Adakah Kebanyakan Telur Membuat Bisul?

Jakarta - Banyak yang percaya bahawa makan telur terlalu kerap boleh menyebabkan bisul. Terutama apabila kanak-kanak yang memakannya. Itulah sebabnya sering dikhabarkan bahawa ibu bapa tidak memberikan terlalu banyak telur kepada anak-anak mereka. Masalahnya adalah, adakah benar seperti itu?

(Baca juga: Manfaat Telur Asin untuk Kesihatan)

Walaupun kadang-kadang kambing hitam untuk ulser, telur itu sendiri adalah makanan yang mengandungi banyak protein hewani. Contohnya, telur ayam. Setiap 100 g telur ayam mengandungi 165 kalori, 12,8 g protein, 2,7 mg zat besi, 11,5 g lemak, 0,1 mg vitamin B1, dan banyak nutrien lain.

Oleh itu, menurut para pakar, memberi telur kepada anak-anak berusia 1-3 tahun sangat membantu untuk memenuhi kecukupan pemakanan mereka. Macam mana boleh jadi? Sebabnya ialah kadar kecukupan pemakanan pada usia itu hanya memerlukan pengambilan 1.250 kalori, 23 g protein, dan 8 mg zat besi. Oleh itu, kandungan dalam telur sangat membantu memenuhi pemakanan harian anak-anak.

Lalu, adakah benar telur adalah penyebab bisul, terutama pada kanak-kanak?

Sekiranya Terdapat Jangkitan Bakteria

Telur sendiri dikelaskan sebagai makanan yang paling sering menyebabkan alergi selain susu lembu atau kambing, ikan laut, kedelai, gandum, dan kacang. Apa yang mesti diketahui, alergi makanan ini boleh terjadi setelah beberapa lama terhadap makanan yang mengandungi alergen (bahan pencetus alergi). Nah, reaksi ini boleh berlaku pada kanak-kanak dari semua peringkat umur, terutama di bawah lima tahun. Namun, apabila anak anda telah berusia lima tahun, kejadian alahan makanan akan berkurang.

Gejala alahan makanan boleh berbeza dari satu keadaan ke keadaan yang lain. Bermula dari bentuk bengkak dan gatal pada bibir dan lidah, muntah, malah cirit-birit. Alergen ini dapat melalui saluran gastrointestinal dan memasuki peredaran darah, dan akhirnya mencetuskan reaksi pada organ lain.

(Baca juga: Cara Mempersiapkan Anak Pertama Anda untuk Menjadi Saudara Besar)

Kuning telur dianggap kurang alergenik daripada putih telur. Oleh itu, ibu bapa harus menangguhkan pemberian putih telur sehingga anak berusia satu tahun untuk mengelakkan alahan.

Lalu, adakah benar bahawa makan terlalu banyak telur boleh menyebabkan bisul?

Pakar mengatakan ini memang boleh berlaku sekiranya si kecil anda alah pada telur. Apalagi apabila kanak-kanak alah kepada telur, memberi sedikit makanan ini boleh menyebabkan alahan. Pakar mengatakan, eksim akibat alergi telur boleh menyebabkan komplikasi jangkitan oleh bakteria Staphylococcus aureus. Nah, jangkitan ini disebabkan oleh bakteria boleh menyebabkan bisul.

Kemudian, jika anak yang tidak alah kepada telur, masih boleh makan telur dalam jumlah yang banyak? Dengarkan nasihat klasik: terlalu banyak perkara yang tidak baik.

Kanak-kanak tidak boleh membiasakan makan telur dalam jumlah yang banyak. Kira-kira dua biji sehari cukup. Sebabnya, pengambilan terlalu banyak telur boleh menyebabkan pemakanan makanan harian tidak seimbang. Contoh protein dan lemak terlalu berlebihan, misalnya.

Hanya Mitos, Bagaimana!

Gejala alergi telur berbeza bagi setiap orang. Walau bagaimanapun, menurut Jurnal Kimia Pertanian dan Makanan, Gejala alahan putih telur biasanya akan menyebabkan sakit kepala, loya, dan ruam merah pada kulit. Perlu diingat, ruam merah ini tidak mendidih.

Sekiranya anak tidak alah pada telur, ibu bapa tidak perlu risau akan timbulnya bisul pada kulit anak. Kerana tidak ada penyelidikan yang menghubungkan bisul dengan pengambilan telur. Jadi, dengan kata lain, telur boleh menyebabkan bisul hanyalah mitos.

Bercakap mengenai bisul, keadaan ini sebenarnya adalah radang kulit yang dilokalisasikan. Selalunya sering berlaku pada folikel rambut. Bisul itu sendiri mengandungi nanah di dalamnya. Nah, nanah yang muncul adalah hasil "pertempuran" sel darah putih dengan bakteria yang menyebabkan bisul.

Lancarkan Klinik Mayo, bakteria Staphylococcus aureus biasa dijumpai pada kulit dan bahagian dalam hidung. Di samping itu, bisul juga kadang-kadang berkembang pada kulit yang digigit serangga, yang merupakan titik masuk bakteria ini.

Kesimpulannya, setiap orang, termasuk orang yang sihat, boleh mengalami bisul. Inilah beberapa orang yang berisiko terkena bisul.

  1. Orang yang mempunyai masalah kulit yang lain, seperti eksim dan jerawat.
  2. Sentuhan langsung dengan kulit yang dijangkiti Staphylococcus aureus .
  3. Orang yang mempunyai masalah imun.
  4. Pesakit diabetes, kerana penyakit ini menyukarkan tubuh untuk melawan jangkitan termasuk jangkitan kulit.

( Baca juga: Ketahui 5 Fakta Mengenai Jerawat)

Anak kecil anda mempunyai bisul atau ingin mengetahui lebih lanjut mengenai ini? Awak boleh kamu tahu bincangkan masalah perubatan dengan doktor melalui aplikasi . Melalui ciri Berbual dan Panggilan Suara / Video , anda boleh berbual dengan doktor pakar tanpa perlu meninggalkan rumah. Ayuh, muat turun permohonan sekarang di App Store dan Google Play!