Selain Jeruk, Peaches juga identik dengan Tahun Baru Cina

, Jakarta - Buah sitrus adalah salah satu hidangan yang serupa dan selalu tersedia semasa perayaan Tahun Baru Cina. Sebabnya, buah yang satu ini dianggap sebagai simbol keberuntungan, kemakmuran, dan kebahagiaan. Nampaknya, selain daripada buah sitrus, ada jenis buah lain yang juga sering disajikan semasa perayaan Tahun Baru Cina, salah satunya adalah buah persik. Tidak jauh berbeza dengan jeruk, buah persik juga penuh dengan makna bertuah bagi masyarakat Cina.

peach aka buah pic dikenali mempunyai rasa yang unik dan menyegarkan. Bukan hanya itu, buah ini juga termasuk dalam senarai makanan yang identik dengan perayaan Tahun Baru Cina. Peach itu sendiri dikenali dengan nama Latin Prunus Persica dan dianggap berasal dari China. Selain menjadi tanda keberuntungan dalam perayaan Tahun Baru Cina, buah persik sebenarnya kaya dengan nutrien dan dapat memberikan manfaat kesihatan bagi tubuh.

Baca juga: 6 Makanan Sihat semasa Tahun Baru Cina

Manfaat Kesihatan Persik

Orang Cina percaya bahawa buah persik adalah buah yang merupakan simbol keberuntungan. Sebenarnya, memakan buah yang satu ini sememangnya dapat memberi manfaat, iaitu membantu mengekalkan tubuh yang sihat. Kerana, buah persik mengandungi banyak nutrien yang baik untuk menjaga kesihatan. Selain menjadi makanan Tahun Baru Cina, memakan buah persik juga dapat membantu mengekalkan sistem imun anda dan mencegah penuaan pramatang.

Tidak jauh berbeza dengan jeruk, buah persik juga mengandung vitamin C. Selain itu, terdapat juga serat, protein, kalium, vitamin A, E dan K, antioksidan, kalori, lemak, dan karbohidrat. Buah ini juga memiliki kandungan gula yang cenderung rendah, sehingga aman untuk dimakan, termasuk oleh penderita diabetes.

Persik mempunyai kulit nipis dan rambut halus di bahagian luar. Buah ini mempunyai biji dan mempunyai daging oren kekuningan. Persik boleh dimakan secara langsung atau diproses menjadi jem, kek, jus, dan pelbagai hidangan menarik lainnya. Buah ini juga sering dijadikan makanan Tahun Baru Cina.

Baca juga: Inilah maksud makanan Tahun Baru Cina yang biasa

Jadi, apakah faedah kesihatan yang boleh diperoleh daripada memakan buah persik?

  • Kekalkan Kekebalan

Sering kali dijadikan makanan Tahun Baru Cina, buah persik sebenarnya dapat membantu mengekalkan dan meningkatkan imuniti. Ini berlaku berkat kandungan pelbagai vitamin dan antioksidan dalam buah ini.

  • Kesihatan Pencernaan yang Lebih Baik

Persik mempunyai banyak kandungan serat. Maksudnya, memakan buah ini dapat membantu menjaga kesihatan pencernaan yang lebih baik. Pengambilan serat dari buah persik dapat membantu meningkatkan pencernaan.

  • Kulit Cantik dan Anti Penuaan

Pengambilan buah persik secara berkala juga dapat membantu menjaga kesihatan dan kecantikan kulit. Terdapat kajian yang mengatakan bahawa kandungan nutrien dalam buah persik dapat mengekalkan kelembapan kulit. Selain itu, buah yang sinonim dengan perayaan Tahun Baru Cina juga dapat mencegah penuaan pramatang.

  • Menurunkan Risiko Kanser

Makan buah persik juga dikatakan dapat membantu menurunkan risiko beberapa jenis barah. Walau bagaimanapun, penyelidikan lebih lanjut masih diperlukan untuk membuktikan faedah buah persik. Walaupun begitu, dengan banyaknya kandungan buah persik, apa alasannya untuk tidak memakannya?

Baca juga: 4 Cara untuk Tetap Cergas ketika Meraikan Tahun Baru Cina

Jangan sakit semasa menyambut Tahun Baru Cina atau selepas makan makanan Tahun Baru Cina. Sekiranya gejala mula kelihatan tidak sihat, anda boleh menghubungi doktor melalui aplikasi tersebut . Ceritakan keluhan yang dialami dan dapatkan cadangan rawatan dari pakar. Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play!

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. 10 Manfaat dan Kegunaan Persik Kesihatan yang Mengejutkan.
Sangat Sesuai. Diakses pada tahun 2021. Fakta Pemakanan Persik dan Faedah Kesihatan.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found