan perjalanan dengan kapal terbang, pilih tempat duduk di tengah berhampiran sayap.

Juga, elakkan duduk menghadap ke belakang atau melawan arus kenderaan. Duduk ke arah yang bertentangan dapat membuat anda lebih cenderung merasa mual dan pening. Anda juga harus menyesuaikan kedudukan duduk sedemikian rupa untuk mengelakkan rasa mual dan mual. Pastikan anda duduk dengan selesa dan selesa, tempat duduk yang terlalu sempit dan kekurangan ruang boleh meningkatkan risiko penyakit bergerak.

3. Cukup tidur

Pening dan loya juga boleh disebabkan oleh kurang tidur pada waktu malam. Walaupun tidur semasa perjalanan memang dapat membantu mengelakkan mabuk, ia tidak boleh dilakukan secara berlebihan. Maksudnya, terlalu banyak tidur dalam perjalanan sebenarnya boleh membuat anda lebih pening dan lemah.

Oleh itu, penting untuk mempersiapkan badan sebaik mungkin sebelum bercuti, terutamanya jika anda merancang untuk melakukan perjalanan jauh. Elakkan berjaga sebelum pergi boleh mengelakkan penyakit bergerak.

4. Rehat

Kadang-kadang luangkan masa untuk berehat dan menghirup udara segar di tengah perjalanan. Seperti berhenti selama beberapa minit setelah menempuh perjalanan selama 4-5 jam. Ini berkesan untuk menyegarkan badan agar tidak mual dan pening.

Atau anda juga boleh mematikan penghawa dingin kereta sebentar dan membuka tingkap. Biarkan cahaya matahari dan angin masuk ke dalam kenderaan. Jangan paksa untuk meneruskan perjalanan jika benar-benar terasa sesak.

Terdapat beberapa perkara yang harus anda hindari agar tidak mengalami penyakit bergerak semasa perjalanan. Salah satunya ialah memilih pewangi berbau harum di dalam kereta. Minyak wangi kereta sememangnya sangat berguna untuk bersantai semasa pengembaraan. Namun, jika wangiannya mempunyai bau yang kuat, ia berpotensi menyebabkan rasa mual dan pening.

Anda juga tidak boleh menyimpan makanan atau benda lain yang berbau kuat di dalam kereta. Seperti membawa durian semasa dalam perjalanan. Bau yang sangat menyakitkan sangat kuat untuk mual. Membaca semasa dalam perjalanan juga tidak digalakkan. Kerana apabila anda membaca buku di tengah-tengah 'kejutan' kereta, anda akan merasa pening. Ini kerana terlalu banyak isyarat dihantar oleh tubuh ke otak, iaitu isyarat dari buku yang dibaca dengan pengalaman deria lain semasa perjalanan, iaitu pergerakan kenderaan, kejutan, berhenti dan sebagainya.

Untuk menjadikan perjalanan lebih menyeronokkan, pastikan selalu menjaga persiapan perubatan semasa perjalanan, termasuk ubat anti mabuk. Sekiranya anda memerlukan nasihat doktor dalam menentukan persediaan yang perlu diambil, anda boleh menggunakan aplikasi tersebut untuk berbincang dengan doktor melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual. Anda juga boleh membeli produk kesihatan melalui . Ayuh, muat turun sekarang.