Sibuk Masih Boleh Bersenam dengan Pilates

, Jakarta - Terasa sibuk akhir-akhir ini dan tidak mempunyai masa untuk bersenam? Sekiranya anda merasakannya, sudah tiba masanya anda mencuba Pilates. Anda boleh mendapatkan faedah latihan pilates sehingga anda mengetahui perbezaannya sebelum dan sesudah melakukannya.

Jadi, apa sebenarnya Pilates? Pilates bukan sahaja sukan atau gimnastik biasa tetapi juga boleh dianggap sebagai seni memperbaiki dan mengetatkan postur badan melalui fleksibiliti, latihan fleksibiliti dan melatih kekuatan otot dan tulang belakang.

Pilates sangat digalakkan bagi anda yang menghabiskan terlalu banyak waktu di tempat duduk pejabat yang membuat badan membengkokkan sehingga postur tulang belakang tidak tegak. Hanya memerlukan 15 minit anda boleh melakukan latihan pilates ringan, sama ada pada waktu pagi atau selepas pulang dari tempat kerja, seperti yang anda selesa.

Lebih-lebih lagi, dengan teknologi yang ada seperti sekarang, terdapat banyak pergerakan pilates yang dapat anda contohi di Youtube tanpa harus meninggalkan rumah dan mengikuti kelas pilates. Bagi anda yang jarang bersenam, senaman yang kuat seperti Pilates mungkin dapat memberi sakit otot atau kekejangan perut pada awal latihan. Situasi seperti ini adalah keadaan biasa.

Baca juga 6 Pergerakan Yoga yang Boleh Anda Lakukan di Rumah

Apabila anda sudah mempunyai jadual rutin untuk bersenam, rasa sakit akan berkurang dan yang tinggal hanyalah faedah-miliknya. Untuk menjadi jelas, berikut adalah faedah latihan Pilates yang perlu anda ketahui.

  1. Mengetatkan otot

Sebenarnya ada gerakan Pilates yang menyerupai duduk, papan serta kerjasama kardio dan gimnastik. Sehingga manfaat latihan Pilates ini dapat mengencangkan otot, terutamanya perut, paha, lengan dan pelvis.

  1. Latihan Fleksibiliti

Pergerakan pilates yang perlahan, biasa, seperti menari, tetapi bertenaga, dapat melatih fleksibiliti yang berguna dalam kehidupan seharian juga. Bermula dari berjalan, berdiri, postur ketika mengambil sesuatu di lantai atau tempat tinggi.

  1. Mengecilkan perut

Latihan otot yang dilakukan di Pilates dapat membantu mengurangkan lilitan perut dan pinggang. Seperti disebutkan, salah satu gerakan Pilates menyerupai duduk dengan menggerakkan kaki secara bergantian, sehingga pasti dapat mengecilkan perut.

  1. Amalkan Imbangan

Manfaat lain dari latihan pilates adalah untuk melatih keseimbangan motor. Pernahkah anda merasakan bahawa sistem motor anda tidak selaras dan kadang-kadang ketika anda ingin bangun dari posisi duduk / mencangkung anda merasa pening dan tiba-tiba kehilangan keseimbangan anda. Dengan Pilates, anda dapat melatih keseimbangan dan mengurangkan sakit kepala ketika anda bangun secara tiba-tiba.

  1. Melatih Fungsi dan Memori Otak

Penyelidikan dari Jurnal Persatuan Neuropsikologi Antarabangsa cari fakta, orang yang kerap melakukan pilates mempunyai kemahiran ingatan yang lebih baik, mengimbangkan otak kiri dan kanan. Selain itu, satu lagi manfaat Pilates untuk otak adalah ia dapat menjadikan anda lebih fokus dan tenang walaupun dalam keadaan tertekan.

  1. Menurunkan berat badan

Ramai yang tidak percaya bahawa Pilates dapat menurunkan berat badan kerana nampaknya latihan itu ringan dan tidak terlalu kardio. Memang, penurunan berat badan tidak begitu ketara tetapi bentuk badan akan lebih melengkung dan jika anda melakukannya dengan kerap anda juga dapat menurunkan berat badan. Sudah tentu, ia mesti dibantu dengan diet dan diet yang sihat.

Bagi anda yang masih keliru tentang diet apa yang paling sesuai, tanyakan terus kepada . Dalam ada perkhidmatan yang memudahkan anda bertanya apa sahaja mengenai kesihatan dan masalah perubatan lain. Berbual dengan doktor boleh melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual bila-bila masa dan di mana sahaja. Ayuh, muat turun aplikasi di App Store dan Google Play.