Pilih ubat pelangsing yang cuai boleh menyebabkan masalah kesihatan

, Jakarta - Kecantikan selalu dikenali dengan badan yang kurus dan kurus. Ini membuat banyak orang, terutama wanita, bersedia melakukan pelbagai cara untuk mendapatkannya. Termasuk cara paling cepat, iaitu mengambil pil pelangsing.

Sebenarnya, tabiat yang satu ini cukup berbahaya dan boleh memberi kesan kepada masalah kesihatan. Sebenarnya, memilih ubat pelangsing yang salah dapat meningkatkan risiko pelbagai penyakit, termasuk penyakit jantung, strok, dan penyakit ginjal.

Hingga kini, sering terdapat berita mengenai ubat pelangsing yang ditarik dari pasaran. Tidak bergurau, ternyata ubat yang tergolong dalam kategori "bermasalah" boleh sangat berbahaya bagi tubuh. Salah satunya adalah kerana pil pelangsing mengandungi bahan kimia, seperti sibutramine, yang dapat meningkatkan risiko serangan jantung dan strok.

Sebenarnya, tidak mengapa jika anda memutuskan untuk menggunakan pil pelangsing sebagai "pertolongan". Tetapi ingat, jangan cuai! Sekurang-kurangnya anda harus mengenali bahan-bahan yang terdapat dalam ubat pelangsing, agar tidak membahayakan kesihatan anda.

Bahaya Memilih Ubat Pelangsing yang Salah

Sebenarnya, ubat pelangsing baru akan berfungsi secara optimum jika digabungkan dengan gaya hidup sihat dan senaman yang kerap. Kerana ada risiko penurunan berat badan setelah pengambilan ubat pelangsing dihentikan.

Mengenali kandungan ubat pelangsing juga merupakan sesuatu yang perlu dilakukan. Kerana, mungkin ubat-ubatan tertentu tidak sesuai untuk tubuh dan boleh mengandungi bahan-bahan yang boleh memberi kesan buruk kepada kesihatan.

Salah satu kesan memilih ubat pelangsing yang salah adalah penyahhidratan. Keadaan ini berlaku apabila badan kekurangan cecair. Biasanya dehidrasi berlaku sebagai tindak balas terhadap ubat pelangsing yang menyebabkan seseorang membuang air kecil secara berterusan dan berlebihan.

Oleh itu, keadaan ini kemudian memicu seseorang untuk mengalami dehidrasi. Apabila anda mengalami dehidrasi, biasanya seseorang akan menunjukkan simptom dalam bentuk sakit kepala, keletihan, dan kesan yang lebih teruk lagi.

Selain dehidrasi, ternyata kerap membuang air kecil kerana ubat pelangsing boleh menyebabkan masalah yang lebih teruk, iaitu menopaus pramatang, atau menghentikan haid sebelum waktunya.

Wanita yang membuang air kecil dalam jumlah besar dan tidak normal dapat mengalami gangguan peredaran darah di ovari. Kerosakan ini kemudian menjadi benih dan menyebabkan seorang wanita mengalami menopaus awal.

Bukan itu sahaja, malah ada ancaman lain dari kebiasaan mengambil ubat pelangsing secara sembarangan. Yang paling teruk, memilih ubat pelangsing yang salah boleh mencetuskan seseorang kehilangan kesedaran dan bahkan boleh menyebabkan kematian.

Sebab, pada dasarnya tubuh "terpaksa" mencerna jenis ubat yang tidak diperlukan, iaitu ubat pelangsing. Gejala yang dialami setelah mengambil ubat jenis ini benar-benar boleh menyebabkan masalah dalam keadaan kesihatan seseorang.

Tabiat diet yang terlalu ketat, seperti memutuskan untuk mengambil pil pelangsing dan tidak makan sama sekali boleh menjadi sangat berbahaya. Daripada menjadi langsing, ia sebenarnya boleh merosakkan organ dalaman badan dan kesannya tidak bergurau.

Daripada memaksakan, cubalah mengamalkan gaya hidup sihat, seperti memilih diet yang sihat dan bersenam secara teratur untuk mendapatkan berat badan yang ideal. Ia tidak semudah dan secepat menggunakan ubat, tetapi hasil yang diberikan pasti akan lebih memuaskan dan bertahan lama.

Untuk lebih bersemangat, jaga badan anda dengan mengambil vitamin dan makanan tambahan. Lebih mudah membeli produk kesihatan di aplikasi . Dengan penghantaran, pesanan akan dihantar ke rumah anda dalam masa kurang dari satu jam. Ayuh, muat turun cepat!