Ketahui Cara Menyimpan Silinder Oksigen di Rumah

"Penyakit tertentu, seperti COVID-19, dapat mengurangkan kadar oksigen dalam tubuh seseorang. Itulah sebabnya silinder oksigen adalah barang penting dan wajib di rumah semasa wabak ini. Walau bagaimanapun, cara menyimpan alat ini di rumah perlu dipertimbangkan. Kerana oksigen boleh mencetuskan bahan lain untuk membakar lebih cepat. "

, Jakarta - Tubuh manusia tidak dapat hidup tanpa oksigen yang dihirup dari udara. Walau bagaimanapun, jika anda mempunyai penyakit paru-paru atau keadaan perubatan lain, anda mungkin mengalami kekurangan oksigen.

COVID-19 adalah penyakit yang dapat mengurangkan kadar oksigen dalam darah. Keadaan yang disebut hipokemia ini dapat menyebabkan penderita mengalami sesak nafas dan juga menyebabkan masalah pada jantung, otak, dan organ lain di dalam badan. Oleh itu, hipokemia perlu ditangani secepat mungkin dengan melakukan terapi oksigen atau oksigenasi.

Terapi oksigen boleh dilakukan di rumah dengan membeli silinder oksigen untuk mendapatkan oksigen tambahan. Penting bagi orang-orang dengan COVID-19, terutama mereka yang mempunyai gejala sederhana hingga teruk, untuk memiliki silinder oksigen di rumah sekiranya kadar oksigen darah mereka tiba-tiba turun. Namun, anda juga perlu memperhatikan cara menyimpan alat ini di rumah agar selamat. Inilah ulasannya.

Baca juga: Inilah bahaya sekiranya darah kekurangan oksigen

Cara Menyimpan Silinder Oksigen yang Selamat di Rumah

Oksigen adalah gas yang tidak berwarna, tidak berbau dan tanpa rasa. Apabila anda menggunakan silinder oksigen, kepekatan oksigen di sekitar anda dan peralatan anda akan lebih besar daripada udara bilik, mewujudkan persekitaran yang kaya dengan oksigen.

Suasana yang kaya dengan oksigen berpotensi menyebabkan kebakaran kerana oksigen tidak dapat dikesan oleh pancaindera normal. Itulah sebabnya penting untuk membiarkan udara mengalir ke luar dengan membuka tingkap setiap hari.

Baca juga: Kepentingan Memeriksa Ketepuan Oksigen Secara Berkala ketika Isoman

Silinder oksigen harus digunakan dan disimpan di kawasan yang berventilasi baik, dan jauh dari sumber minyak, cat, pelarut atau bahan mudah terbakar lain. Inilah cara menyimpan silinder oksigen dengan selamat di rumah:

  • Simpan silinder oksigen dari sumber haba, seperti dapur gas, lilin, perapian yang terbakar, dan pemanas elektrik atau gas. Tiub dan sumber haba mesti berjarak sekurang-kurangnya 1.5 meter.
  • Pastikan silinder oksigen tegak. Pasangkan tiub ke objek tetap untuk mengelakkannya jatuh.
  • Jauhkan cecair mudah terbakar dari silinder oksigen. Juga, elakkan menggunakan losyen berasaskan alkohol atau gel berasaskan petroleum ke wajah atau dada atas semasa menggunakan silinder oksigen.
  • Kami mengesyorkan agar anda menyimpan silinder oksigen yang masih penuh di tempat yang berbeza dari yang kosong agar tidak mengelirukan.

Selain kaedah penyimpanan, perhatikan hal berikut untuk menghindari bahaya ketika menggunakan silinder oksigen:

  • Jangan sekali-kali merokok atau membiarkan orang lain merokok berhampiran silinder oksigen. Sekiranya perlu, hantarkan tanda 'tidak merokok' di depan pintu untuk memberi amaran kepada orang ramai agar tidak merokok di rumah dengan silinder oksigen.
  • Elakkan juga menggunakan produk yang mudah terbakar di dekat silinder oksigen, seperti cecair pembersih, pengencer cat, dan semburan aerosol.
  • Sebaiknya ada alat pemadam api di rumah sekiranya berlaku kebakaran. Pastikan alat pengesan asap di rumah juga berfungsi dengan baik.
  • Sekiranya silinder oksigen rosak, jangan cuba membaikinya sendiri. Lebih baik jika anda memanggil juruteknik untuk memperbaikinya.

Baca juga: Perut adalah kaedah mudah untuk menyelamatkan pesakit Corona

Itulah perkara yang perlu anda perhatikan ketika menyimpan silinder oksigen di rumah agar selamat. Sekiranya anda ingin membeli peralatan perubatan, seperti oksimeter, gunakan saja aplikasinya kamu tahu.

Tidak perlu meninggalkan rumah, cukup pesan melalui aplikasi dan pesanan anda akan dihantar dalam masa satu jam. Ayuh, muat turun permohonan sekarang juga di App Store dan Google Play.

Rujukan:
WebMD. Diakses pada tahun 2021. Terapi Oksigen Rumah: Apa yang Perlu Tahu.
Udara Vital. Diakses pada tahun 2021. Terapi Oksigen Di Rumah: Petua Menyimpan Tangki Oksigen Di Rumah.