Kaedah Rawatan Berkesan untuk Penghidap OCD

, Jakarta - Gangguan kompulsif OCD atau obsesif adalah gangguan kesihatan mental yang berlaku ketika seseorang terjebak dalam kitaran obsesi dan paksaan. Obsesi adalah pemikiran, gambaran, atau dorongan yang tidak diingini dan menimbulkan rasa tertekan. Paksaan adalah tingkah laku yang dilakukan seseorang untuk mencuba menghilangkan obsesi untuk mengurangkan kegelisahan.

Sebilangan besar orang mempunyai pemikiran obsesif dan tingkah laku kompulsif pada suatu ketika dalam kehidupan. Walau bagaimanapun, anda tidak semestinya mempunyai OCD. Oleh itu, OCD sendiri lebih bersifat ekstrem hingga kehabisan masa dan mencegah penghidapnya melakukan aktiviti harian. Apakah kaedah rawatan bagi penghidap OCD?

Rawatan Kuat untuk OCD

Rawatan OCD mungkin bukan penyembuhan lengkap, tetapi dapat membantu mengawal gejala sehingga tidak mengganggu kehidupan seharian. Bergantung pada keparahan OCD, sesetengah orang mungkin memerlukan rawatan jangka panjang, berterusan atau lebih intensif.

Baca juga: 3 Kaedah Diagnosis Ini untuk Mengesan Penyakit OCD

Dua rawatan utama untuk OCD adalah psikoterapi dan ubat-ubatan. Selalunya rawatan paling berkesan dengan gabungan kedua-duanya.

1. Psikoterapi

Terapi tingkah laku kognitif (CBT) adalah sejenis psikoterapi yang berkesan untuk banyak orang dengan OCD. Ini melibatkan pendedahan secara beransur-ansur terhadap objek atau obsesi yang ditakuti. Terapi ini akan membantu anda mempelajari cara-cara untuk menolak desakan kompulsif.

2. Rawatan

Ubat psikiatri tertentu dapat membantu mengawal obsesi dan paksaan OCD. Jenis ubat yang paling biasa digunakan adalah antidepresan. Beberapa jenis antidepresan yang dimakan adalah:

- Clomipramine (Anafranil) untuk orang dewasa dan kanak-kanak 10 tahun ke atas.

- Fluoxetine (Prozac) untuk orang dewasa dan kanak-kanak berumur 7 tahun ke atas.

- Fluvoxamine untuk orang dewasa dan kanak-kanak berumur 8 tahun ke atas.

- Paroxetine (Paxil, Pexeva) adalah untuk orang dewasa sahaja.

- Sertraline (Zoloft) untuk orang dewasa dan kanak-kanak 6 tahun ke atas.

Doktor akan menetapkan ubat antidepresan dan ubat psikiatri lain mengikut keperluan dan diagnosis keadaan. Matlamat pemberian ubat adalah untuk mengawal gejala dengan berkesan pada dos terendah.

Baca juga: Ini Bukan Hanya Penggemar Kebersihan, Ini adalah Tanda OCD Semula Jadi

Doktor anda mungkin mengesyorkan lebih daripada satu ubat untuk menguruskan gejala anda dengan berkesan. Mungkin memerlukan beberapa minggu hingga berbulan-bulan setelah memulakan rawatan agar gejala bertambah baik.

Memahami Kesan Sampingan Ubat

Semua ubat psikiatri mempunyai kesan sampingan yang berpotensi. Bercakap dengan doktor anda mengenai kemungkinan kesan sampingan dan beritahu doktor anda jika anda mengalami kesan sampingan yang mengganggu.

Semasa mengambil antidepresan, beritahu doktor anda tentang ubat lain yang anda ambil. Sebilangan antidepresan dapat menjadikan beberapa ubat lain menjadi kurang efektif dan menyebabkan reaksi berbahaya apabila digabungkan dengan ubat-ubatan tertentu atau suplemen herba.

Baca juga: Ketahui Obsesi Seksual dengan OCD

Antidepresan tidak dianggap ketagihan, tetapi kadang-kadang ketergantungan fizikal (berbeza dengan ketagihan) boleh berlaku. Jadi menghentikan ubat secara tiba-tiba atau melewatkan beberapa dos boleh menyebabkan gejala seperti penarikan, kadang-kadang disebut sindrom penghentian.

Jangan berhenti mengambil ubat anda tanpa bercakap dengan doktor anda walaupun anda berasa lebih baik. Maklumat lebih lanjut mengenai pengambilan ubat untuk merawat OCD boleh diminta terus ke . Doktor yang pakar dalam bidangnya akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik. Bagaimana, cukup muat turun permohonan melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Hubungi Doktor anda boleh memilih untuk berbual melalui Panggilan Video / Suara atau Berbual .

Kadang kala, psikoterapi dan ubat tidak cukup berkesan untuk mengawal gejala OCD. Sekiranya itu berlaku, biasanya kombinasi rawatan lain akan dilakukan, seperti:

1. Program Pesakit Luar dan Kediaman Intensif

Program rawatan komprehensif yang menekankan prinsip terapi ERP dapat membantu merawat orang dengan gejala OCD yang teruk. Program ini biasanya berlangsung selama beberapa minggu.

2. Rangsangan Otak Dalam (DBS)

DBS diluluskan oleh Pentadbiran Makanan dan Ubat-Ubatan (FDA) untuk merawat OCD pada orang dewasa berumur 18 tahun dan lebih tua yang tidak bertindak balas terhadap rawatan tradisional. DBS melibatkan pemasangan elektrod di kawasan otak tertentu. Elektrod ini menghasilkan impuls elektrik yang dapat membantu mengatur impuls yang tidak normal.

3. Rangsangan Magnetik Transkranial (TMS)

FDA meluluskan alat perangsang ini untuk merawat OCD pada orang dewasa berusia 22 hingga 68 tahun, ketika pendekatan rawatan tradisional belum berkesan. TMS adalah prosedur tidak invasif yang menggunakan medan magnet untuk merangsang sel saraf di otak untuk memperbaiki gejala OCD.

Semasa sesi TMS, gegelung elektromagnetik diletakkan di kulit kepala berhampiran dahi. Elektromagnet menghantar denyutan magnetik yang merangsang sel saraf di otak.

Rujukan:
Yayasan OCD Antarabangsa. Diperoleh pada tahun 2020. Apa itu OCD?
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020. Gangguan obsesif-kompulsif (OCD)