Ibu, Ketahui Cara Betul untuk Mencegah Stunting

, Jakarta - Sebagai ibu bapa, ibu pastinya menginginkan anak-anak tersayang membesar dan berkembang dengan optimum. Namun, ada satu masalah yang sering menghantui pertumbuhan dan perkembangan anak-anak, iaitu stunting.

Berdasarkan hasil Riskesdas 2018, jumlah penderita stunting di Indonesia terus menurun. Walau bagaimanapun, gangguan pertumbuhan dan perkembangan ini masih perlu diperhatikan, kerana boleh menyebabkan banyak kesan buruk pada anak-anak. Ketahui cara yang betul untuk mencegah stunting pada kanak-kanak.

Baca juga: Risiko Stunting pada Kanak-kanak Meningkat Semasa Pandemik

Apa itu Stunting?

Melancarkan dari Pertubuhan Kesihatan Dunia (WHO), stunting adalah gangguan pertumbuhan dan perkembangan anak yang disebabkan oleh kekurangan nutrisi, jangkitan, atau rangsangan yang tidak mencukupi. Seorang kanak-kanak boleh dikatakan mengalami pertumbuhan yang membantutkan jika tingginya lebih dari dua tahap di bawah Piawaian Pertumbuhan Kanak-kanak WHO untuk usianya.

Stunting yang berlaku pada awal kehidupan kanak-kanak, terutama pada 1000 hari pertama kehidupan sehingga dia berusia dua tahun boleh menyebabkan pelbagai kesan fungsional yang memudaratkan anak. Bermula dari kemampuan kognitif yang terhad, kesukaran dalam pembelajaran, hingga produktiviti yang lebih rendah.

Sekiranya kanak-kanak yang terbantut mempunyai berat badan berlebihan di kemudian hari, ia dapat meningkatkan risiko terkena penyakit kronik ketika dia dewasa. Itulah sebabnya penting bagi ibu bapa untuk memperhatikan pertumbuhan dan perkembangan anak mereka.

Ibu digalakkan mengukur tinggi dan berat badan bayi secara berkala dan membandingkannya dengan standard WHO. Dengan cara ini, ibu dapat mengesan sama ada Si Kecil kekurangan zat makanan atau tidak, dan dapat segera berjumpa dengan pakar pediatrik untuk membincangkan rawatannya.

Punca Stunting

Sebelum mengetahui cara mencegahnya, penting bagi ibu bapa untuk mengetahui terlebih dahulu sebab-sebab stunting pada anak-anak berikut:

  • Malnutrisi Kronik

Keadaan ini berlaku apabila anak tidak mendapat nutrien yang mencukupi untuk jangka masa yang panjang. Akibatnya, anak anda terdedah kepada jangkitan dan kurang rangsangan psikososial (keadaan yang menggambarkan hubungan antara keadaan sosial seseorang dengan kesihatan mental atau emosi).

  • Tidak memenuhi pemakanan anak sejak di dalam kandungan

Stunting boleh mula berlaku ketika janin masih dalam kandungan disebabkan oleh pengambilan makanan ibu yang kurang berkhasiat semasa mengandung. Akibatnya, janin di dalam rahim tidak mendapat nutrisi yang mencukupi, sehingga cenderung mengalami pertumbuhan terbantut setelah dilahirkan.

  • Ibu bapa Tidak Memenuhi Keperluan Pemakanan Anak

Walaupun selepas kelahiran, ibu bapa masih perlu memenuhi pengambilan nutrien yang diperlukan oleh anak-anak untuk pertumbuhan dan perkembangan yang optimum. Kekurangan zat makanan boleh menyebabkan bayi mengalami kegatalan.

Baca juga: 10 Tanda Ini Anak Kecil Anda Tidak Berkhasiat

  • Keadaan Kesihatan Ibu

Penyebab stunting juga dapat dipengaruhi oleh keadaan kesihatan ibu, seperti jangkitan yang dialami oleh wanita hamil, gangguan mental ibu, dan hipertensi.

  • Kebersihan yang lemah

Kekurangan akses ke perkhidmatan kesihatan, termasuk akses ke sanitasi dan air bersih, boleh memberi kesan yang besar terhadap pertumbuhan dan perkembangan kanak-kanak di bawah usia lima tahun.

Cara Yang Betul untuk Mencegah Stunting

Berikut adalah kaedah yang betul yang boleh anda lakukan untuk mencegah stunting:

  • Pengambilan Makanan Berkhasiat Sejak Kehamilan

Cara paling berkesan untuk mencegah stunting adalah dengan memenuhi pemakanan anak-anak kerana mereka masih dalam kandungan. Ibu dapat menyediakan pengambilan nutrien yang diperlukan oleh janin untuk pertumbuhan dan perkembangannya dengan memakan pelbagai makanan berkhasiat, terutama sayur-sayuran dan buah-buahan.

Baca juga: Inilah Kandungan Nutrien yang Mesti Dapatkan Wanita Hamil

  • Penyusuan eksklusif sehingga bayi berusia 6 bulan

Selepas bayi dilahirkan, ibu disyorkan untuk memberikan penyusuan susu ibu secara eksklusif sehingga dia berusia 6 bulan. Protein dan kolostrum yang terdapat dalam susu ibu dapat meningkatkan sistem ketahanan bayi yang masih belum sempurna.

  • Beri MPASI Sihat

Walaupun bayi berusia lebih dari 6 bulan, ibu masih perlu memenuhi keperluan pemakanannya. Pastikan ibu menyediakan makanan pelengkap berkhasiat (MPASI) untuk mengelakkan berlakunya bau busuk.

  • Pantau Pertumbuhan Anak

Penting bagi ibu bapa untuk memantau pertumbuhan dan perkembangan anak mereka, terutama tinggi dan berat badan mereka. Bawa anak anda secara berkala ke Posyandu atau klinik khas untuk anak-anak untuk memudahkan ibu mengetahui gejala awal stunting dan cara mengatasinya.

  • Jaga Kebersihan Alam Sekitar

Persekitaran yang kotor dapat menjadikan anak-anak mudah terkena penyakit dan juga meningkatkan risiko mereka untuk terbantut. Jaga kebersihan persekitaran dan amalkan kebersihan diri, seperti mencuci tangan dengan kerap.

Itulah kaedah yang betul untuk mencegah stunting yang perlu anda ketahui. Sekiranya anda mempunyai kebimbangan tertentu mengenai pertumbuhan dan perkembangan anak anda, anda boleh bercakap dengan pakar pediatrik anda melalui aplikasi tersebut . Ayuh, muat turun permohonannya sekarang juga untuk memudahkan ibu mendapatkan penyelesaian kesihatan yang paling lengkap.

Rujukan:
Pertubuhan Kesihatan Dunia. Diakses pada 2021. Ringkasnya stunting.
Cigna. Diakses pada tahun 2021. Supaya anak-anak sihat dan cerdas, mari kita mencegah stunting sejak usia dini.
Kementerian Kesihatan Direktorat Promosi Kesihatan dan Pemberdayaan Masyarakat. Diakses pada tahun 2021. Pencegahan Stunting pada Kanak-kanak.
Kementerian Kesehatan Republik Indonesia. Diakses pada tahun 2021. Hasil Utama Riskesdas 2018.