Gastroenteritis Boleh Menyebabkan Demam pada Kanak-kanak

, Jakarta - Gastroenteritis atau selesema perut bukan hanya menyerang orang dewasa, tetapi juga kanak-kanak. Keadaan ini menyebabkan penderita mengalami muntah dan cirit-birit sebagai gejala awal. Namun, bukan hanya itu, gastroenteritis boleh menyebabkan demam pada kanak-kanak. Sebenarnya, demam tinggi yang tidak hilang dalam beberapa hari adalah tanda bahawa gastroenteritis memerlukan rawatan perubatan.

Baca juga: Dikenali sebagai Muntah, Apa itu Gastroenteritis?

Gastroenteritis itu sendiri adalah keadaan berjangkit yang berlaku di dinding saluran pencernaan. Walau bagaimanapun, gastroenteritis yang menyebabkan gejala ringan dapat diatasi secara bebas di rumah. Walau bagaimanapun, penjagaan mesti diambil untuk mencegah penyebaran dan penularan virus. Memandangkan, penyakit ini adalah salah satu penyakit yang disebabkan oleh virus dengan proses penularan yang sangat mudah.

Demam Kerana Tanda Gastroenteritis Perlu Rawatan Perubatan

Gastroenteritis adalah penyakit yang sangat mudah terjadi pada kanak-kanak. Walaupun keadaan ini dikenali sebagai selesema perut, ia tidak menyebabkan gejala yang serupa dengan selesema. Gastroenteritis adalah penyakit yang menyerang saluran pencernaan, seperti usus dan perut.

Gangguan pada saluran pencernaan menyebabkan kanak-kanak dengan keadaan ini mengalami gejala khas, seperti muntah dan cirit-birit. Biasanya, gejala ini juga akan disertai tanda-tanda lain, seperti sakit otot dan sakit kepala. Bukan hanya itu, keadaan gastroenteritis boleh menyebabkan demam pada kanak-kanak. Ini berlaku kerana kerengsaan atau jangkitan pada dinding saluran pencernaan.

Segera gunakan aplikasi dan tanyakan kepada doktor dengan segera sekiranya anak anda demam rendah. Namun, segera kunjungi hospital terdekat jika anak anda demam tinggi melebihi 38 darjah Celsius. Keadaan ini menunjukkan bahawa kanak-kanak itu memerlukan rawatan perubatan yang betul.

Bukan hanya itu, segera perhatikan kesihatan anak jika anak menangis tanpa jemu, muntah dalam beberapa jam, tidak membuang air kecil untuk waktu yang lama, dan cirit-birit disertai dengan darah. Keadaan ini dapat menunjukkan bahawa anak mengalami dehidrasi.

Baca juga: Rotavirus Menyebabkan Cirit-birit pada Bayi, Benarkah?

Inilah Punca Gastroenteritis

Sebilangan besar keadaan gastroenteritis pada kanak-kanak disebabkan oleh jangkitan virus. Terdapat dua jenis virus yang boleh menyebabkan keadaan ini, iaitu rotavirus dan norovirus. Walau bagaimanapun, pelancaran Kesihatan Kanak-kanak Walau bagaimanapun, tidak jarang gastroenteritis pada kanak-kanak disebabkan oleh jangkitan bakteria. Keadaan ini boleh menyebabkan darah muncul pada cirit-birit kanak-kanak.

Lalu, bagaimana penularan boleh berlaku? Virus yang menyebabkan gastroenteritis dapat merebak dan menular melalui hubungan langsung dengan orang yang menderita gastroenteritis. Selain itu, virus ini juga dapat merebak melalui percikan air liur atau tetesan penderita. Objek yang terkena virus juga dapat menyebarkan penyakit ini kepada orang lain yang menyentuh barang yang tercemar.

Atas sebab ini, sangat penting untuk selalu menjaga kebersihan badan dan tangan anak sebagai langkah pencegahan daripada terkena virus yang menyebabkan gastroenteritis.

Rawatan gastroenteritis

Gastroenteritis yang menyebabkan gejala ringan tentunya dapat diatasi melalui rawatan diri di rumah. Rawatan utama gastroenteritis pada kanak-kanak yang tergolong ringan adalah memberi anak secukupnya cairan. Sekiranya anak belum berumur 6 bulan, berikan susu ibu sebanyak mungkin sehingga keperluan cecair dalam badan dapat dipenuhi. Namun, jika anak sudah memasuki usia makanan pejal, ibu boleh memberi air.

Baca juga: 3 Gejala Gastroenteritis Yang Boleh Berlaku Pada Kanak-kanak

Beri anak makanan yang lembut dan senang dimakan dan elakkan memberi ubat cirit-birit kepada anak-anak. Anda mesti segera ke hospital sekiranya anak anda menunjukkan tanda-tanda dehidrasi. Rawatan perubatan dilakukan untuk mengatasi dehidrasi yang dialami oleh anak. Pengendalian dilakukan untuk menggantikan cecair dan nutrien badan yang hilang dengan cecair intravena.

Rujukan:
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020. Gastroenteritis Viral.
Kesihatan Kanak-kanak. Diakses pada tahun 2020. Gastroenteritis pada Kanak-kanak.
Penerbitan Kesihatan Harvard. Diakses pada tahun 2020. Gastroenteritis pada Kanak-kanak.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found